Welcome to Greece…

Μαρκαρισμένοι στο χέρι με κάποιο κωδικό (στερημένοι ονόματος και λοιπών στοιχείων) και στοιβαγμένοι χωρίς τα απολύτως απαραίτητα καταλήγουν οι πιο τυχεροί από τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα είτε από τον Έβρο είτε από τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Σύμφωνα με την έκθεση της PRO ASYL (μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τη Φρανκφούρτη) και μιας ομάδας Ελλήνων δικηγόρων τα βασανιστήρια και η καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καθημερινή πρακτική των αρχών που «υποδέχονται» τους πρόσφυγες. Η έκθεση αυτή έχει πια κατατεθεί στην Ε.Ε., στην Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην ελληνική κυβέρνηση.

Αν οι βάρκες των τούρκων δουλεμπόρων δεν είναι εντελώς κατεστραμμένες τους γυρί-ζουν πίσω στις τουρκικές ακτές ή τους αφή-νουν σε κάποια βραχονησίδα χωρίς τροφή και νερό. Οι μαζικές φυλακίσεις (ακόμα και ανηλίκων), οι παράνομες απελάσεις -ή «επαναπροωθήσεις» όπως προτιμούν να τις απο-καλούν- όλων των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα και συλλαμβάνονται (χωρίς καμία εξαίρεση) καθώς και η κράτηση κατά την άφιξη τους χωρίς να πληροφορούνται για τα δικαιώματά τους και να έχουν νομική υπο-στήριξη, είναι σαφώς παραβάσεις του διεθνούς δικαίου. Όμως δεν σταματούν εκεί, χρησιμοποιούν βία σωματική και ψυχολογική είτε για τρομοκρατήσουν τους πρόσφυγες είτε για να αποσπάσουν απ’ αυτούς πληρο-φορίες σχετικά με τον τρόπο άφιξής τους στην Ελλάδα.

Η κ. Μαρία Πινίου-Καλλή, ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων καταγγέλλει πως χρησιμοποιούνται βασανιστήρια που εφαρμόζονται πια κατά κύριο λόγο στη λατινική Αμερική, όπως το «submarino» δηλαδή το βύθισμα του κεφαλιού του βασανιζόμενου σε κουβά με νερό μέχρι να φτάσει στα όρια πνιγμού. Άλλα βασανιστήρια που καταγγέλθηκαν στην Ελλάδα του 2007 -και όχι της χούντας- είναι η παρ’ ολίγον ασφυξία με πλαστικές σακούλες, ο ξυλοδαρμός και οι εικονικές εκτελέσεις.

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταλόγισαν ευθύ-νες στην κυβέρνηση και αυτή από την πλευρά της έστειλε (μέσω του υπ. Εσωτερικών, Π.Παυλόπουλου) μια απολογητική επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ ο υπ.ναυτιλίας Γ.Βουλγαράκης διέταξε να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση.

Η ΕΔΕ όμως δεν είναι για ακόμη μια φορά αρκετή. Η ιστορία αυτή περνάει λίγο-λίγο στη λήθη και την ατιμωρησία, όπως γίνεται συνήθως. Ο τρόπος αντιμετώπισης των προσφύγων είναι με μαθηματική ακρίβεια προϊόν της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες, μιας πολιτικής που ουσιαστικά έχει καταργήσει την παροχή πολιτικού ασύλου.

Οι λιμενικοί και οι λοιποί φύλακες των συνόρων αντιδρούν απάνθρωπα όχι μόνο από ρατσισμό, ξενοφοβία και κατάχρηση μιας εξουσίας που θεωρούν πως έχουν, αλλά και γιατί τους ασκούνται πιέσεις από τον κρατικό μηχανισμό να λύνεται το πρόβλημα ά-μα τη γενέσει του. Αφού η παροχή ασύλου συνεχίζει να α-φορά το λιγότερο του 1% των αιτούντων, αφού τα κέντρα υποδοχής προσφύγων δεν τους χωρούν, προς τι η …περιττή γραφειοκρατία συγκέντρωσης αιτήσεων ασύλου που θα καταλήξουν στο σκουπιδοτενεκέ; Έτσι, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες στα σύνορα, οι εξωθήσεις πίσω στην Τουρκία, οι άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης, «λύνουν» το πρόβλημα μία και καλή, χωρίς να χρειασθεί περισσότερη σπαζοκεφαλιά από την πλευρά των υπευθύνων.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από τις δηλώσεις του λιμενάρχη της Λέσβου, Απ. Μικρομάστορα για το θέμα. «Είναι όλοι τους άνδρες 15-35 ετών. Είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, κολυμπούν πολύ καλά. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι μια πραγματική απειλή πλησιάζει. Πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με μια ισλαμική εισβολή. Είναι όλοι τους πολεμιστές». Λόγια που παραπέμπουν σε θεωρία συνομωσίας και τρομο-υστερίας, μέσα από την οποία οι ένστολοι συνοριοφύλακες μας μπορούν να ζήσουν στο πετσί τους το ρόλο του ήρωα που σώζει την χριστιανική, γηραιά Αλβιόνα από τον …επικίνδυνο ισλαμισμό που προσπαθεί να εισχωρήσει στα εδάφη μας… Καλύπτοντας τα εγκλήματα τους πίσω από το «ιερό» χρέος να μας προστατεύσουν από τον «ισλαμιστή εχθρό», χρησιμοποιούν μέσα όχι μόνο παράνομα αλλά και εξοργιστικά απάνθρωπα. Και ποιος τελικά παρανομεί, ο πρόσφυγας που ψάχνει να επιβιώσει εκτός των συνόρων της χώρας στην οποία γεννήθηκε ή αυτός που τον βασανίζει απλά και μόνο επειδή του το επιτρέπουμε;

Ελένη Βέτσικα

____________

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής