«Ξ» Βόλου: κάλεσμα σε εργαζόμενους ΔΕΥΑΜΒ για αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ανακοίνωση της οργάνωσης του «Ξ» στο Βόλου που μοιράζουν σύντροφοι στο χώρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης και καλεί για αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση του νερού, που έχει δρομολογηθεί, και για σύνδεση με το κίνημα των πολιτικών για την υπεράσπιση του νερού σαν δημόσιου αγαθού κι όχι για κερδοσκοπία.

 

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

Όχι στην εκχώρηση της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού σε εργολάβο

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

όπως γνωρίζετε η Διοίκηση της ΔΕΥAΜΒ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου) έχει δρομολογήσει την εκχώρηση λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού σε ιδιώτη εργολάβο. Για αυτό το σκοπό έχει αναθέσει μελέτη σκοπιμότητας σε ιδιώτη μηχανικό μελετητή, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει την εργασία του στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός) της Μπουρμπουλίθρας.

Αλήθεια, ποιος γνωρίζει καλύτερα τη λειτουργία του Βιολογικού και της ΔΕΥΑΜΒ αν όχι εμείς οι ίδιοι; Αν χρειάζεται βελτίωση της λειτουργίας του Βιολογικού, που χρειάζεται,(!) γιατί δεν μπορεί να συντάξει σχετική μελέτη το δικό μας επιστημονικό – στελεχιακό δυναμικό, με γνώμονα το δημοτικό χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ και το δημόσιο συμφέρον;

Ήδη, τα ιδιωτικά συμφέροντα έχουν στα χέρια τους κομμάτια της ΔΕΥΑΜΒ, νέα έργα, υδρόμετρα κλπ, ενώ αν υπήρχε προσωπικό και τσαπάκια θα μπορούσαμε να φέρουμε εις πέρας μόνοι μας και τις επισκευές όπως συμβαίνει στη ΔΕΥΑ Λάρισας. Το «κέρδος» των ιδιωτικών συμφερόντων το πληρώνουμε όλοι οι πολίτες μέσω των λογαριασμών και η παραχώρηση της λειτουργίας του Βιολογικού σε εργολάβο θα είναι ένα ακόμη βήμα στην ίδια κατεύθυνση!

Με αυτό τον έμμεσο και σταδιακό τρόπο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ παγιώνεται η έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό και δημόσιους πόρους. Οι μόνιμοι και έμπειροι εργαζόμενοι θα δώσουν τη θέση τους σε κακοπληρωμένους συναδέλφους, χωρίς εμπειρία, που υπό καθεστώς φόβου (προς τον εργοδότη και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Δήμου) δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τον Βιολογικό Καθαρισμό όπως το κάνουν οι εργαζόμενοι και τα στελέχη της ίδιας της ΔΕΥΑΜΒ.

Η δική μας εργασία, οι γνώσεις κι η εμπειρία μας απαξιώνονται και ανοίγει ο δρόμος για συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού και αντικατάστασή του από «εργολαβικούς εργαζόμενους» ή/και 8μηνήτες (κάτι που ήδη γίνεται). Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές τόσο στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει η επιχείρηση όσο και σε εμάς τους ίδιους. Γιατί στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας ο επόμενος στόχος θα είναι οι δικές μας θέσεις εργασίας, τα δικά μας δικαιώματα και οι δικοί μας μισθοί για να μην μιλήσουμε βέβαια για τα παιδιά μας που θα δουλέψουν (εφόσον βρουν δουλειά) σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και μισθών πείνας. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κοινωνικό μας ρόλο. Η σωστή λειτουργία του Βιολογικού και της ΔΕΥΑΜΒ είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία του Παγασητικού, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Για αυτούς τους λόγους πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας με τα κινήματα πολιτών για το νερό και να πούμε δυνατά: όχι στην εκχώρηση του Βιολογικού σε ιδιώτη – εργολάβο! Να απαιτήσουμε να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα, σε θέσεις όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες. Να ξεπληρώσει άμεσα ο Δήμος Βόλου τα χρέη του προς τη ΔΕΥΑΜΒ (περίπου 4εκ ευρώ!) και να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την εύρυθμη λειτουργία του Βιολογικού. Παράλληλα να απαιτήσουμε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με στόχο δημόσιες, φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

 

Για επικοινωνία
www.xekinima.org | [email protected] | www.volos.xekinima.org | [email protected]
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής