Array

Υγεία: “Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας” ή ταφόπλακα στην ενότητα και στα δικαιώματά μας!

Άρθρο του Νίκου Μαλίνογλου, προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο»

Στις 16 Ioυλίου 2004, τρεις μόλις μήνες μετά την εκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση, συστήνεται με νόμο η Ένωση Νοσηλευτών/τριών Ελλάδος (ΕΝΕ) σηματοδοτώντας όχι την «έναρξη μιας νέας εποχής», όπως βιάστηκαν κάποιοι να αναφέρουν, αλλά την απαρχή μιας μεγάλης περιπέτειας για το επάγγελμα του νοσηλευτή, το παρόν και το μέλλον του.

Τέσσερις βασικοί άξονες του νόμου για την ίδρυση της ΕΝΕ,

– η αντιδημοκρατικότητα του νόμου και ο απόλυτος έλεγχος της ΕΝΕ από την κυβέρνηση και το "θεουσάτο",

– ο αποκλεισμός της πλειοψηφίας των ανθρώπων που κρατούν μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία – οι ΔΕ (διετούς εκπαίδευσης) βοηθοί νοσηλευτών

– η ενίσχυση – θεσμοποίηση του ιδιωτικού νοσηλευτικού επαγγέλματος και

– η προσπάθεια διάσπασης του μεγαλύτερου κλάδου στα νοσοκομεία προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους οι κυβερνώντες,

οδηγούν τη νοσηλευτική μακριά από την κοινωνική αποστολή της, τη μετατρέπουν σε υπηρέτη του κέρδους των ιδιωτικών κεφαλαίων, έρμαιο των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Προσυμφωνημένη η ΕΝΕ

Η σύσταση της ΕΝΕ ήταν το πρώτο νομοθέτημα της νέας κυβέρνησης!! Αυτό από μόνο του αποδείχνει πως ήταν ήδη έτοιμο, από πολύ νωρίτερα, με συμφωνία όλων των ενδιαφερόμενων που είτε εναλλάσσονται στην κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) είτε αποφασίζουν ακόμα, δυστυχώς, για τα της νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ*, ΕΣΝΕ**, ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ***, ΠΑΣΟΝΟΠ****) καθηλώνοντάς την χρόνια πίσω.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη συζήτηση στη Βουλή ο υπ. Υγείας κάλεσε για τις απόψεις τους περί του νοσηλευτικού την ΠΑΣΟΝΟΠ, όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή με άρθρο της στο περιοδικό «Νοσηλεία» η πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ έπλεκε τα εγκώμια της ΕΝΕ. Και βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βάσει νόμου την προσωρινή διοικούσα επιτροπή για την ΕΝΕ την όρισε αποκλειστικά ο ΕΣΑΝ (το πάλαι ποτέ θεουσάτο).

Όλοι οι προαναφερόμενοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά σύλλογοι σφραγίδες με τους οποίους οι δεκάδες χιλιάδες των νοσηλευτών δεν έχουν καμία σχέση!

Από το κέντρο των αποφάσεων ήταν, δηλαδή, για άλλη μια φορά, απών το σύνολο των νοσηλευτών!

…και απόλυτα ελεγχόμενη

Όλοι αυτοί επιδιώκουν (με τη στήριξη της κυβέρνησης) να ελέγξουν την ΕΝΕ μιας και ο τρόπος με τον οποίο εκλέγονται τα όργανά της μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Το πλειοψηφικό σύστημα στην εκλογή των οργάνων και όχι η απλή αναλογική, το ενιαίο ψηφοδέλτιο και όχι η κάθοδος παρατάξεων με διαφορετικά ψηφοδέλτια, θα οδηγήσουν την ΕΝΕ στα χέρια της κυβέρνησης του θεουσάτου και των ιδιωτικών συμφερόντων στη νοσηλευτική.

Πλειοψηφικό σύστημα και ενιαίο ψηφοδέλτιο σημαίνουν, με απλά λόγια, ότι αυτοί που ελέγχουν τη νοσηλευτική μέχρι σήμερα (ΕΣΑΝ, ΕΣΝΕ, ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, ΠΑΣΟΝΟΠ) με μεγάλη ευκολία μπορούν να βγάζουν 15 στους 15 και να ελέγχουν απόλυτα το ΔΣ της ΕΝΕ εφόσον θα δώσουν σε 15 δικούς τους σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο τους απαιτούμενους σταυρούς. Αντίθετα, η απλή αναλογική θα διασφάλιζε την εκπροσώπηση στη διοίκηση της ΕΝΕ όλων των βασικών παρατάξεων.

Αποκλείστηκε η πλειοψηφία αυτών που ασκούν νοσηλευτική

Ο αποκλεισμός των ΔΕ βοηθών νοσηλευτών από την ΕΝΕ θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στη νοσηλευτική και τα νοσοκομεία, μιας και πετάει εκτός ΕΝΕ πάνω από το 60% των εργαζομένων που ασκούν νοσηλευτική.

Αυτοί οι οποίοι κράτησαν εδώ και πάνω από 20 χρόνια και συνεχίζουν να κρατούν τα νοσοκομεία αφού ξεζουμίστηκαν τόσα χρόνια τώρα πετιούνται στα άχρηστα. Αυτό είναι το ευχαριστώ των κυβερνώντων που νομοθέτησαν την ΕΝΕ, οι οποίοι λένε ναι στη νοσηλεία των ΔΕ, ναι στις βάρδιες τους και τα νυχτέρια, ναι στην ευθύνη και το άγχος, αλλά όχι στην αναγνώριση, «όχι στην ΕΝΕ…».

Αλλά αλήθεια πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία εφόσον πετούν έξω τους ΔΕ από την ΕΝΕ με βάση την οποία κανείς νοσηλευτής δε μπορεί να ασκεί το επάγγελμα εάν δεν είναι μέλος της (άρθρο 31 παρ.3) – κι αν το κάνει συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα;

Η νοσηλευτική απομακρύνεται από την κοινωνική αποστολή της

Η δυνατότητα που δίνεται με την ψήφιση του νόμου για την ΕΝΕ σε νοσηλευτές να ασκούν ελεύθερα και ιδιωτικά το επάγγελμα μέχρι και να δημιουργήσουν και ιδιωτικό νοσηλευτήριο, απομακρύνουν τη νοσηλευτική από την κοινωνική της αποστολή.

Η νοσηλευτική αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα (αυτό άλλωστε μαθαίναμε από την πρώτη μέρα στις σχολές μας) και όπως βεβαίως και η ιατρική δεν θα έπρεπε να είναι συνδεδεμένη με το κέρδος, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την εκμετάλλευση του ασθενή.

Η νοσηλευτική πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό στην υπηρεσία του πολίτη και όχι του κέρδους.

Χτύπημα του μεγαλύτερου κλάδου στα νοσοκομεία

Η ίδρυση της ΕΝΕ και ο αποκλεισμός της πλειοψηφίας των εργαζομένων που ασκούν νοσηλευτική (ΔΕ) διασπά τον μεγαλύτερο κλάδο στα νοσοκομεία, το νοσηλευτικό.

Μετά την ΕΝΕ, οι ΠΕ(Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), οι ΤΕ(Τεχνολογικής Εκπαίδευσης-απόφοιτοι ΤΕΙ) και ΔΕ(Διετούς Εκπαίδευσης) αποτελούν ξεχωριστές κατηγορίες εργαζομένων με διαφορετικά συμφέροντα και στόχους.

Έτσι προωθείται η συνδικαλιστική τους διάσπαση. Ήδη η ΠΑΣΟΝΟΠ προσπαθεί εδώ και καιρό να συσπειρώσει ξεχωριστά τους ΠΕ και ΤΕ.

Η είσοδος των ιδιωτών σε μια σειρά κλάδους στα νοσοκομεία (καθαριότητα, φύλαξη, μαγειρεία, τεχνική υπηρεσία) εδώ και χρόνια δεν μπορεί από μόνη της να επιφέρει καίριο χτύπημα στη δημόσια υγεία μιας και μιλάμε για τη μειοψηφία των υπηρεσιών στα νοσοκομεία.

Διάσπαση όμως του νοσηλευτικού, που είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κομμάτι των εργαζομένων στην Υγεία θα αποδυναμώσει αποφασιστικά την αντίσταση των εργαζομένων στα σχέδια των κυβερνώντων. Και τότε θα μπορούν να αποτελειώσουν τα δημόσια νοσοκομεία, και να τα μετατρέψουν σε επιχειρήσεις κερδών και εκμετάλλευσης, σε βάρος και εμάς των εργαζομένων και των ασθενών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να απορρίψει την ΕΝΕ και να προσπαθήσει με ενεργό και μαχητικό τρόπο να την ανατρέψει. Να διατηρήσει την ενότητα των εργαζομένων στην υγεία γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για μια υγεία δημόσια και δωρεάν στην υπηρεσία των λαϊκών στρωμάτων και με σεβασμό στους εργαζόμενους που δουλεύουν σ’ αυτή.

_______________

* ΕΣΑΝ: Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτών, όργανο του Υπουργείου Υγείας.
** ΕΣΝΕ: Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος, ελέγχεται από το «θεουσάτο», παλιές πρακτικές νοσοκόμες συνδεδεμένες με την Εκκλησία
*** ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ: Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσηλευτών του ΕΣΥ, «καριερίστες» που κοιτάνε στενά συντεχνιακά το χώρο των νοσηλευτών.
**** ΠΑΣΟΝΟΠ: Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, διασπαστική κίνηση, σε σχέση με την ΠΟΕΔΗΝ και πρωτοβάθμια σωματεία για τη δημιουργία άλλης νοσηλευτικής ομοσπονδίας.
 
 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα