ΥπΠοΤ – Το νέο Οργανόγραμμα φέρνει απολύσεις. Ανάγκη για συντονισμό των εργαζομένων

Μαριάνθη Κυπρίδου
Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου

Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε το νέο οργανόγραμμα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ), στα πλαίσια σαρωτικών αλλαγών που αφορούν συνολικά 11 υπουργεία.

Αυτές οι αλλαγές έχουν στόχο την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του 2012 και 150.000 συνολικά μέχρι το 2015.

Συγκεκριμένα για το ΥΠΠΟΤ

Το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ προβλέπει μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων και υπηρεσιών και συγχώνευση των ΕΒΑ και ΕΠΚΑ1. Ήδη προωθείται η συγχώνευση της ΛΔ’  ΕΠΚΑ Καρδίτσας με αυτή των Τρικάλων και της ΚΖ’ ΕΠΚΑ Πιερίας με αυτή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για συγχωνεύσεις, ουσιαστικά καταργήσεις, εντελώς αυθαίρετες, που δεν εξυπηρετούν κανέναν εκτός από το ότι προετοιμάζουν τις απολύσεις. Ταυτόχρονα προωθείται η αξιολόγηση των υπαλλήλων με άγνωστα για τους εργαζόμενους κριτήρια, αλλά με στόχο και πάλι…τις απολύσεις.

Επιπλέον προχωρά η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο μέσα από το νομοσχέδιο για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» όπου προβλέπεται ότι «στα μεγάλα ιδιωτικά έργα, η επιλογή επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού (σ.σ. που θα ασχολείται με τα αρχαιολογικά ευρήματα του εκάστοτε μεγάλου έργου) θα πραγματοποιείται από τον κύριο του έργου».

Δηλαδή ο εργολάβος δεν θα είναι υποχρεωμένος να απευθυνθεί στην αρχαιολογική υπηρεσία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, θα μπορεί να προσλαμβάνει ει αρχαιολόγους. Όλοι καταλαβαίνουμε τις επιπτώσεις τόσο για τα αρχαιολογικά ευρήματα όσο και στο εργασιακό μας μέλλον.   

Αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν, στα πλαίσια της «δημοσιονομικής ανάπτυξης και αύξησης της επιχειρηματικότητας». Στην ουσία αυτό σημαίνει πλήρη υποβάθμιση του έργου της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, το έργο της οποίας μεταφέρεται στα χέρια ιδιωτών.

Η απάντηση των σωματείων του ΥΠΠΟΤ

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η απάντηση τόσο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων όσο και διάφορων σωματείων του ΥΠΠΟΤ είναι μέχρι σήμερα πολύ πίσω από τις ανάγκες. Η Ομοσπονδία, παρά τη φραστική διαφωνία με το οργανόγραμμα, δεν ανακοίνωσε καμιά απολύτως κινητοποίηση. Ενώ τα σωματεία όπως των εκτάκτων και μονίμων αρχαιολόγων και των συντηρητών2 προκήρυξαν 24ωρη απεργία και ο Ενιαίος Σύλλογος Ν. Ελλάδος στάση εργασίας για τις 4 Απρίλη (μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου) αλλά χωρίς κανένα σχέδιο συνέχισης και κλιμάκωσης.

Συνελεύσεις εργαζομένων και προτάσεις για συντονισμό

Σε αυτές τις συνθήκες, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που παίρνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από τη βάση. Στο ΥΠΠΟΤ, τους τελευταίους 2 μήνες, εργαζόμενοι σε 12 εφορείες και υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε συνελεύσεις (Πιερία, Καρδίτσα, Βόλος, Χίος, Ηράκλειο, Αθήνα κ.α.) και έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συντονισμού μεταξύ των εργαζομένων. Στο Βόλο μάλιστα προχωρήσαμε και σε εκλογή συντονιστικής επιτροπής για να οργανωθούν καλύτερα τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, αναπτύσσεται όλο και περισσότερο η κατανόηση ότι με μια απεργία στη χάση και μια στη φέξη δεν μπορεί να σταματήσει η επίθεση. Αυτό που χρειάζεται είναι ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών του υπουργείου μας σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο τις κοινές κινητοποιήσεις στη βάση ενός σχεδίου με προοπτική και κλιμάκωση, που να δίνει μια απάντηση αντίστοιχη στην επίθεση που μας κάνουν.

Για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, χρειάζεται να δουν μια πρόταση με προοπτική και όχι μια απεργία-τουφεκιά στον αέρα όπως αυτές που  καλούν τα σωματεία σήμερα, για τις οποίες οι περισσότεροι εργαζόμενοι σκέφτονται πως δεν προσφέρουν τίποτα, απλά χάνεται ένα επιπλέον μεροκάματο και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα. Γι αυτό έχει νόημα οι συνελεύσεις αυτές να ασκήσουν πίεση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που μένουν ακίνητες, για να αναγκαστούν να καλέσουν ουσιαστικές, καλά οργανωμένες κινητοποιήσεις με στόχο και προοπτική.

______________________________________

Σημειώσεις
1  ΕΒΑ: Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. ΕΠΚΑ: Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
2  ΣΕΚΑ:  Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ΣΕΑ: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ΠΕΣΑ: Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα