Υπερασπιζόμαστε ενωμένοι τους ψυχικά ασθενείς και τη δουλειά μας!

Του Αντώνη Δημάκη, μέλους του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο «Περιβολάκι»

Την προηγούμενη περίοδο οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία, την Πρόνοια και την Πρόληψη κατά των Εξαρτήσεων δώσαμε μια πολύ σημαντική μάχη ενάντια στην προσπάθεια εξαφάνισης των υπηρεσιών μας.

Τελικά η απόφαση για περιστολή των δαπανών κατά 50% για το 2011 πάρθηκε πίσω και κατορθώσαμε να λειτουργούμε ακόμα προσφέροντας υπηρεσίες πολύτιμες σε ανθρώπους όλων των ηλικιών που τις έχουν ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ.

Περικοπές 55% για το 2012!

Ξέραμε και λέγαμε ανοιχτά ότι το 2012 θα είναι ακόμα σκληρότερες οι μάχες που θα χρειαστεί να δώσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα στοιχειώδη, λειτουργικές υπηρεσίες, ποιότητα στη δουλειά και εργασιακή αξιοπρέπεια.

Η χρηματοδότηση του Υπουργείου προς το Ψυχαργώς (το πρόγραμμα στο οποίο υπάγονται οι δομές Ψυχικής Υγείας πανελλαδικά) είναι κομμένη 55% για το 2012. Με την αιτιολογία αυτή, κάποιες διοικήσεις προχώρησαν σε προτάσεις για μειώσεις μισθών προς τους εργαζόμενους (ΠΕΨΑΕΕ) περικοπές προσωπικού μέσω μη ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (Περιβολάκι) και απολύσεις (‘Ίρις). Με ανεπίσημο τρόπο διοικήσεις άλλων φορέων ψιθυρίζουν μειώσεις μισθών και απολύσεις επίσης.

Πρωτοβουλία τεσσάρων σωματείων

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012 συναντηθήκαμε εκπρόσωποι και εργαζόμενοι των εξής τεσσάρων σωματείων: Σωματείο Εργαζομένων το Περιβολάκι, Σωματείο Εργαζομένων στην ΠΕΨΑΕΕ, Σωματείο Εργαζομένων Ψυχαργώς Αττικής και Κλαδικό Σωματείο ΣΕΨΑΕΚΟ, ώστε να καταλήξουμε σε ένα πρώτο σχέδιο για το τι θα κάνουμε.

Προχωρήσαμε σε γενικές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα όπου και αποφασίσαμε μια πρώτη κοινή κινητοποίηση με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 09/02.

Δε θα επιστρέψουμε στο μεσαίωνα

Οι προϋπολογισμοί για την ψυχική υγεία δεν ήταν ποτέ ικανοποιητικοί. Είναι όμως η πρώτη φορά που πολλές διοικήσεις έχουν αποδεχτεί πως φέτος αυτό δεν θα αλλάξει επικαλούμενες τη γενικότερη κρίση της χώρας μας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση για την υποστήριξη των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Όλο το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται με γεωμετρική πρόοδο, παράλληλα με την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Δεν περιμένουμε να διαλύσουν την Ψυχική Υγεία και να πετάξουν εμάς στο χάος της ανεργίας. Διεκδικούμε να κρατήσουμε τις υπηρεσίες μας και την εργασία μας, όμως ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό δεν είναι με μια διαπραγμάτευση για το τι να περικόψουμε αφού έχουμε μόνο το 45% της απαιτούμενης χρηματοδότησης αλλά να μην αποδεχτούμε καμιά περικοπή και καμιά έκπτωση στις υπηρεσίες μας. Το να «μειώσουμε το κόστος» σημαίνει εγκατάλειψη των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που έχουν νοσήσει και που θα νοσήσουν, σημαίνει δημιουργία ασύλων και επιστροφή κυριολεκτικά στο μεσαίωνα.

Η 9 Φλεβάρη να είναι η αρχή

Η κινητοποίηση αυτή πρέπει να είναι η αρχή. Χρειάζεται να συνεχίσουμε με δυναμικές κινήσεις και αγώνα διαρκείας σε συντονισμό και πάλι με όσους περισσότερους χώρους γίνεται. Ο αγώνας θα είναι σκληρός και όχι χωρίς θυσίες από τη μεριά μας όμως μια κυβέρνηση που συντελεί τέτοιο έγκλημα είναι ανεπιθύμητη.

Βιώνουμε καθημερινά τα καταστροφικά μέτρα που εφαρμόζει μια κυβέρνηση παράνομη που έχει καταλύσει κάθε επίφαση δημοκρατίας για να «σώσει» μια χώρα εξοντώνοντας τους κατοίκους της. Πλέον δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα αν κινητοποιηθούμε και ότι είμαστε ακόμα εδώ οφείλεται στο δικό μας αγώνα και στους αγώνες που δώσαμε όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι μέχρι σήμερα Ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες φέρουν τεράστια ευθύνη για τη μη οργάνωση ενός σοβαρού αγώνα με πραγματικές πιθανότητες νίκης.

Διεκδικούμε:

– Άμεση χρηματοδότηση των δομών για την κάλυψη των αναγκών που τρέχουν (μισθοδοσία, λειτουργικά, κλπ)

– Να παρθεί πίσω η απόφαση μείωσης του προϋπολογισμού κατά 55% 40 αντί 85εκ.) για το 2012 που σημαίνει ουσιαστικά κατάρρευση των Yπηρεσιών και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης

– Όχι σε απολύσεις, συγχωνεύσεις, ελαστικοποίηση/εντατικοποίηση της δουλειάς και μειώσεις μισθών

– Απρόσκοπτη τακτική χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό

– Συνολικός σχεδιασμός για μια Ψυχική Υγεία δημόσια και δωρεάν που να καλύπτει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας για στήριξη και βοήθεια. Μόνο με τη συμμετοχή εργαζομένων και ληπτών μέσα από τις δικές μας δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες μπορούν να προκύψουν προτάσεις για ουσιαστική λύση των προβλημάτων

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΡΊΣΗΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα