Οι καβγάδες, οι ατέλειωτες αντιπαραθέσεις για ψύλλου πήδημα και η αδυναμία στοιχειώδους συνεργασίας εξαιτίας των ιδεολογικών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των διαφορετικών οργανώσεων και κομμάτων έχουν ταλαιπωρήσει για χρόνια την ελληνική αριστερά. Τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αλλάξει σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό αυτή την εικόνα. Η συνεργασία μιας σειράς οργανώσεων και ανένταχτου κόσμου στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σημαντικό προχώρημα στην κατεύθυνση της συνεργασίας της αριστεράς.
Πολλοί σύντροφοι που έχουν βιώσει αυτές τις άσχημες καταστάσεις στο παρελθόν έχουν την τάση να φτάνουν στο άλλο άκρο. Να θεωρούν δηλαδή πως για να μπορέσει να προχωρήσει η συνεργασία της αριστεράς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχουν καθόλου διαφορές. Με λίγα λόγια, να κρύβουμε «κάτω από το χαλί» υπαρκτές διαφωνίες. Το Ξεκίνημα διαφωνεί με αυτή την στάση. Όσο απαραίτητο είναι οι δυνάμεις της αριστεράς να δρουν ενιαία πάνω σε αυτά που συμφωνούν, άλλο τόσο απαραίτητο είναι όταν έχουν διαφορές που θα κρίνουν προς τα που θα πάει το κίνημα και η αριστερά την επόμενη περίοδο να τις συζητούν (με συντροφικό τρόπο) δημόσια και ανοιχτά, για να μπορεί ο κόσμος της αριστεράς και το κίνημα να έχουν πληρέστερη γνώση και να καταλήγουν σε σωστότερες αποφάσεις.
Οι «Ανανεωτικοί» σε αντεπίθεση
Η αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα το πρόγραμμα πάλης των 15 σημείων δέχεται όλη την τελευταία περίοδο επίθεση από την «Ανανεωτική» πτέρυγα του ΣΥΝ (βλέπε πχ, «Ξ» τεύχος 319 στο www.xekinima.org). Το «Ξ» θεωρεί πως αυτή η επίθεση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Αντίθετα, πρέπει να γίνει η αφορμή για να συζητηθούν οι διαφορές μεταξύ της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανανεωτικών του ΣΥΝ σε βάθος.
Και όταν λέμε να συζητηθούν, δεν εννοούμε απλά σε επίπεδο ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλατιά από τον ίδιο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να έχει και τον πρώτο λόγο όσον άφορα το που πάμε και το τι θέλουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό το «Ξ» θίγει αυτό το ζήτημα, ανοίγοντας την συζήτηση σε μια σειρά συνελεύσεις και εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα 15 σημεία.
Υπάρχουν όμως πολλοί καλοπροαίρετοι σύντροφοι (τόσο από τον ΣΥΝ όσο και από άλλες συνιστώσες) που θεωρούν ότι αυτή η στάση κάνει κακό στο εγχείρημα.
Μήπως χαλάμε το κλίμα;
Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι σύντροφοι είναι ότι η έκθεση διαφωνιών σε ανοιχτές εκδηλώσεις – συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ χαλάει το κλίμα.
«Τι θα γινόταν αν οι συνελεύσεις είχαν ως κύριο περιεχόμενο τις ιδεολογικές μας διαφορές (που δεν είναι και λίγες); »
αντιτείνουν οι σύντροφοι.
Πραγματικά, στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ συλλειτουργούν δυνάμεις με μικρές ή μεγαλύτερες ιδεολογικές διαφορές και μια προσπάθεια να λυθούν αυτές από την μια μέρα στην άλλη θα ήταν παραλυτική για τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.
Εδώ όμως δεν συζητάμε για διαφορές σε ένα αφηρημένο ιδεολογικό επίπεδο που δεν αφορούν, άμεσα τουλάχιστον, πλατιά τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την συγκροτημένη προσπάθεια ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ (και συγκεκριμένα τους «Ανανεωτικούς» του ΣΥΝ) να πολεμήσει τα 15 σημεία, την αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και να μας οδηγήσει σε άμεση ή έμμεση στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό είναι κάτι που ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συζητήσει!
Έχουν την υποστήριξη των ΜΜΕ
Ιδιαίτερα καθώς σ’ αυτή της την προσπάθεια η «Ανανεωτική» πτέρυγα έχει την αμέριστη συμπαράσταση των φιλικών προς αυτήν μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και ενώ για παράδειγμα η ομιλία του σ. Αλέξη Τσίπρα στο (κατάμεστο) Σπόρτιγκ δεν παίχτηκε σχεδόν σε κανένα κανάλι, τα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας βρίσκονται εκεί κάθε τρεις και λίγο, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους, δημιουργώντας μάλιστα την εντύπωση ότι αυτές αποτελούν και τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον μπερδεύοντας τον κόσμο.
Είναι αυτή ακριβώς η κατάσταση που «χαλάει το κλίμα». Είναι πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει στις γειτονιές και στους χώρους εργασίας βλέπει το βράδυ στα κανάλια ανθρώπους που υποτίθεται πως θα έπρεπε να τον εκπροσωπούν να κάνουν εντελώς το αντίθετο – να εκπροσωπούν τους εαυτούς τους τη στιγμή που οι δικές τους απόψεις αποτελούν μια μικρή μειοψηφία όχι μόνο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέσα στον ίδιο τον ΣΥΝ.
Το να εκθέτεις αυτό το πρόβλημα σε μια ανοιχτή εκδήλωση δεν σημαίνει πως δημιουργείς εσύ το πρόβλημα! Σημαίνει απλά πως δεν κλείνεις τα μάτια σου μπροστά στα γεγονότα! Γιατί τα ζητήματα είναι γνωστά και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ τα ξέρει…
Μήπως γινόμαστε πολύ επιθετικοί;
Υπάρχουν σύντροφοι, από την πλειοψηφία του ΣΥΝ κυρίως, που φοβούνται πως μια τέτοια συζήτηση θα χαλάσει τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος τους. Πως μια τέτοια συζήτηση θα «δώσει πάτημα» στην «Ανανεωτική» πτέρυγα να μιλήσει για «κυνήγι μαγισσών».
Άλλο όμως «κυνήγι μαγισσών» και άλλο πολιτική αντιπαράθεση. Αν θεωρηθεί πως το να κάνει κανείς κριτική στους «Ανανεωτικούς» του ΣΥΝ είναι κακό γιατί ισοδυναμεί με κυνήγι μαγισσών, τότε σημαίνει πως οι «Ανανεωτικοί» πρέπει να αφεθούν να λένε και να κάνουν ότι θέλουν, δημόσια, με την πλήρη στήριξη των πιο μεγάλων ΜΜΕ, αλλά κανείς να μην έχει δικαίωμα να τους απαντήσει! Αν αυτό είναι δημοκρατία και ελευθερία έκφρασης, τότε σίγουρα οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους.
Οι «Ανανεωτικοί» του ΣΥΝ δεν περιορίζονται σε λόγους, αλλά παίρνουν και πρωτοβουλίες.. Για παράδειγμα, στις επερχόμενες εκλογές στην ΠΟΣΔΕΠ (συνδικάτο των πανεπιστημιακών) ετοιμάζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο που δεν έχουν διαψευσθεί, να συμμαχήσει με το ΠΑΣΟΚ για να ανατρέψει την (υποστηριζόμενη από το αριστερό ρεύμα του ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ) ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ. Ποιος είναι ο «επιθετικός» στην προκειμένη περίπτωση; Τι κάνουμε εμείς όλοι, η μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε μια αριστερή ΠΟΣΔΕΠ;
Μήπως ζητάμε να σωπάσουν;
Είναι σίγουρο πως οι «Ανανεωτικοί» θα πουν πως ζητάμε να σιωπήσουν, πως επιδιώκουμε να φιμωθούν.
Κάθε άλλο!
Οι διαφορές στην αριστερά δεν μπορεί να λύνονται με την φίμωση του εκάστοτε διαφωνούντα, ούτε με οργανωτικούς όρους. Αυτό που ζητάμε, είναι το αντίθετο: είναι να τα πουν όλα! Για να ξέρει ο κόσμος, καλά και ακριβώς, τι υποστηρίζουν. Για να μην κρύβονται πίσω από γενικόλογες εκφράσεις που φαίνονται λογικοφανείς αλλά είναι πάντα ασαφείς.
Τα 15 σημεία για παράδειγμα μιλούν για την πάλη για να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, για κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, κατάργηση των αντιλαϊκών συνθηκών της ΕΕ κτλ. Τι λένε οι «Ανανεωτικοί» για όλα αυτά;
Τα 15 σημεία λένε πως επειδή οι τράπεζες κερδοσκοπούν και την ίδια στιγμή οδηγούν την οικονομία σε καταστροφικές κρίσεις, πρέπει να φύγουν από τον ιδιωτικό τομέα και να περάσουν στο δημόσιο. Τι λένε οι Ανανεωτικοί γι’ αυτό – ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα ή δημόσιο;
Τα 15 σημεία μιλάνε για εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στις δημόσιες επιχειρήσεις – οι «Ανανεωτικοί» τι λένε;
Τα 15 σημεία εξηγούν πως τα κεντροαριστερά σενάρια δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού υπογραμμίζεται ακόμη πιο έντονα κάτω από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Ποια είναι η άποψη των «Ανανεωτικών» για αυτά τα ζητήματα;
Πάνω απ’ όλα δεν είμαστε αδιάφοροι…
«Η αριστερά δεν μπορεί να είναι αδιάφορη για το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση»,
μας υποδεικνύουν οι «Ανανεωτικοί», με πρώτο τον Φώτη Κουβέλη ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα ΜΜΕ.
Μα ασφαλώς η αριστερά δεν μπορεί να είναι αδιάφορη σ’ αυτό το θέμα. Δεν είναι αυτό το ερώτημα.
Το ερώτημα είναι τι είδους κυβέρνηση μας ενδιαφέρει: με το ΠΑΣΟΚ ή της Αριστεράς; Λοιπόν; Τι είδους κυβέρνηση ενδιαφέρει τους «Ανανεωτικούς»;
Ας μας πουν, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς μασημένα λόγια.
Δεν τους ζητάμε να σωπάσουν, λοιπόν, τους ζητάμε να μιλήσουν! Είμαστε ενάντιοι σε οποιοδήποτε διοικητικό μέτρο εναντίον τους, ζητάμε δημοκρατική δημόσια αντιπαράθεση. Να πουν καθαρά τη δική τους πρόταση για όλα αυτά και πολλά άλλα.. Για να μπορούμε, οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ, να τους απαντάμε. Για να ξέρει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ τι ακριβώς εκπροσωπούν. Και για να μπορεί να κάνει την επιλογή του.