Επισιτισμός – τουρισμός: Να μην μπουν τα δικαιώματα μας σε καραντίνα!

Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση του «Ξ» για την επόμενη μέρα μετά την καραντίνα στο χώρο του επισιτισμού – τουρισμού.

Ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού είναι από αυτούς που έχουν πληγεί και θα συνεχίσουν να πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του covid-19.

Τα μέτρα στήριξης του κλάδου αφορούσαν και αφορούν συντριπτικά την εργοδοσία και όχι τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά το μόνο μέτρο υπέρ των εργαζομένων που έχει παρθεί είναι η καταβολή του χρηματικού επιδόματος (ουσιαστικά ένας βασικός μισθός το μήνα) το οποίο είναι μάλιστα πίσω από τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου με αποτέλεσμα τη μεγαλη μείωση στις αποδοχές πολλών συναδέλφων.

Ταυτόχρονα, 170.000 εργαζόμενοι που δούλεψαν πέρυσι σε εποχιακά ξενοδοχεία και όλοι όσοι δουλεύουν σαιζόν στην εστίαση αποκλείονται από την καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού για το Μάη την ίδια στιγμή που δεν μπορούν να εργαστούν, αφού οι εποχιακές επιχειρήσεις δεν ανοίγουν και πολλές είναι αμφίβολο αν θα ανοίξουν καθόλου φέτος, ενώ  το εποχιακό επίδομα που παίρναμε (όσοι το έπαιρναν) έχει διακοπεί.

Σε ένα κλάδο όπου η «μαύρη» και κυρίως η υποδηλωμένη εργασία «βασιλεύουν» η κυβέρνηση εδώ και 6 σχεδόν μήνες αρνείται να προστατέψει τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων αφού δεν κηρύσσει υποχρεωτική την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  (ΣΣΕ) για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου κλείνοντας έτσι, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, το μάτι στην εργοδοτική ασυδοσία. Ακόμα, οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα μπορούν να απασχολούν το προσωπικό με μειωμένο ωράριο και εκ περιτροπής, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν και σε μεγάλο αριθμό απολύσεων.

Επιπροσθέτως, όπως και σε όλους τους κλάδους εργαζομένων έτσι και στον τουρισμό – επισιτισμό η κυβέρνηση αφήνει στην ευχέρεια του εργοδότη την παροχή υλικών μέτρων ασφαλείας στο προσωπικό (μάσκες, γάντια κτλ) χωρίς να κάνει υποχρεωτική την παροχή τους.

Ένα ακόμα σημείο που αφορά την ασφάλεια του προσωπικού, αλλά και συνολικά της κοινωνίας εν μέσω πανδημίας, είναι η πίεση της κυβέρνησης για άρον άρον άνοιγμα του διεθνούς τουρισμού θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας .

Οι εργοδότες ζητούν ακόμα περισσότερα

Ταυτόχρονα οι εργοδότες του κλάδου ζητάνε όλο και περισσότερα. Με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία τόσο ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) ζητά να μην πληρώσουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού φόρους για το 2020, να μειωθεί ο ΦΠΑ αλλά και να επιδοτηθούν από το κράτος οι εργαζόμενοί τους για τη φετινή σαιζόν.

Εκτός όμως από τα όσα έχει ήδη δώσει η κυβέρνηση και τα όσα ζητούν οι εργοδότες, γίνεται μία προσπάθεια επιπλέον ενίσχυσης της εργοδοσίας με μία σειρά μέτρα με πρόσχημα την πανδημία. Κυβέρνηση και δήμοι θα δώσουν περισσότερους χώρους για τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα εστίασης, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στον αιγιαλό. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο δημόσιος χώρος δίνεται χάρισμα στους ιδιώτες με αφορμή την πανδημία.

Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν!

Ο τουρισμός συμβάλει κατά 13% στο ΑΕΠ της χώρας ενώ το 2019 απασχολούσε 700.000 εργαζόμενους, με άμεσο τουριστικό εισόδημα το 2019 κοντά στα 22 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου, ειδικά οι μεγάλες, είχαν σημαντική κερδοφορία τα προηγούμενα χρόνια. Είναι απολύτως λογικό λοιπόν να διεκδικούμε οι εταιρείες που είχαν μεγάλη κερδοφορία τα προηγούμενα χρόνια, που είναι κατά κύριο λόγο οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου που απασχολούν και μεγάλο μέρος των εποχικών εργαζομένων να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν μισθούς και επιδόματα στους εργαζόμενους που απασχολούν ή απασχολούσαν ανεξάρτητα από το αν θα λειτουργήσουν φέτος. Το κράτος από την άλλη οφείλει να αναλάβει την κάλυψη των εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μέσα στην κρίση. 

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει να ανοίξουμε την κουβέντα για το τι είδους τουρισμό θέλουμε αλλά και για τη δημιουργία ενός πραγματικά δημόσιου τομέα στον τουρισμό με πρώτο βήμα την επανεθνικοποίηση όσων «Ξενία» έχουν πουληθεί.

  • Απαγόρευση απολύσεων για όλη τη διάρκεια του 2020, να παρθούν πίσω όσες απολύσεις έχουν γίνει μέσα στη χρονιά
  • Καμία μείωση μισθού ή δυσμενής μεταβολή σύμβασης στον κλάδο
  • Επέκταση του εποχιακού επιδόματος μέχρι την επαναπρόσληψη για όλους τους δικαιούχους  εργαζόμενους
  • Άμεση κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής ΣΣΕ για όλες τις επιχειρήσεις στον επισιτισμό – υπογραφή νέας ΣΣΕ στον τουρισμό – ξενοδοχεία (λήγει 31/8) με βάση τις ανάγκες του κλάδου
  • Συχνοί και αυστηροί έλεγχοι του ΣΕΠΕ για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας
  • Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους με ευθύνη των επιχειρήσεων
  • Άμεση καταβολή του επιδόματος ειδικού σκοπού των 534€ σε όλους τους εργαζόμενους – και στους εποχικούς
  • Όχι στην εκ περιτροπής εργασία

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα