Χρυσή Αυγή και Χαλυβουργία – απάντηση στον Ριζοσπάστη

Του Ανδρέα Παγιάτσου

Δεν είχαμε αμφιβολία πως το ΚΚΕ θα απαντούσε στην κριτική που του ασκήθηκε από το «Ξ» και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς για το γεγονός ότι η ηγεσία του σωματείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας υποδέχτηκε τη Χ. Αυγή με  λόγια όπως  "….όλη η Ελλάδα είναι μαζί μας"!(δείτε: https://xekinima.org/arthra/view/article/anatrixiastiko-to-pamekke-kalosorizei-tin-xrysi-aygi/). Το θέμα δεν πήρε απλά διαστάσεις, πήρε διεθνείς διαστάσεις, καθώς συζητιέται και στο εξωτερικό σε κύκλους Ελλήνων φοιτητών ή κατοίκων.

Τα δε μέλη και στελέχη του ΚΚΕ στους διάφορους χώρους, στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα λένε ότι μπορεί να φανταστεί κανείς: από το «πρόκειται για ψέμα, το βίντεο είναι φωτομοντάζ» μέχρι το «πρόκειται για προβοκάτσια της Χρυσής Αυγής» ή ακόμα και το φοβερό «οι εργαζόμενοι δέχονται βοήθεια από παντού, το σημαντικό είναι να βοηθιέται ο αγώνας τους».

Δεν είχαμε επίσης καμιά αμφιβολία ότι το ΚΚΕ δεν επρόκειτο ποτέ να παραδεχτεί πως έκανε «λάθος»! Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα σταλινικό – αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει το ίδιο, καθώς από το συνέδριο του 2008 έχει επίσημα πια κατοχυρώσει την ιστορική «δικαίωση» του Στάλιν. Μέχρι δε και πέρσι –θα θυμούνται πιθανά οι αναγνώστες μας– αποκατέστησε πλήρως τον (σταλινικό) Ζαχαριάδη και στην πραγματικότητα «έθαψε» (ψευτο-αποκατέστησε… «λιγάκι») τον αγωνιστή Άρη Βελουχιώτη. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Σταλινισμού είναι ότι η ηγεσία δεν κάνει ποτέ λάθος (τουλάχιστον όσο ζει). Γι΄ αυτό λοιπόν, το ΚΚΕ δεν κάνει λάθη!

***

Έτσι, χτες (Τρίτη 21/2/12) και το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στη Χαλυβουργία(*) και  ο Ριζοσπάστης(**) επιχείρησαν, με υψηλούς τόνους, να απαντήσουν στο όλο θέμα. Το άρθρο του Ριζοσπάστη ξεκινά κατακεραυνώνοντας την Χρυσή Αυγή:

«Βρήκε ευκαιρία η «ΧρυσήΑυγή» να στήσει προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ, του ταξικού εργατικού κινήματος και των απεργών της ”Ελληνικής Χαλυβουργίας”, βάζοντας την προβιά του ”προστάτη των εργαζομένων”, που την περασμένη βδομάδα πήγε στο χαλυβουργείο του Ασπροπύργου για να δηλώσει τάχα συμπαράσταση στους απεργούς. Νομίζει πως έτσι θα συσκοτίσει τον πραγματικό της ρόλο ως αντιδραστικής δύναμης κρούσης για την καταστολή του εργατικού κινήματος και στην προκειμένη περίπτωση ως μοχλού του Μάνεση για το χτύπημα των απεργών».

Αλλά, καταλήγει κατακεραυνώνοντας όσους έκαναν κριτική στο ΚΚΕ/ΠΑΜΕ για τη στάση του απέναντι στη Χ. Αυγή: 

«Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ όχι μόνο τα κατάγγειλαν όλ’ αυτά και προειδοποίησαν τους εργάτες, αλλά συνέβαλαν στην αποκάλυψή τους ώστε να μην υπονομευτεί ο αγώνας. Γι’ αυτό η «ΧρυσήΑυγή» προβοκάρισε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ότι κλείνουν εργοστάσια. Αλλά τούτη τη φορά στην προβοκάτσια που έστησε η «ΧρυσήΑυγή» πήραν μέρος το ”Ξεκίνημα”, αλλά και κάποιες αυτοαποκαλούμενες αριστερές δυνάμεις, όπως ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΕΚ, συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και άλλοι, που δε χάνουν ευκαιρία για να δείξουν τον άθλιο αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ ρόλο πιστεύοντας πως θα υπονομεύσουν το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ρίχνοντας νερό στο μύλο της εργοδοσίας. Τους περιμένει η χλεύη των εργατών…» 

Για να «ξεκαθαρίσει» τα πράγματα λοιπόν η ηγεσία του ΚΚΕ, υποστηρίζει πως αυτό που έκανε η Χρυσή Αυγή ήταν προβοκάτσια, αλλά και πως στην προβοκάτσια αυτή «πήρε μέρος το Ξεκίνημα και κάποιες αυτοαποκαλούμενες αριστερές δυνάμεις όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕΚ, κλπ…» και αυτό το έκαναν με στόχο «να υπονομεύσουν τον ταξικό εργατικό συνδικαλισμό» και να ρίξουν «νερό στο μύλο της εργοδοσίας»!

Τόσο καλά, τόσο απλά, τόσο σοβαρά! 

***

Πότε ανακάλυψε η ηγεσία του κόμματος πως η Χρυσή Αυγή «έκανε προβοκάτσια»; Όταν έγινε χαμός με το θέμα αυτό και ξεσηκώθηκε ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης αριστεράς. Πάλι καλά μπορεί να πει κανείς, κάλιο αργά παρά ποτέ…  Είναι αυτή όμως η ουσία; Όχι!

Το θέμα δεν είναι αν έστησε προβοκάτσια η Χρυσή Αυγή, πηγαίνοντας στη Χαλυβουργία, και μοιράζοντας υλικό με τα αυτοκόλλητα «Χρυσή Αυγή για να ξεβρομίσει ο τόπος» – έτσι κι αλλιώς αυτή είναι η δουλειά και ο ρόλος της Χ. Αυγής! Το θέμα είναι ότι αυτό έγινε με τη συγκατάθεση της ηγεσίας του σωματείου – του ΠΑΜΕ! Η ηγεσία του ΠΑΜΕ τους παραχώρησε τη μικροφωνική του σωματείου για να απευθυνθούν στους εργαζόμενους, και τους υποδέχτηκε με τα λόγια «όλη η Ελλάδα είναι μαζί μας…»! 

Και αντί να αναγνωρίσει ο Ριζοσπάστης και το ΠΑΜΕ ένα τόσο χοντρό «λάθος» προσπαθεί να βγει κι από πάνω, καταγγέλλοντας όποιον έκανε κριτική γι’ αυτό, σαν «προβοκάτορα»;

Με άλλα λόγια, αν το ΚΚΕ είχε την εντιμότητα και την ειλικρίνεια να πει «κάναμε λάθος» το πρόβλημα θα ήταν μικρό. Το πρόβλημα όμως γίνεται τεράστιο καθώς αντί να παραδεχτεί το δικό του λάθος καταγγέλλει οποιονδήποτε του έκανε κριτική σαν συνοδοιπόρο περίπου της Χ. Αυγής και των εργοδοτών!

Το «λάθος», έτσι, δεν είναι λάθος (έστω τραγικό) – γίνεται τραγικά επικίνδυνη συνειδητή στάση!

***

Πίσω από αυτή τη στάση του ΚΚΕ υπάρχει μια ιστορική συνέχεια, την οποία τα στελέχη της ηγεσίας του ΚΚΕ δεν θέλουν να ξέρουν. 

Ο σταλινισμός ιστορικά υποτιμά τον κίνδυνο του φασισμού. Κι αυτή η υποτίμηση είχε τραγικές συνέπειες. Μιλάμε για την άνοδο του κλασσικού φασισμού, στη Γερμανία το ’33, κάτι το οποίο η ανθρωπότητα το πλήρωσε τόσο τραγικά.

Πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία η επίσημη θέση/γραμμή του Στάλιν προς το ΚΚ Γερμανίας ήταν: μην φοβάστε τον Χίτλερ, αφήστε τον να ανέβει στην εξουσία, μετά θα καταλάβει ο κόσμος ότι είναι ένας απατεώνας τυχοδιώκτης και θα τον ρίξει και να ανεβάσει εμάς στην εξουσία. Έτσι ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία χωρίς να ανοίξει μύτη – και μετά δεν «κατέβηκε» παρά μόνο αφού αιματοκύλησε την ανθρωπότητα. Το γεγονός ότι ο λαός της Σοβιετικής Ένωσης πλήρωσε τον πιο μεγάλο φόρο αίματος στον πόλεμο ενάντια στον Χίτλερ δεν αλλάζει καθόλου την πραγματικότητα της εγκληματικής στάσης της υποτίμησης της σημασίας του κινδύνου του φασισμού, από τον σταλινισμό, όταν ήταν ακόμα σχετικά αδύναμος.

Την ίδια εκείνη εποχή που ο Στάλιν έλεγε μη φοβάστε την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, οι διαφωνούντες από τα αριστερά στις γραμμές του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, με κύριο εκφραστή τον Τρότσκι, εξηγούσαν ότι η υποτίμηση του φασιστικού κινδύνου αποτελούσε τραγικό λάθος των επίσημων ηγεσιών των κομμουνιστικών κομμάτων, κι ότι αν έπαιρναν την εξουσία οι Ναζί θα ισοπέδωναν τα πάντα – όπως και έγινε. Η σοβιετική ηγεσία απάντησε στην κριτική της αριστερής αντιπολίτευσης και του Τρότσκι κατηγορώντας τον σαν… πράκτορα του Χίτλερ!

Τα μέλη του ΚΚΕ ασφαλώς δεν έχουν διαβάσει σε κανένα από τα εγχειρίδια του κόμματος την πιο πάνω ιστορία. «Δεν υπάρχει» – έχει διαγραφεί. Έχουν δει μόνο την κατηγορία – μια ανιστόρητη, ψευδή, αισχρή, εγκληματική κατηγορία: ο Τρότσκι ήταν πράκτορας των φασιστών…

*** 

Με το δικό της τρόπο η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται.

Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν δέχεται μαθήματα για το φασισμό! Αυτή ξέρει! Κι  όσοι της κάνουν κριτική; Αυτοί είναι συμμέτοχοι στην προβοκάτσια της Χ. Αυγής κι όργανα της εργοδοσίας!

Έξοχη, ακτύπητη λογική! Η λογική της ηγεσίας του κόμματος και του Ριζοσπάστη!

_______________

(*) Ριζοσπάστης, 21/2/12, http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6706922&publDate=21/2/2012
(**) Ριζοσπάστης, 21/2/12    http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6706767&textCriteriaClause=%2B%CE%A7%CE%A1%CE%A5%CE%A3%CE%97+%2B%CE%91%CE%A5%CE%93%CE%97)

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής