Χιλή: νεκροί φοιτητές σε διαδηλώσεις για την παιδεία

Του Νίκου Κοκκάλη

Οι τεράστιες διαδηλώσεις των εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών, μαθητών αλλά και εργαζομένων που συγκλονίζουν τη Χιλή από τις αρχές του Μάη μετράνε ήδη δύο νεκρούς.

Πέρα από τη σκληρή αστυνομική καταστολή, οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι και με «αγανακτισμένους πολίτες», ένας από τους οποίους πυροβόλησε και σκότωσε δύο φοιτητές. Αυτό ωστόσο, δε φάνηκε να φοβίζει το κίνημα, αφού τις επόμενες μέρες οι τεράστιες διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και επεκτάθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλώσεις αρχικά είχαν ως αίτημα τη δωρεάν παιδεία, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκαν και σε άλλα ζητήματα, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, με εργαζόμενους και συνταξιούχους να μπαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο. Μάλιστα οι τελευταίοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις με το σύνθημα «οι παππούδες στέκονται αλληλέγγυοι στα εγγόνια τους».  

Πρόκειται για μια πρώτη απάντηση στη νεοφιλελεύθερη στροφή της κυβέρνησης της Μισέλ  Μπατσελέτ, στης οποίας μάλιστα τις προεκλογικές δεσμεύσεις κυριαρχούσε αυτή για την καθιέρωση της δωρεάν παιδείας στη χώρα.

Η οργή της κοινωνίας όμως, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα αυτής της παραβίασης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, αλλά και των τεράστιων σκανδάλων, σε πολλά από τα οποία μάλιστα εμπλέκεται το όνομα της προέδρου, αλλά και υπουργών της.

7,126ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής