Με νέες κινητοποιήσεις ξεκινούν το νέο ακαδημαϊκό έτος οι μαθητές και φοιτητές στη Χιλή, που τον περασμένο Ιούνιο μαζί με το ελληνικό φοιτητικό κίνημα συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο με το μεγάλο αγώνα τους για μια καλύτερη παιδεία για όλους. Την Τρίτη 22/8 μετά από μια μαζική διαδήλωση φοιτητών και μαθητών στον Σαντιάγκο, έγιναν 221 συλλήψεις διαδηλωτών που συγκρούστηκαν με τα Χιλιανά ΜΑΤ όταν αυτοί προσπάθησαν να φτάσουν στο προεδρικό μέγαρο. Αυτή η τακτική της καταστολής με τις εκατοντάδες συλλήψεις, τα γκλόμπ και τα δακρυγόνα είναι γνωστή μέθοδος της Χιλιανής κυβέρνησης που την είδαμε να εφαρμόζεται καθημερινά στο μεγάλο μαθητικό κίνημα του Ιουνίου με τις καθημερινές συγκρούσεις μαθητών με τα ΜΑΤ σε πολλές πόλεις.
Ένα κίνημα το οποίο άρχισε με αιτήματα την δωρεάν μετακίνηση των μαθητών στα λεωφορεία και την κατάργηση του παράβολου για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια, γρήγορα όμως έφτασε να αμφισβητεί ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα της Χιλής, ένα σύστημα καθαρά ταξικό χωρίς ίσες ευκαιρίες για τους μαθητές. Σημείο αιχμής για το μαθητικό κίνημα έγινε η κατάργηση του νόμου LOCE (Συνταγματικός Νόμος για το Εκπαιδευτικό Σύστημα) που ίσχυε από την περίοδο της δικτατορίας Πινοσέτ και παρέδιδε την εκπαίδευση στην τοπική αυτοδιοίκηση περιορίζοντας την χρηματοδότηση και προετοιμάζοντας το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των σχολείων. Το κίνημα παρά την άγρια καταστολή που δέχθηκε ήταν δυνατό με καταλήψεις, με πορείες μισού και πλέον εκατομμυρίου διαδηλωτών σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Χιλής κάθε εβδομάδα, με επιτροπές σε κάθε πόλη. Είχε μαζί του την κοινωνία (84% της κοινής γνώμης στήριζε τους μαθητές.) και άνοιξε το ζήτημα της σύνδεσης του αγώνα με τους εργαζομένους αμέσως παρά την απαράδεκτη στάση της CUT (Χιλιανής ΓΣΕΕ) που δεν το συζήταγε καν για απεργίες. Ο αγώνας των μαθητών σταμάτησε όταν η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ υποχώρησε και υποσχέθηκε να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της εκπαίδευσης με επιπλέον 135 εκ. $, την δωρεάν μετακίνηση των μαθητών και οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα λαϊκά στρώματα να γίνονται δωρεάν. Επίσης μια επιτροπή μαθητών θα συζητούσε μαζί με το υπουργείο για να ετοιμάσουν ένα νέο νόμο ο oποίος θα αντικαθιστούσε τον LOCE.
Πάρα τις δεσμεύσεις της «σοσιαλίστριας» Μπατσελέτ η Χιλιανή νεολαία βλέποντας ότι η κυβέρνηση δεν προχωρεί στην υλοποίηση των υποσχέσεων της ξαναβγαίνει στο δρόμο αποφασισμένη να νικήσει χωρίς καμία υποχώρηση όπως λένε και οι ίδιοι οι μαθητές.
Θοδωρής Αναστόπουλος
ΤΕΙ Αθήνας
_________________________