Χιλή: Οι 33 ανθρακωρύχοι είναι ζωντανοί! Απύθμενη υποκρισία από την κυβέρνηση προκειμένου να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση.

Δήλωση του σ. Σέλσο Καλφουλάν, Socialismo Revolucionario (Επαναστατικός Σοσιαλισμός), χιλιανό τμήμα της CWI

Οι 33 Χιλιανοί ανθρακωρύχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι για πάνω από δύο εβδομάδες στο ορυχείο χρυσού και χαλκού «Σαν Χοσέ» κοντά στην πόλη Κοπιάπο, 800 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγκο, είναι ζωντανοί. Αλλά οι επικεφαλής των σωστικών συνεργείων εκτιμούν πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα διαρκέσει κάποιους μήνες.

Αιτία του ατυχήματος δεν είναι άλλη από την απληστία της εταιρείας εξορύξεων «Σαν Εστεμπάν», ιδιοκτήτριας τους ορυχείου. Η εταιρεία έχει μακρύ ιστορικό περιφρόνησης όλων των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας. Οι ανθρακωρύχοι στο «Σαν Χοσέ» έχουν καταγγείλει επανειλημμένα την έλλειψη ακόμα και των πιο βασικών μέτρων ασφαλείας στο ορυχείο, το οποίο είχε μάλιστα κλείσει προσωρινά το 2007 μετά το θάνατο δύο εργατών. Ωστόσο, το ορυχείο ξανατέθηκε σε λειτουργία το 2008, παρόλο που η εταιρεία δεν είχε συμμορφωθεί με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ένας μάλιστα από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, ο Αλεχάνδρο Μπον, είχε το θράσος να πει σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη τη Δευτέρα, 23 Αυγούστου ότι "αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για ευθύνες"

Παρακάτω δημοσιεύουμε μια δήλωση του σύντροφου Σέλσο Καλφουλάν, στελέχους του χιλιανού τμήματος της CWI, Socialismo Revolucionario (Επαναστατικός Σοσιαλισμός).

Οι 33 ανθρακωρύχοι είναι ζωντανοί χάρη στην αλληλεγγύη που επέδειξε η τάξη τους.

Δεκάδες εργάτες προσέτρεξαν στο ορυχείο βοηθώντας στην επιχείρηση εντοπισμού, δείχνοντας προθυμία ακόμη και να ρισκάρουν τις δικές τους ζωές προκειμένου να σώσουν τους εγκλωβισμένους. Η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης είναι πάντα ζωντανή!

Αλλά οι αρχές δεν σεβάστηκαν καν το γεγονός πως οι οικογένειες των 33 εργατών, καθώς και εκατομμύρια εργάτες σε όλη την χώρα περνούσαν στιγμές αγωνίας για τους εγκλωβισμένους. Είναι θλιβερό και επαίσχυντο το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε πολιτικά την κατάσταση, αποκρύπτοντας για ώρες τις πληροφορίες για την ανεύρεση των εγκλωβισμένων, από τις οικογένειες των ανθρακωρύχων και από ολόκληρη τη χώρα.

Αυτό έγινε μόνο και μόνο για να δοθεί  χρόνος στον πρόεδρο της Χιλής, Σεμπάστιαν Πινέρα, για να φθάσει στο ορυχείο και να δώσει ο ίδιος ζωντανά στην τηλεόραση την πληροφορία, σε μια «επικοινωνιακή» επιχείρηση, προσπαθώντας προφανώς να αυξήσει την δημοτικότητά του στις δημοσκοπήσεις.

Όμως, οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην διάσωση δεν ήταν διατεθειμένοι να επιτρέψουν σε αυτή την φάρσα να λάβει χώρα και προσέγγισαν απευθείας τις οικογένειες των εγκλωβισμένων για να τους μεταφέρουν τα χαρμόσυνα νέα. Οι μόνοι που είχαν πραγματικά το δικαίωμα να μεταφέρουν τις πληροφορίες αυτές ήταν ακριβώς οι εργαζόμενοι που είχαν θυσιάσει όλες αυτές τις ημέρες για να διασώσουν τους συναδέλφους τους.

Ήταν η πίεση των οικογενειών των εγκλωβισμένων, καθώς και εκατομμυρίων εργαζομένων, που υποχρέωσε την κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Εξορύξεων, να συνεχίσουν το έργο της διάσωσης των 33 ανθρακωρύχων, οι οποίοι έχουν ταφεί  ζωντανοί για 17 ημέρες, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της ακόρεστης δίψας των εργοδοτών για περισσότερα κέρδη.

Τώρα οι ιδιοκτήτες του ορυχείου δηλώνουν κυνικά πως είναι «χαρούμενοι που οι ανθρακωρύχοι είναι ζωντανοί». Αλλά ενώ οι εργαζόμενοι σε όλη την χώρα μπορούν να αισθάνονται τώρα ανακουφισμένοι που οι συνάδελφοι τους είναι ζωντανοί, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχτούμε τις δηλώσεις αυτών των εγκληματιών που σήμερα δηλώνουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των εργατών, αλλά συνεχίζουν να στέλνουν άλλους ανθρακωρύχους να δουλέψουν στις ίδιες συνθήκες στις οποίες εργάζονταν και οι ανθρακωρύχοι στα ορυχεία «Σαν Χοσέ»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα