Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου… για 2 σχολικές αίθουσες!

Αναδημοσίευση από το blog της οργάνωσης του «Ξ» στον δήμο Ζωγράφου. Το άρθρο δημοσιεύεται στο blog με τον τίτλο "Για τα γεγονότα του Δ.Σ. της 19ης Νοέμβρη και την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Ζωγράφου"

Σ’ ένα επεισοδιακό Δημοτικό Συμβούλιο στις 19/11 η Διοίκηση Καφατσάκη αρνήθηκε για 2η φορά να παραχωρήσει στη «Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου» 2 σχολικές αίθουσες (απογευματινές ώρες, όταν δεν χρησιμοποιούνται) για τις ανάγκες του «Λαϊκού φροντιστηρίου», το οποίο λειτουργεί από πέρυσι.

***

Το «επιχείρημα» το οποίο προέβαλε η κ. Καφατσάκη ήταν ότι ο Δήμος έχει «κοινωνικό φροντιστήριο» και ότι «όποιος μαθητής θέλει μπορεί να έρθει στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου». 

Ο αντιδήμαρχος παιδείας κ. Κικάκης επανέλαβε τη θέση της Δημάρχου και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί κάθε παράταξη να ιδρύει κοινωνικό φροντιστήριο, ούτε μπορούν να παραχωρηθούν δημοτικοί χώροι σ’ όλες τις παρατάξεις, ενώ έκανε την απίστευτη ερώτηση: «τι θα κάνουμε αν αύριο ζητήσει χώρο για κοινωνικό φροντιστήριο και η Χρυσή Αυγή;», λες και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής είναι ένα κόμμα όπως τα υπόλοιπα στα οποία δεν θα δικαιούται να δώσει αρνητική απάντηση. Ο κ. Κικάκης τελείωσε την τοποθέτηση του μ’ ένα κρεσέντο λαϊκισμού λέγοντας πως στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ‘πρεπε να κουβεντιάζουμε πώς να καταργήσουμε τα φροντιστήρια και όχι πώς να ανοίγουμε καινούρια.

Η κ. Στρακαντούνα προσπάθησε και αυτή να υπερασπιστεί τη «γραμμή» της Διοίκησης του Δήμου λέγοντας πως «Το θέμα δεν είναι ποιος κάνει το κοινωνικό φροντιστήριο. Είναι ποιος το κάνει καλύτερα και ποιος το κάνει στα πλαίσια μιας δομής οργανωμένης

Τα «επιχειρήματα» της Διοίκησης δεν έπεισαν ούτε καν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της διοικούσας παράταξης «ΜΑΖΙ», αφού 4 δημοτικοί σύμβουλοι της «πλειοψηφίας» δεν καταψήφισαν όπως οι υπόλοιποι, αλλά ψήφισαν λευκό (Γκρέκας, Κακουρίδης, Καλποδήμου, Παπαγεωργόπουλος) ενώ μία δημοτική σύμβουλος απείχε της ψηφοφορίας (Χριστοφορίδου).

Υπέρ της παραχώρησης αιθουσών στο «Λαϊκό Φροντιστήριο»  ψήφισε η Ειρήνη Πλουμπίδη από το Ξεκίνημα Ζωγράφου / Κίνημα στην Πόλη, ο Α. Καραβίδας και ο Ε. Μπαρμπέρης από τη Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη Ζωγράφου Μπροστά (εκτός από τον κ. Κρανιώτη ο οποίος απείχε) η κ. Μπότου, ο κ. Μαρίνης και ο κ. Παπακωσταντίνου. Απείχαν η κ. Βαρσαμιδάκη και ο κ. Μετικαρίδης.

***

Το Ξεκίνημα Ζωγράφου καταδίκασε την άρνηση της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει αίθουσες στο «Λαϊκό Φροντιστήριο».

Όπως είπαμε και κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πιστεύουμε ότι η κοινωνική αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μονοπώλιο της Διοίκησης του Δήμου. Αντιθέτως η Διοίκηση του Δήμου οφείλει να ενθαρρύνει, να διευκολύνει και να στηρίζει οποιοδήποτε φορέα και συλλογικότητα δραστηριοποιείται στην πόλη (με την εξαίρεση βέβαια των ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων και κομμάτων) ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κοινωνική δράση και για πρωτοβουλίες ανακούφισης και στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των λαϊκών στρωμάτων συνολικά.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι το κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή. Μια σειρά παιδιά δεν έγιναν δεκτά στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου γιατί δεν υπήρχαν θέσεις. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η «πρόσκληση» της Δημάρχου «όποιος μαθητής θέλει μπορεί να έρθει στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου» δεν είναι ειλικρινής αλλά προσχηματική και έγινε μόνο για να δοθεί μια (οποιαδήποτε) απάντηση στη Λαϊκή Επιτροπή.

Η άρνηση από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου δεν θα δικαιολογούνταν βέβαια ακόμα κι’ αν το κοινωνικό φροντιστήριο πραγματικά δεχόταν επιπλέον μαθητές. Είναι δικαίωμα κάθε συλλογικότητας, φορέα, παράταξης, κλπ να θέλει να διαχωριστεί ή να διαφωνεί με το μοντέλο «κοινωνικής πολιτικής» του Δήμου ή του κράτους και να διεκδικεί να αναπτύξει ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης και στήριξης.

Ο λόγος για τον οποίο η Διοίκηση του Δήμου αρνήθηκε να παραχωρήσει αίθουσες στο «Λαϊκό Φροντιστήριο» είναι πολιτικός. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο αρνήθηκε να παραχωρήσει χώρο αποθήκευσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στην «Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου – Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες». Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο αρνήθηκε να παραχωρήσει χώρο στο «Αντιφασιστικό Μέτωπο Ζωγράφου» και σε πολλούς ακόμα. Η Διοίκηση Καφατσάκη αρνείται να παραχωρήσει χώρους και να στηρίξει τη δράση συλλογικοτήτων – φορέων – παρατάξεων  που ασκούν κριτική στη διοικούσα παράταξη του Δήμου – και μάλιστα από τ’ αριστερά. Τους αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά και με μικροκομματική λογική.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτηση του και ο Α. Καραβίδας από τη Λαϊκή Συσπείρωση (δείτε τις τοποθετήσεις του Α. Καραβίδα και του Ε. Μπαρμπέρη  στην ιστοσελίδα της Λαϊκής Συσπείρωσης) η Διοίκηση Καφατσάκη δεν είχε πρόβλημα να παραχωρήσει σχολικές αίθουσες στην εκκλησία για το κατηχητικό, σε συλλόγους που οργανώνουν μαθήματα με αντίτιμο, ακόμα και στη ΝΔ για να κάνει εκλογές.  Επίσης, πρόσθεσε ότι πολλοί Δήμοι όπως ο Δήμος Ν. Ιωνίας, ο Δήμος Βύρωνα, ο Δήμος Αθήνας κ.α. δεν είχαν κανένα πρόβλημα να εγκρίνουν την παραχώρηση σχολικών αιθουσών για τις ανάγκες του «Λαϊκού φροντιστηρίου».

***

Τέλος αξίζει να σταθούμε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου για τα γεγονότα του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Νοέμβρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου κατηγορεί τη Λαϊκή Επιτροπή και το ΚΚΕ ότι ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο «Με ύβρεις, απειλές, με φραστική και ψυχολογική βία», ότι «προπηλάκισαν» δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης. Επίσης καταγγέλλει «τις πρακτικές βίας και εκφοβισμού» και καλεί όλους τους «πολίτες του Ζωγράφου να καταδικάσουν πρακτικές εκβιασμών και προσωπικών απειλών και πολιτικά να απομονώσουν όποιον ή όποιους τις προκρίνουν».

Οι παραπάνω περιγραφές αποτελούν ευφάνταστα παραμύθια με δράκους για μικρά παιδιά ή κοινώς ψέματα!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Νοέμβρη δεν υπήρξαν ούτε ύβρεις, ούτε απειλές, ούτε ψυχολογική βία, ούτε προπηλακισμοί ούτε τίποτε παρόμοιο! Η Λαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε μια παράσταση διαμαρτυρίας που διεκδίκησε μαχητικά, αλλά όχι βίαια, το δικαίωμα στη στέγαση του Λαϊκού Φροντιστηρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου όμως έχει χάσει τόσο πολύ την επαφή του με τις κινηματικές διαδικασίες και τις διεκδικήσεις, που ονομάζει μια κινητοποίηση-παράσταση διαμαρτυρίας κατάλυση «της δημοκρατικής διαδικασίας του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα