Υπόθεση Βατοπεδίου: Προσπάθεια για κουκούλωμα

Του Νίκου Κανελλή

Βαθαίνει η κυβερνητική κρίση

Σε ακόμη βαθύτερη κρίση έχει βυθιστεί η κυβέρνηση της ΝΔ λόγω των πρόσφατων εξελίξεων γύρω από το Βατοπέδι και τις ιερές μπίζνες. Η παραίτηση των δυο αντιεισαγγελέων με την καταγγελία ότι πιέζονταν από τον εισαγγελέα Σανιδά να μην στείλουν την υπόθεση στη Βουλή ήταν αυτή που πυροδότησε τις νέες αυτές αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο Καραμανλής ξαφνικά ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, ενώ μέχρι τον αρνιόνταν ως «ο διάολος το λιβάνι». Ο Ρουσόπουλος, δεξί χέρι του πρωθυπουργού, αναγκάζεται να παραιτηθεί. Η ΝΔ, που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή ως κυβερνών κόμμα, απέχει από την ψηφοφορία για προανακριτική υπό το φόβο των διαρροών και της πιθανότητας να περάσει η πρόταση της αντιπολίτευσης.

Οι κινήσεις πανικού από την πλευρά της ΝΔ μαρτυρούν, πρώτον ενοχή. Γιατί τι άλλο από παραδοχή της ενοχής δείχνει η παραίτηση Ρουσόπουλου. Μαρτυρούν όμως και φόβο μπροστά στον κίνδυνο των διαρροών, των ανταρτών και της απώλειας της πλειοψηφίας στη Βουλή.

Εφραίμ, ιερή υποκρισία

Κάτω από το βάρος αυτών των αποκαλύψεων ο πασίγνωστος πλέον ηγούμενος Εφραίμ δήλωσε ότι δίνει πίσω τα ακίνητα, που το Βατοπέδι πήρε μέσω των ανταλλαγών, αλλά ζήτα να του επιστραφεί η λίμνη Βιστωνίδα. Πρόκειται για εξοργιστική και απύθμενη υποκρισία αφού όλοι γνωρίζουν πως «αποκτήθηκε» η Βιστωνίδα: με τα γνωστά χρυσόβουλα της Τουρκοκρατίας, των οποίων η νομική ισχύς αξίζει όσο ένα κουρελόχαρτό. Εξοργιστικό είναι όμως ακόμη και το γεγονός ότι η Μονή ζητά την ιδιοκτησία μιας λίμνης, δηλαδή της φύσης, που για τον κοινό νου δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια.

Στρίβειν…δια των επιτροπών

Ο σοφός λαός μας ξέρει καλά ότι τίποτα ουσιαστικό δεν θα βγει από την εξεταστική επιτροπή και γενικά από τις «επιτροπές» της Βουλής. Αυτό μας έχει διδάξει η ιστορία και η εμπειρία από τις 15 εξεταστικές που στήθηκαν από το 89 ως σήμερα. Σε όλες τις περιπτώσεις κανένας δεν μπήκε φυλακή και όλα κουκουλώθηκαν. Και ο λόγος είναι απλός. Οι βουλευτές των 2 κομμάτων του κεφαλαίου, οι παπάδες και οι δικαστές είναι δεμένοι με «χίλια νήματα» με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την υπόθεση. Αυτά εξυπηρετούν και για αυτούς δουλεύουν. Για αυτό, παρά τις κορόνες, τελικά τα στέλνουν όλα στο αρχείο αφότου περάσει ο κουρνιαχτός. Το ίδιο δεν έγινε με τις υποκλοπές, τα ομόλογα, τη Siemens και τόσα άλλα σκάνδαλα; Μόνο το μαζικό λαϊκό και εργατικό κίνημα μπορεί να ξεκαθαρίσει αυτή την υπόθεση.

Διαφάνεια: Υπόθεση μόνο του λαϊκού – εργατικού κινήματος

Μόνον οι αγρότες και οι κάτοικοι των περιοχών, οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα και οι μαζικές οργανώσεις και φορείς του κινήματος, μέσα από δημοκρατικά εκλεγμένες επιτροπές μπορούν να ρίξουν πραγματικό φως στην υπόθεση. Να επιβάλλουν σκληρές ποινές στους καταχραστές, στέλνοντας τους μεσίτες-καλόγερους και τους υπουργούς φίλους τους στη φυλακή. Προχωρώντας σε ριζική λύση του ζητήματος, η οποία δεν είναι άλλη από τη δήμευση της αμύθητης ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και διαχωρισμό της από το κράτος. Και είναι καθήκον της αριστεράς, και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, να προβάλει αυτά τα συνθήματα.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής