Χιλή: Το κράτος δολοφονεί την Machi Francisca Linconao

Εκστρατεία Χιλιανών αριστερών οργανώσεων και ακτιβιστών ενάντια στην κράτηση με στημένες κατηγορίες για δολοφονία(!) της Machi Francisca Linconao (Μάτσι Φανσίσκα Λινκονάο) ακτιβίστρια των ιθαγενών Μαπούτσε της Χιλής.

 

 

Καταδικάζουμε την συμπεριφορά της κυβέρνησης της Χιλής και των χιλιανών δικαστηρίων, για την παραβίαση των δικαιωμάτων της Machi Francisca Linconao.

Η ηλικιωμένη γυναίκα, παραδοσιακή πνευματική ηγέτης της ιθαγενικής της κοινότητας, πρόσφατα μπήκε επειγόντως στο νοσοκομείο. Μετά από 12 μέρες απεργίας πείνας, τώρα ζυγίζει λιγότερο από 40 κιλά, και σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Χιλής, η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο: «Η επιβίωση της είναι θέμα ημερών, όχι εβδομάδων», δήλωσαν.

1machi

Η Machi, που κατηγορείται για την συμμετοχή της στην δολοφονία του ζεύγους Luchinger MacKay (Λουτσινγκερ ΜακΚεϋ), είναι προφυλακισμένη εδώ και 9 μήνες. Δεν αποδέχεται αυτή την κατηγορία, λέγοντας ότι είναι αθώα.

Είναι μια πασίγνωστη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ιθαγενών Mapuche (Μαπούτσε) και για την υπεράσπιση των δασών και της γης τους από ιδιωτικοποιήσεις. Πριν από μερικά χρόνια, κέρδισε μια δικαστική απόφαση, υπερασπιζόμενη την γη της. Βλέπει αυτή την κατηγορία εναντίον της ως μια εκδικητική πράξη γι’ αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση η υπόθεση ότι είναι αθώα μέχρι να αποδειχτεί ένοχη, και το δικαίωμα της στην ελευθερία δεν έχουν ληφθεί υπόψιν. Η μακρόχρονη προφυλάκιση παραβιάζει τα δικαιώματά της.

Αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την μεταχείριση των Δυνάμεων Καταστολής, όπως των Καραμπινιέρων (στρατιωτικοποιημένη αστυνομία) που προσπάθησαν να σκοτώσουν τον νεαρό Mapuche, Brandon Hernandez Huentecol (Μπράντον Ενράντες Ουεντενκόλ) και τους ιθαγενείς της Tirua (Τιρούα), Jorge Calil (Χόρχε Καλίλ)και Renato Lincopan (Ρενάτο Λινκοπάν), οι οποίοι είναι ελεύθεροι, παρά το γεγονός ότι τα εγκλήματα τους είναι σοβαρά.

Η πρόεδρος Bachelet (Μπατσελέτ) και η κυβέρνηση της «Νέας Πλειοψηφίας», τηρούν σιγή ιχθύος, πράγμα που δείχνει την συνενοχή τους σε ότι συμβαίνει, και ότι θα συμβεί στις επόμενες ημέρες.

Το κράτος της Χιλής πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα των ιθαγενών, όπως αυτά αναφέρονται καθαρά στο Άρθρο 169 της ILO ( Διεθνής Οργάνωση Εργασίας).

Ο Αντιτρομοκρατικός Νόμος, που χρησιμοποιείται ενάντια στους Mapuche, κάνει την δίκαιη δίκη μέσα από το δικαστικό σύστημα κάτι το αδύνατο. Η Χιλή έχει στρατιωτικοποιήσει την Araucania (Αραουκάνια – περιοχή στα νότια της χώρας) όπου έχουν υπάρξει πολλές καινούριες υποθέσεις εξαφανίσεων, δολοφονιών και βασανισμών ανθρώπων, από την δεκαετία του ’90.

Επίσης, κάποιες γυναίκες Mapuche, και υπερασπίστριες του περιβάλλοντος, έχουν πεθάνει υπό περίεργες συνθήκες, όπως η Nicolasa Quintreman (Νικολάσα Κιντρεμαν) τον Δεκέμβρη του 2013, και η Macarena Valdes (Μακαρένα Βαλντές) τον Αύγουστο του 2016.

Δεν θέλουμε να γίνει, ή Machi Francisca Linconao, ένα νέο θύμα αυτής της βίας. Για μια ακόμη φορά, θέλουμε να καταγγείλουμε την ρατσιστική και εγκληματική συμπεριφορά του κράτους της Χιλής απέναντι στους Mapuche και καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους και τους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου να μιλήσουν και να δηλώσουν την συμπαράσταση τους στον αγώνα της Machi Francisca Linconao.

Να μπει ένα τέλος στην καταπίεση των Mapuche, ελευθερία σε όλους τους Mapuche που είναι πολιτικοί κρατούμενοι!  

 

 

Υπογράφεται από:

Werken Rojo (Βέρκεν Ρόχο – εφημερίδα της Αριστεράς)

Movimiento Socialista Allendista (Μοβιμιέντο Σοσιαλίστα Αλιεντίστα, Σοσιαλιστικό Αλιεντίστικο Κίνημα)

Chile Socialismo Revolucionario (Επαναστατικός Σοσιαλισμός Χιλής – CWI στη Χιλή)

 

Παρακαλούμε να στείλετε μηνύματα που ζητούν την απελευθέρωση της Machi Francisca Linconao, στους:  

Michelle Bachelet, Πρόεδρο της Χιλής https://escribenos.presidencia.cl/comunicate

Mario Fernandez, Υπουργό Εσωτερικών https://siac.interior.gob.cl/formulario.gov?accion=ingresa_transp

Jaime Campos, Υπουργό Δικαιοσύνης [email protected]

Στείλτε επίσης ένα αντίγραφο στο Werken Red: [email protected]

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής