Του Αλέξανδρου Πραντούνα – ΣΔΟ/ΤΕΙ Αθήνας
Για ακόμα μία χρονιά το ζήτημα της χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης αναδεικνύεται σε ζήτημα βιωσιμότητας για πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Έτσι 82 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ τα οποία λειτουργούν με κοινοτική χρηματοδότηση κινδυνεύουν να μείνουν «στον αέρα». Αν και με απόφαση του υπουργείου αποφεύχθηκε η έξοδος των τμημάτων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης(ΕΠΕΑΕΚ), εν τούτοις δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των αμοιβών των έκτακτων εκπαιδευτικών που αποτελούν το 99% του δυναμικού των τμημάτων. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου τα χρήματα από το ΕΠΕΑΕΚ θα διατεθούν μόνο για αναλώσιμα και μισθούς διοικητικού προσωπικού που θα προκύψουν από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. Έτσι, μένουν απλήρωτοι για 4 μήνες εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, επιβαρύνοντας τον ήδη προβληματικό προϋπολογισμό των ιδρυμάτων. Ως "λύση", το υπουργείο ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τον περιορισμό των έκτακτων εκπαιδευτικών κατ’ αρχήν στα ΤΕΙ. Η ρύθμιση θα προβλέπει την υπερωριακή απασχόληση των μόνιμων καθηγητών (που φυσικά στοιχίζει λιγότερο) με παράλληλη μείωση των ωρών που δίνονται σε έκτακτους. Το μετρό συναντά την αντίδραση των καθηγητών διότι κατά την απαίτηση της ομοσπονδίας τους (αλλά και της ΝΔ προεκλογικά), θα έπρεπε να μειωθούν οι ώρες των μόνιμων εκπαιδευτικών ώστε να έχουν την ευχέρεια να ασχολούνται περισσότερο με ερευνητικό και επιστημονικό έργο.
Το ζήτημα προσλαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις στα ΤΕΙ αφού οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Απρίλιο. Την ίδια ώρα, η μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων θα επιβαρύνει κατά πολύ τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων αφού το πρόστιμο από το ΙΚΑ για τη μη έγκαιρη καταβολή εισφορών είναι τεράστιο και σε πολλά ΤΕΙ ξεπερνά τα 450.000 ευρώ ετησίως.
Το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών απειλεί να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ ανέστειλαν προειδοποιητικά τη λειτουργία των ιδρυμάτων στις 6 και 7 Οκτώβρη, μιας και την ώρα που ζητάνε 50 εκ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση το υπουργείο παζαρεύει να τους δώσει 20 με 25.
Η λύση απέναντι σε όλα αυτά θα ήταν η γενναία χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν όλες τους οι ανάγκες καθώς και η μονιμοποίηση όλων των έκτακτων εκπαιδευτικών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ώστε να μπορούν να αφιερωθούν απρόσκοπτα στο διδακτικό και επιστημονικό τους έργο. Βέβαια επειδή η κυβέρνηση είναι αδύνατο να πράξει κάτι τέτοιο το καθήκον πέφτει στο φοιτητικό κίνημα που πρέπει από κοινού με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους να διεκδικήσει όχι απλά τα απαραίτητα αλλά τα αυτονόητα.