Χιλή: Άγριες συγκρούσεις φοιτητών – ΜΑΤ, 48ωρη γενική απεργία την ερχόμενη βδομάδα.

Την Πέμπτη 6 Οκτώβρη οι φοιτητές που συμμετείχαν στη διαδήλωση που είχε καλεστεί με αίτημα τη δωρεάν εκπαίδευση ήρθαν αντιμέτωποι με βίαιες επιθέσεις από τα ματ. Αντλίες νερού, δακρυγόνα και έφιπποι αστυνομικοί είχαν παραταχθεί πριν ακόμα προλάβουν οι φοιτητές να συγκεντρωθούν.

Η συνεχής καταστολή του φοιτητικού κινήματος στη Χιλή έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα ενάντια στην κερδοσκοπική φύση του εκπαιδευτικού συστήματος έχει ξεσπάσει στη Χιλή εδώ και έξι μήνες. Δεκάδες πανεπιστήμια είναι κλειστά για μήνες  και πάνω από 100 σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Στη Χιλή οι οικογένειες πρέπει να καλύπτουν το 85% των εξόδων για να φοιτούν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο από την τσέπη τους. Λύκεια συχνά πουλιούνται σε ιδιώτες, μέσα από τις μικρές αγγελίες των εφημερίδων, με διαφημιστικά σημειώματα του είδους «πολύ προσοδοφόρες επιχειρήσεις» ή επιχειρήσεις με «ψηλή κερδοφορία».

Σύμφωνα με τον υπουργό παιδείας της Χιλής, Φελίπε Μπουλνές (Felipe Bulnes) οι συναντήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των φοιτητών την Τετάρτη 5 Οκτώβρη «δεν έφεραν αποτέλεσμα».

Η δήλωση αυτή δεν προκάλεσε καμία έκπληξη.

Από τη μια, οι εκπρόσωποι των φοιτητών ζητούν αύξηση της φορολογίας των πλουσίων και εθνικοποίηση της βιομηχανίας χαλκού για να καλύπτονται τα έξοδα για δωρεάν εκπαίδευση. Από την άλλη, η κυβέρνηση του προέδρου Πινέρα, που λειτουργεί για να υπηρετεί τους δισεκατομμυριούχους της χώρας, προετοιμάζει νόμους για την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων και με ποινές για τους μαθητές που κάνουν καταλήψεις, μέχρι και τρία χρόνια στη φυλακή!!

Η ηγεσία του φοιτητικού κινήματος κάλεσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη “La Moneda” (το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Σαντιάγο) για την επόμενη μέρα, την οποία η κυβέρνηση του Πινέρα απαγόρευσε, σε μια κίνηση που θυμίζει τις μέρες της δικτατορίας του Πινοσέτ. Παρά την απαγόρευση όμως και την ανελέητη βία από την πλευρά των ματ, οι φοιτητές διαδήλωσαν και μάλιστα κατάφεραν να μπλοκάρουν την κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας για πέντε ώρες, από τις δέκα το πρωί ως τις τρεις το μεσημέρι. Στο τέλος της μέρας 250 φοιτητές είχαν συλληφθεί .

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Χιλής, τη La Tercera, το 70% περίπου του πληθυσμού στηρίζει τις διεκδικήσεις των φοιτητών και βρίσκει τις απαντήσεις της κυβέρνησης «ανεπαρκείς». Στην ίδια δημοσκόπηση, μόνο το 22% του πληθυσμού φαίνεται να στηρίζει τον Πινέρα, το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της Χιλής.

Η κυβέρνηση βέβαια προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στους φοιτητές επιδιώκοντας την πρόκληση έντασης και πόλωσης και στοχοποιώντας τους συμμετέχοντες στο κίνημα σαν βάνδαλους και πλιατσικολόγους. Η στρατηγική της βίαιης καταστολής των φοιτητικών κινητοποιήσεων μπορεί να φέρνει κάποια πρόσκαιρα αποτελέσματα για την κυβέρνηση, τρομοκρατώντας τη νεολαία και την κοινωνία, την ίδια στιγμή όμως παίζουν με τη φωτιά καθώς αυτό οδηγεί σε μια γοργή ριζοσπαστικοποίηση μιας γενιάς νέων Χιλιανών

Η απάντηση του φοιτητικού κινήματος στην υπερβολική χρήση βίας από τα ματ ήταν να καλέσουν τα συνδικάτα να προχωρήσουν σε γενική απεργία. Η CUT (η βασική συνδικαλιστική  Συνομοσπονδία στη Χιλή) ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των φοιτητών και κήρυξε 48ωρη γενική απεργία την ερχόμενη εβδομάδα, στις 18 και 19 Οκτώβρη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει βαθιά αμφισβήτηση του συστήματος «της αγοράς» από αυτή τη νέα γενιά. Η Χιλή ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που υπέφερε από τις συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού. Περίπου 40 χρόνια μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη η εργατική τάξη από τη δικτατορία του Πινοσέτ, η σημερινή νέα γενιά παλεύει για να ξανακερδίσει τις κατακτήσεις που χάθηκαν τότε.

Αρχίζει να αμφισβητεί την ιδέα ενός συστήματος που λειτουργεί με βάση το κέρδος και έχουν ήδη αναγνωρίσει την ανάγκη της σύνδεσης του κινήματός της νεολαίας με τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης. Η απεργία της ερχόμενης βδομάδας θα αποτελέσει σταθμό και σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τις εξελίξεις από εδώ και μπρος.  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα