ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ανόδου

Της Χριστίνας Ζιάκκα

Επιβεβαιώνεται η αυξητική τάση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής (Χ.Α.) στις δημοσκοπήσεις. Η τελευταία της PULSE για το Ποντίκι μάλιστα, προβλέπει την είσοδο της στην επόμενη βουλή (3% και 8 βουλευτές).

Τα ποσοστά της Χ.Α. υπερτερούν γνωστών πολιτικών και κομμάτων, όπως του ΔΗΣΥ της Ντ. Μπακογιάννη ή του Άρματος Πολιτών του Γ. Δημαρά. Ακόμα χειρότερα υπερτερούν της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 είχε καλύτερη βάση εκκίνησης με 100 χιλ. ψήφους ή 2% πανελλαδικά και εκλογή 7 περιφερειακών και 10 δημ. συμβούλων)!

* * *

Η Χ.Α. θεωρεί τις επιδόσεις της στέρεες, και την είσοδο της στην βουλή βέβαιη. Σαφώς τα ποσοστά της είναι υπερ-πολλαπλάσια των οργανωμένων δυνάμεων της και σε μεγάλο βαθμό αποτελούν ψήφο διαμαρτυρίας. Ιδιαίτερα καθώς το παραδοσιακό αστικό πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε κρίση. Ειδικότερα η πλήρης ταύτιση του ΛΑΟΣ με το Μνημόνιο και την Τρόϊκα, δημιουργεί μια δεξαμενή ψηφοφόρων που στρέφονται προς την Χ.Α. μετά την «προδοσία και την γελοιότητα όλων αυτών που καπηλεύτηκαν τον εθνικισμό και τον πατριωτισμό του απλού λαού» 1.Ενώ η δημαγωγία της Χ.Α. («είμαστε εναντίον όλων», «η Ελλάδα στους Έλληνες», «οι πολιτικοί ολόκληρου του κοινοβουλευτικού τόξου είναι η μεγάλη πληγή της Πατρίδας», «κουμπώνει» με τον θυμό και την απογοήτευση κάποιων στρωμάτων της κοινωνίας.

* * *

Το Ξ είχε σημειώσει πως η εκλογή του Ν. Μιχαλολιάκου στο Δ. Αθήνας ήταν ένα σημείο καμπής. Βοήθησε την Χ.Α. να κερδίσει δημοσιότητα, να ενισχύσει την ατιμωρησία για όλα τους τα αίσχη και να στρατολογήσει στις γραμμές της, ιδιαίτερα νέους χωρίς καμιά ελπίδα για το μέλλον. Πάνω απ’ όλα όμως έσπασε την εικόνα της περιθωριακής συμμορίας Ναζιστών δολοφόνων, που την ακολουθούσε από τη δημιουργία της. Γράφουν στο σάιτ τους:

«Μετά τη μεγάλη Νίκη μας στο δήμο Αθηναίων και την ανάληψη δημοσίου αξιώματος από τον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στην ουσία η μεγάλη πολιτική μάχη. Όλος ο ελληνικός λαός κατανόησε πως το Κίνημά μας σύντομα θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στα δημόσια πράγματα της χώρας. Κατέρρευσε η προπαγάνδα δεκαετιών που ταύτιζε την Χρυσή Αυγή με το περιθώριο. Τσακίστηκε η λογική της χαμένης ψήφου» 2.

* * *

Αυτό που συμβαίνει με τη Χ.Α. είναι συνέχεια μιας τάσης που αναπτύσσεται και σε άλλες χώρες. Η ενίσχυση της εκλογικής επιρροής ακροδεξιών κομμάτων σε πάνω από τις μισές χώρες-μέλη της Ε.Ε., είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εικόνα της παραδοσιακής Αριστεράς ή και νέων αριστερών σχηματισμών. Η αποτυχία τους να ανταποκριθούν στις πιο επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων, στις συνθήκες της χειρότερης κρίσης του καπιταλισμού ιστορικά, ισοδυναμεί με ήττες του κινήματος και οι ήττες στρώνουν το δρόμο στην άνοδο του ρατσισμού, του νεοφασισμού, της ακροδεξιάς.

Η Χ.Α. δεν τα κατάφερε μόνο με το «σπαθί της»… Είχαν προηγηθεί από την πλευρά της ελλ. Αριστεράς: η υποτίμηση της Χ.Α., η πολιτική απουσία και η έλλειψη απαντήσεων για τα υπαρκτά προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές όπως πχ ο Α. Παντελεήμονας, η προκλητική αδυναμία ή η άρνηση κάθε ενωτικής, άμεσης και μαζικής δράσης.

Άλλο ένα σημείο καμπή μ’ αυτή την έννοια, ήταν όσα συνέβησαν τον Μάη του 2011, όταν ο παροξυσμός φασιστικής βίας στο κέντρο της Αθήνας μετά τη δολοφονία του Μ. Κανταρέ, έμεινε επί της ουσίας αναπάντητος από την Αριστερά.

* * *

Ένα ακόμα σημείο καμπή ήταν η σημαντική στροφή της Χ.Α. στην αντιμνημονιακή ρητορεία και το ότι άνοιξε την ατζέντα της πέραν του μεταναστευτικού. Στην επιχειρηματολογία τους μάλιστα αυτοπροσδιορίζονται ως «επαναστατική πρωτοπορία» ! Πιο συγκεκριμένα:

«…τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν ακραίες λύσεις. Απαιτείται μία επαναστατική πρωτοπορία που θα γκρεμίσει το σάπιο πολιτικό κατεστημένο. Η πρωτοπορία αυτή, μετά την εξαφάνιση του ειδώλου της δήθεν «επαναστατικής αριστεράς», μπορεί να είναι μόνο εθνικιστική» 3.

Επιλέγοντας να κολυμπήσουν μαζί και όχι κόντρα με το μαζικό κοινωνικό ρεύμα που αναπτύσσεται ενάντια στο Μνημόνιο, επεκτάθηκαν από το κέντρο της Αθήνας που θεωρούσαν προπύργιο τους και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Γράφουν:

«Το βάρος της δράσης μας έπεσε στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, στους φτωχούς, υπερήφανους και αξιοπρεπείς Έλληνες του μόχθου. Εκεί έγιναν κυριολεκτικά θαύματα. Οι πιο μάχιμοι πυρήνες του Κινήματός μας δρουν αυτή τη στιγμή σε άλλοτε «κόκκινες συνοικίες» όπως η Νίκαια, το Πέραμα, η Καισαριανή» 4.

* * *

Όμως η Χ.Α. δεν έχει καμιά πραγματική λύση να προσφέρει προς τους ανθρώπους που απευθύνεται. Η δήθεν «επαναστατική πρωτοπορία» που θα «γκρεμίσει το σάπιο πολιτικό κατεστημένο» καταλήγει μέσα από τις προτάσεις και τις θέσεις της, αλλά πάνω απ’ όλα μέσα από την παρέμβαση της και τη δράση της, να λειτουργεί ως η τελευταία σανίδα σωτηρίας για αυτό το κατεστημένο, για τον ίδιο τον ελληνικό καπιταλισμό.

Παραπέμπουμε τους αναγνώστες μας σε παλιότερα άρθρα μας για την στάση της Χ.Α. απέναντι στο κίνημα των «Αγανακτισμένων»5, πιο πρόσφατα για την απεργία της Ελλ. Χαλυβουργίας6 . Εξίσου χαρακτηριστικό είναι άρθρο στο σάιτ τους στο οποίο γράφουν:

«…οι απεργίες ενισχύουν το μίσος μεταξύ των Ελλήνων κι αυτό εξυπηρετεί το διχασμό που επιδιώκουν τα κόμματα του συστήματος διαπλοκής και κλεπτοκρατίας…. Κανέναν δεν θα πονέσουν οι απεργίες, παρά ο ένας Έλληνας θα μαχαιρώνει τον άλλο, κάνοντάς του δυσκολότερη την ήδη πιεσμένη καθημερινότητα. Λέω λοιπόν όχι στις απεργίες που πλήττουν μόνο τους ίδιους τους εργαζόμενους»7.

Καμιά εντύπωση δεν μας κάνει. Οι νεοφασίστες της Χ.Α. δεν διαφέρουν από τον φασισμό ιστορικά. Αρρωσταίνουν και μόνο στο άκουσμα μεγάλων κοινωνικών κινημάτων, μεγάλων αγώνων, απεργιών, εξεγέρσεων και αληθινών επαναστάσεων. Γι’ αυτούς πάνω από όλα είμαστε «όλοι» Έλληνες. Όχι εργάτες και εργοδότες, όχι εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, αλ-λά άνθρωποι με το «ίδιο αίμα» και την «ίδια φυλή». Για να υπερασπίσει το «Γερμανικό αίμα» και την «Γερμανική φυλή» και τελικά τον «Γερμανικό καπιταλισμό», ο Χίτλερ πρώτα διέλυσε την «Γερμανική αριστερά», μετά τα «Γερμανικά συνδικάτα» και μετά όλους τους υπόλοιπους….

Τα καθήκοντα της Αριστεράς

Για τα κόμματα της Αριστεράς τα καθήκοντα που προκύπτουν είναι ακόμα μεγαλύτερα από πριν. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλων αγώνων με επαναστατικά χαρακτηριστικά ή τάσεις.

Η Αριστερά δεν δικαιούται πάνω στην …χαρά της για τη δικά της ποσοστά – κι αυτά σε μεγάλο βαθμό είναι ψήφος διαμαρτυρίας- να υποτιμήσει τον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Η πιθανότητα της εισόδου τους στην βουλή θα είναι μια ιστορική καμπή. Όποιος δεν θέλει να το δει, είναι απλά τυφλός. 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1 http://xryshaygh.wordpress.com/2012/01/07/2011-%ce%b5%cf% 84%ce%bf%cf%83-%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%83-2012-%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%83-%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%b7%cf%83/

2 ο.π.π.

3 ο.π.π.

4 ο.π.π.

5 https://xekinima.org/arthra/view/article/oi-fasistes-enantia-sto-kinima/

6 https://xekinima.org/arthra/view/article/xrysi-aygi-na-se-poioys-prosferei-taksikes-ypiresies/

7 http://xryshaygh.wordpress.com/2011/10/01%cf%8c%cf%87%ce%b9-%cf% 83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1% cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%84%ceac%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%bb/

Τα αποτελέσματα της Χ.Α. σε πρόσφατες
εκλογικές αναμετρήσεις και δημοσκοπήσεις

ΕΚΛΟΓΕΣ:

Ευρωεκλογές 2009: 0,46% ή 23.564 ψήφοι

Εθνικές εκλογές 2009: 0,29% ή 19.636 ψήφοι

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010:

Δ.Αθήνας: Ν.Μιχαλολιάκος 5,29% ή 10.222 ψήφοι

σε 3 ακόμα περιοχές με υποψήφιους συνολικά 14.033 ψήφους ή 1%-1,88%

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ:

Δεκ. 2011 (MRB, V-PRC): 1,5% | Γεν. 2012 (To the point): 1,7% | Γεν. 2012 (ALCO): 1,5% | Γεν. 2012 (V-PRC): 2,5% | Φλεβ. 2012 (PULSE): 3%.

*Το 3% ισοδυναμεί με περίπου 150 χιλ. ψήφους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα