Χαιρετισμός του «Ξ» προς το 4ο συνέδριο του ΝΑΡ

Δημοσιεύουμε τον χαιρετισμό που απεύθυνε το Ξεκίνημα μετά από πρόσκληση του ΝΑΡ προς το 4ο συνέδριο του.
Μπορείτε να διαβάσετε μια πιο αναλυτική αποτίμηση- κριτική στις θέσεις του ΝΑΡ εν όψει του 4ου συνεδρίου του στο άρθρο του σ. Θοδωρή Μαράκη «4ο Συνέδριο ΝΑΡ: Μερικές σκέψεις πάνω στο θέμα των Μετώπων».

 

Σύντροφοι-ισσες,

Εκ μέρους της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης «Ξεκίνημα» και της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή (CWI) σας στέλνουμε τους επαναστατικούς χαιρετισμούς και τις ευχές μας για επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Η εποχή της πιο μεγάλης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος είναι μια εποχή διαρκών επιθέσεων στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και όλων των καταπιεσμένων. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα και διεθνώς, αυτή η εποχή σημαίνει και μεγάλες ευθύνες για το χτίσιμο μιας νέας, μαζικής επαναστατικής Αριστεράς.

Σαν πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση εμείς σαν «Ξεκίνημα» προβάλλουμε την ανάγκη δημιουργίας ενός πόλου της επαναστατικής/μαρξιστικής Αριστεράς. Ένας τέτοιος πόλος θα μπορούσε να αποτελέσει τη «μαγιά» για την δημιουργία μιας νέας, μαζικής επαναστατικής Αριστεράς. Όμως βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να προχωρήσει μια τέτοια προσπάθεια είναι η ανάγκη εφαρμογής της τακτικής του ενιαίου μετώπου προς την υπόλοιπη Αριστερά και όλα τα μαχητικά τμήματα του μαζικού κινήματος, στηριγμένης στην πρακτική των Μπολσεβίκων πριν και στη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης καθώς και στις αποφάσεις της 3ης Διεθνούς στην πρώτη επαναστατική της περίοδο και πριν τον σταλινικό εκφυλισμό της.

Φυσικά η ύπαρξη ενός τέτοιου πόλου δεν σημαίνει την κατάργηση των υφιστάμενων οργανώσεων και κινήσεων της επαναστατικής Αριστεράς. Όμως ταυτόχρονα με την κοινή μας δράση και επεξεργασία θέσεων και δράσεων θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με συντροφικό τρόπο και τις διαφορές μας με στόχο να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κοινοί τόποι.

Δεν είναι μυστικό ότι αυτή η συζήτηση γίνεται σε ένα περιβάλλον ήττας για το μαζικό κίνημα και την Αριστερά. Εκτιμούμε ότι η δημιουργία ενός πόλου της επαναστατικής/μαρξιστικής Αριστεράς μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στην αλλαγή αυτού του τοπίου. Κοιτάμε με αισιοδοξία μπροστά, όχι μόνο γιατί εκτιμούμε ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι έχουν βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και γιατί την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα η ταξική πάλη περνάει μια περίοδο ύφεσης και υποχώρησης, σε μια σειρά άλλες χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, Βρετανία, Ιρλανδία) το μαζικό κίνημα βρίσκεται σε άνοδο – μια διαδικασία που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα αντανακλαστεί και στη χώρα μας.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, θεωρούμε ότι οι διαφορές μεταξύ των δυνάμεων της μαρξιστικής/επαναστατικής Αριστεράς πρέπει να συζητιούνται με ευθύ και συντροφικό τρόπο. Ένα από τα ζητήματα που πολύ μας έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια είναι αυτό της τακτικής του Ενιαίου Μετώπου.

Σαν «Ξεκίνημα» θεωρούμε πως μαζί με το καθήκον του χτισίματος ενός πόλου της μαρξιστικής/επαναστατικής Αριστεράς είναι απαραίτητο να αναμετρηθούμε με την ανάγκη χτισίματος του πιο πλατιού μετώπου του συνόλου των δυνάμεων της Αριστεράς (επαναστατικής και ρεφορμιστικής) πάνω καταρχήν στις μάχες του κινήματος, αλλά ακόμη και σε πολιτικό/εκλογικό επίπεδο. Πιστεύουμε πως τα δυο αυτά καθήκοντα δεν έρχονται σε αντίφαση. Αντίθετα, όσο το πλατύ ενιαίο μέτωπο της Αριστεράς προχωρά τόσο θα δυναμώνουν οι αγώνες και η αυτοπεποίθηση του κινήματος, δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για το χτίσιμο μιας επαναστατικής Αριστεράς. Από την άλλη, όσο η υπόθεση του πόλου της επαναστατικής Αριστεράς προχωρά, τόσο θα μπορούμε με καλύτερους όρους να παλεύουμε στα πλαίσια του ευρύτερου μετώπου.

Σας ευχόμαστε ξανά κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα