Υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;

Μια σχεδόν μόνιμη συζήτηση που ταλανίζει την Αριστερά, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, είναι για τις σχέσεις της με το ΠΑΣΟΚ και την αντιμετώπιση της διαρκούς πίεσης που υφίσταται – πότε με τη θεωρία της «χαμένης ψήφου» και πότε με τη λογική «αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη εφικτή λύση για να φύγει η ΝΔ».

Όλη την τελευταία περίοδο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δώσει ένα πιο έντονο αριστερό και φιλολαϊκό επίχρισμα στις απόψεις της. Στις ευρωεκλογές του Ιούνη ο Γ. Παπανδρέου δεν δίστασε να αναφωνήσει «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» αναπαράγοντας μια διατύπωση της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Στην πρόσφατη ομιλία του στην ΔΕΘ (13/9) καθώς και στα προεκλογικά υλικά του κάνει ανάλογες διατυπώσεις μιλώντας για «σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα» και «αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου».

Αυτές οι θέσεις αντιμετωπίστηκαν θετικά από στρώματα όχι μόνο ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων κομμάτων. Αυτό διαπιστώθηκε στη δημοσκόπηση της GPO για το ΜΕΓΚΑ (14.9.09) όπου συνολικά το 57.4% έκρινε θετικά τις θέσεις Παπανδρέου για την οικονομία, όπως και το 56% στην αντίστοιχη της Metron την ίδια μέρα.

Ας γίνουμε συγκεκριμένοι …

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις θέσεις του Γ.Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ ( όλες οι θέσεις είναι από το pasok.gr):

«Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό και αναδιανομή του φορολογικού βάρους.»

– «Χορήγηση του Έκτακτου Επιδόματος Αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.»

– «Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων – ανεξαρτήτως πηγής – με μια ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα.»

Οι θέσεις για την αύξηση μισθών με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 0.8% πρακτικά σημαίνει αύξηση 0.25 την ημέρα δηλ ούτε ένα κουλούρι.

Για τα διάφορα επιδόματα δεν αναφέρει τίποτα συγκεκριμένο – ούτε καν τα ψίχουλα που προέβλεπαν οι θέσεις του Απρίλη 09

Λέει όχι στη φορολογία των πλουσίων και των κερδών

Όσον αφορά τη φορολογία εκτός του ότι είναι γενικόλογες οι διατυπώσεις, δεν αναφέρει κουβέντα για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που ξεκίνησε επί Σημίτη από το 45% στο 35% και συνεχίστηκε επί ΝΔ από το 35% στο 25%. Στο μόνο σημείο που γίνεται συγκεκριμένος είναι ότι όχι μόνο δεν θα αυξήσει τη φορολογία αλλά αντίθετα θα βρει νέους τρόπους επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών κτλ λέγοντας συγκεκριμένα:

« Δεν θα αυξήσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων. Καταργούμε όμως τις χαριστικές φοροαπαλλαγές. Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή – ώστε να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας.»

Τον εργασιακό μεσαίωνα τον δημιούργησε πρώτο το ΠΑΣΟΚ

Για το θέμα του εργασιακού μεσαίωνα που ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου αναγνωρίζει ότι υπάρχει θα νόμιζε κανείς ότι ξεκίνησε επί ΝΔ το 2004. Αναφέρουν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ:

»Η κατάσταση με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την ψευτο – απασχόληση με τα «μπλοκάκια» δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Εφαρμόζουμε συγκεκριμένα μέτρα:

Άμεση ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ώστε το οχτάωρο, οι υπερωρίες, η κανονική άδεια και η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων να ελέγχονται και να εφαρμόζονται.

Το επίδομα ανεργίας σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού.- Ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα.

Ειδικές ρήτρες ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας ..

Επανασύνδεση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου με δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Κίνητρα πρόσληψης νέων με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους για 4 χρόνια.

Και βέβαια καταργούνται οι κομματικοί εκβιασμοί των STAGE και των άλλων τοποθετήσεων στο δημόσιο.»

Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι ευχές και ημίμετρα που όχι μόνο δεν αλλάζουν τον μεσαίωνα αλλά τον εντείνουν και τον κάνουν καλύτερα σχεδιασμένο! Είναι κακόγουστο ανέκδοτο ότι οι διαλυμένες και σε μεγάλο βαθμό διαβρωμένες από τη διαφθορά επιθεωρήσεις εργασίας θα κάνουν το έργο που δεν έχουν κάνει από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα!

Όλες οι ρήτρες και τα κίνητρα πρόσληψης νέων είναι δώρα στο κεφάλαιο. Είναι κίνητρα για να απολύσει παλιούς εργαζόμενους και να προσλάβει φτηνούς νέους.

Κι ακόμα, γιατί το δημόσιο δηλαδή ο φορολογούμενος να πληρώνει τον μεγαλοεπιχειρηματία για να προσλάβει το παιδί του που θα αμείβεται με ψίχουλα; Και γιατί αυτά τα κονδύλια να μην κατευθυνθούν στις δημόσιες επενδύσεις για κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων π.χ στην δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία, την πυροσβεστική κοκ ώστε να απορροφηθούν χιλιάδες νέοι με ανθρώπινους μισθούς και ωράρια;

Τι σημαίνει ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων; Τι συγκεκριμένα θα αλλάξει; Γιατί δεν λέει κατάργηση των νόμων που θεσμοθετούν την ενοικίαση; Γιατί δεν λέει κατάργηση των stage και όλων των νόμων που θεσμοθετούν τον εργασιακό μεσαίωνα (π.χ ν. 2639/98, ν.2956/2001), νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ;

Για το ασφαλιστικό

Ο Γ.Παπανδρέου στη ΔΕΘ ανήγγειλε το άνοιγμα του ασφαλιστικού, λέγοντας βέβαια ότι «δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας». Όμως τα όρια ηλικίας έχουν ήδη αυξηθεί με όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ που επίσης υποσχόταν ότι δεν αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Το νέο άνοιγμα του ασφαλιστικού δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους εργαζόμενους. Αλλωστε όποτε άνοιξε θέμα ασφαλιστικού από οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα και διεθνώς ήταν για να γίνουν χειρότερα τα πράγματα για τους ασφαλισμένους.

Για τις αποκρατικοποιήσεις

Σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ έκανε πίσω ακόμα και από αυτά τα μισόλογα που έλεγε λίγους μήνες πριν περί «εθνικοποίησης τραπεζών», «επανέλεγχο του ΟΤΕ από το δημόσιο» κτλ. Τώρα για τις τράπεζες δεν είπε κουβέντα για εθνικοποίηση παρά μόνο ότι «πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός τραπεζικός πυλώνας στον οποίο θα έχει λόγο το δημόσιο». Όμως τυπικά «λόγο» το δημόσιο έχει και τώρα – μόνο τυπικά όμως, γιατί πολύ απλά ο έλεγχος των τραπεζών είναι στους μεγαλοτραπεζίτες που δεν έχουν κανένα λόγο να συνδιαλέγονται με το δημόσιο παρά μόνο όταν βρεθούν σε δύσκολη θέση. Όπως έγινε άλλωστε με την παροχή εν μια νυκτί των 28 δις.

Για τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή είπε ότι « υπάρχουν νέα δεδομένα» και ότι «θα διαπραγματευτεί με την Ντόιτσε Τέλεκομ για να έχει το δημόσιο πιο ουσιαστικό ρόλο και έλεγχο στο διοικητικό συμβούλιο» ενώ για την ΟΑ είπε ότι θα προτείνει κάποιο μικτό σχήμα. Αστεία πράγματα. Κανένας μεγαλομέτοχος της Ντόιτσε Τέλεκομ ή ο Βγενόπουλος δεν θα καθήσουν να συναποφασίσουν με το Γ. Παπανδρέου. Το μόνο που θα κάνουν θα είναι να ζητήσουν και άλλες διευκολύνσεις, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κτλ.

Για την παιδεία

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και δεν λέει κουβέντα για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της Μαριέτας Γιαννάκου, των Αρσένη-Ευθυμίου παλιότερα κτλ. που άνοιξαν ορθάνοιχτα το δρόμο για την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, την ένταση της παραπαιδείας των φροντιστηρίων και την εισβολή των επιχειρηματιών στην εκπαίδευση.

Για τα καρτέλ

Ακόμα το ΠΑΣΟΚ λέει:
– Ξεκινάμε μάχη ενάντια στα καρτέλ.

– Αναβαθμίζουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μακριά από "κουμπάρους" και τα απαράδεκτα φαινόμενα που ζήσαμε.

– Δημιουργούμε Ειδική Υπηρεσία προληπτικής παρακολούθησης της αγοράς και καταπολέμησης των μονοπωλίων.

– Το κράτος δίνει πρώτο το παράδειγμα με το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.

Περσινά ξινά σταφύλια θα μπορούσε να πει κανένας. Μάχη ενάντια στα καρτέλ με επιτροπές ανταγωνισμού ελεγχόμενες από τα καρτέλ δεν γίνεται. Ποια «ειδική υπηρεσία» θα καταπολεμήσει τα μονοπώλια;

Άλλωστε η βασική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι «να μπορεί κάθε σοβαρός επενδυτής που θέλει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του στον τόπο μας να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.». Ασφάλεια και σιγουριά λοιπόν για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές ? όλα τα υπόλοιπα είναι χοντρό δούλεμα.

Όσον αφορά τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ εκτός του ότι τον Απρίλη μιλούσε για μείωση (το πάγωμα για ένα χρόνο μόνο προσωρινή ανακούφιση μπορεί να φέρει καθώς τίποτα δεν εμποδίζει την διπλάσια αύξηση στα τιμολόγια τον επόμενο χρόνο που να καλύψει το φετινό πάγωμα). Εξάλλου η απελευθέρωση – βλ. ιδιωτικοποίηση – της ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη συντελείται, εκεί οδηγεί.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι λύση

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με το αριστερό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 70 πέρα από το επώνυμο του προέδρου του. Και βέβαια ο κόσμος που το ακολουθεί και το ψηφίζει δεν έχει τις αυταπάτες εκείνης της περιόδου παρά μόνο την αντίληψη του «μικρότερου κακού». Ούτε η αποπομπή Σημίτη από τα ψηφοδέλτια σώζει τα προσχήματα και σηματοδοτεί το σπάσιμο με τον εκσυγχρονισμό και την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1996-2004.

Ο Γ.Παπανδρέου διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος όλων αυτών των κυβερνήσεων ενώ πήρε και το δακτυλίδι της διαδοχής από το χέρι του Σημίτη. Εχει σαφείς δεσμούς με το διεθνές κεφάλαιο και τα συμφέροντα υπερδυνάμεων όπως οι ΗΠΑ. Είναι πρόεδρος μιας – κατ’ όνομα – Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην οποία ανήκουν επίσης:

– Ο Ε.Μπάρακ του Ισραήλ, πρωτεργάτης της σφαγής των Παλαιστινίων αμάχων στην Γάζα

– Ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν

– Ο άγγλος πρωθυπουργός Γ.Μπράουν

– Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Χ.Αλμούνια

– Ο επικεφαλής της ΕΕ για την Μ.Ανατολή Τ.Μπλερ

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει πλήρως υποταχτεί στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Καθόλου τυχαία η Ζήμενς χρηματοδοτούσε εξίσου τα 2 μεγάλα κόμματα για να κάνει τις δουλειές της. Γι αυτό επίσης παράγοντες του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου (Μητσοτάκης, Μίχαλος, Δασκαλόπουλος) επαναφέρουν διαρκώς το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σαν λύση στην πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα.

Τα προγράμματα των 2 κομμάτων είναι όψεις του ίδιου νομίσματος που στοχεύει στο φόρτωμα της κρίσης στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τη νεολαία.

Το κεφάλαιο εθνικά και διεθνώς – την εποχή της πιο μεγάλης διεθνούς κρίσης από το 1929 – δεν έχει περιθώρια για κανενός είδους σοβαρές παραχωρήσεις παρά μόνο για σκληρή και ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαϊκών στρωμάτων.

_______________

Τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ τον Απρίλη του 2009

– Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης από 500 έως 1300 Ευρώ στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

– Επίδομα θέρμανσης από 300 ως 500 Ευρώ σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους.

– Αύξηση από το 7% στο 11% του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες για τη στήριξη του εισοδήματός τους.

– Χορήγηση του ΕΚΑΣ σε επιπλέον 300.000 δικαιούχους

– Μείωση τιμών στα τιμολόγια της ΔΕΗ με κατάργηση των αυξήσεων, που ενώ η σημερινή κυβέρνηση παρουσίασε ως «ρήτρα καυσίμων», «ξέχασε» να τις αναπροσαρμόσει προς τα κάτω όταν έπεσαν οι διεθνείς τιμές.»

Αυτά έλεγε το ΠΑΣΟΚ τον Απρίλη. Ούτε 6 μήνες δεν έχουν περάσει και τα έχει ήδη μισοξεχάσει.

____________________

Από το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, Φλεβάρης 09

« Θα δημιουργήσουμε το περιβάλλον για την εδραίωση ισχυρών Ελληνικών Ομίλων με πολυεθνικές συνεργασίες ικανών να πετύχουν το κατάλληλο ανταγωνιστικό μέγεθος και να αναδειχθούν σε εθνικούς και περιφερειακούς πρωταθλητές. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή οφείλει να σταθεί ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες απελευθέρωσης της κίνησης των κεφαλαίων ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε χρηματοοικονομικό «μυαλό» στην ευρύτερη περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσουμε στην ενιαία εποπτεία των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, των Ασφαλιστικών Εταιρειών, του Χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς και των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών θεσμών με βάση τους σύγχρονους κανόνες.»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα