Χαλκιδική: λάσπη, αίμα και χρυσάφι

Ανακοίνωση της GreenAttack

«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν θέσεις εργασίας και θα τη βάλουν στο δρόμο της ανάπτυξης. Ορισμένες ακραίες ομάδες ακτιβιστών πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν, κατά το δοκούν, σημαντικές επενδύσεις χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο, ειδικά όταν οι συγκεκριμένες επενδύσεις έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και έχουν την έγκριση όλων των αρμοδίων αρχών ή και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο ανορθόδοξος πόλεμος στην επιχειρηματικότητα είναι καταστροφικός στη σημερινή συγκυρία και στερεί πολύτιμες θέσεις εργασίας από ανθρώπους που τις έχουν απόλυτη ανάγκη. Όσο για το τι επιτρέπεται και τι όχι, αρμοδιότητα να το αποφασίσουν έχουν η Βουλή, οι αρχές και τα δικαστήρια και μόνον». 

Αυτό είναι το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 22/3/2012, με τίτλο «Επενδύσεις και ακραίοι» με το οποίο επιτίθεται (αν και χωρίς να τις κατονομάζει) στις επιτροπές κατοίκων στη Χαλκιδική, που παλεύουν ενάντια στην κατασκευή μεταλλείων χρυσού στην περιοχή τους.

Αφορμή για το σχόλιο αυτό δεν ήταν κάποιου είδους επίθεση των «ακραίων ακτιβιστών» στο προσωπικό ή τον εξοπλισμό της επιχείρησης, ούτε βίαια επεισόδια ενάντια στο σωτήρα επενδυτή κ. Μπόμπολα. Ήταν η επίθεση που δέχτηκαν οι ίδιοι οι κάτοικοι από ομάδα περίπου 400 υπαλλήλων της επιχείρησης «Ελληνικός Χρυσός» στις 20/3, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις από τους «ακραίους», ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά.

«Ανάπτυξη» υπεράνω όλων 

Για την «Καθημερινή» ωστόσο, αυτά είναι λεπτομέρειες που δεν αξίζει να αναφερθούν. Αυτό που προέχει είναι η «ανάπτυξη».

Πράγματι, ο κύριος Μπόμπολας νοιάζεται για την «ανάπτυξη» και την «οικονομική πρόοδο του τόπου». Κυρίως όμως, νοιάζεται για τους ανέργους και σχεδιάζει τις επιχειρηματικές του κινήσεις με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τους ανθρώπους «που τις έχουν απόλυτη ανάγκη». Νοιάζεται τόσο πολύ, που δε δίστασε να εκμεταλλευτεί αυτή την ανάγκη, μετατρέποντας τους εργαζόμενους της επιχείρησής του σε ιδιωτικό στρατό, που για να υπερασπιστεί την πολυπόθητη επένδυση, πριν από λίγες μέρες έστελνε κόσμο στο νοσοκομείο, την ώρα που η αστυνομία χάζευε το θέαμα από απόσταση.

Ποιοι είναι οι ακραίοι;

Η κυβέρνηση, οι εθνοσωτήρες επενδυτές και τα ΜΜΕ που απροκάλυπτα πια υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, προειδοποιούν: οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που αντιδρούν στην αποψίλωση τεράστιων δασικών εκτάσεων και στη δηλητηρίαση με κυάνιο των εδαφών και των υδατικών πόρων είναι «ακραίοι ακτιβιστές» που εναντιώνονται στην πρόοδο και την επιχειρηματικότητα. [1]

Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν όλοι αυτοί οι «ευαίσθητοι» προασπιστές της ανάπτυξης και της δημοκρατίας, θεωρούν ότι ανάμεσα στους «ακραίους» συμπεριλαμβάνεται το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) το τμήμα περιβάλλοντος του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) το δασαρχείο Αρναίας, και άλλοι επιστημονικοί φορείς, που έχουν εξηγήσει ποια θα είναι η περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλέσει η δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός» σε ολόκληρη την περιοχή και έχουν ζητήσει να μην αδειοδοτηθεί το έργο. Ή ακόμη αν θεωρούν «ακραίους ακτιβιστές» τους δημάρχους της Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης, που δηλώνουν δημόσια ότι θα παραιτηθούν αν εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των χρυσορυχείων. [2]

Είναι πλέον προφανές, ότι οποιοσδήποτε βάζει την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη του κυρίου Μπόμπολα και της υπόλοιπης παρέας (ανάμεσα στους οποίους αναμφίβολα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και ο κύριος Αλαφούζος, ιδιοκτήτης της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ και γνωστός ανά το πανελλήνιο για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες) θα θεωρείται «ακραίος» και θα τιμωρείται παραδειγματικά!

_______________________

[1] Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού με κυάνιο, διαβάστε: http://green-attack.blogspot.com/2011/07/blog-post_15.html  
[2] http://antigoldgreece.wordpress.com/2012/03/23/dimarxoi-amth-2/  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα