Βρετανία: Μαζικές απολύσεις από τη ναυτιλιακή P&O

Διασκευή άρθρου του Νάιτζελ Σμιθ 

Στα μέσα του Μάρτη, σε μια ακραία επιθετική κίνηση ενάντια στους εργαζόμενους της, η «P&O Ferries» απέλυσε όλο το εργατικό δυναμικό της, αποτελούμενο από 800 μέλη πληρωμάτων στα πλοία της! 

Το σύνολο των εργαζομένων απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα μέσω zoom διάρκειας 3 λεπτών. Η «P&O» ανήκει στην τεράστια εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, DP World. Η «εξήγηση» που έδωσε η εταιρεία για αυτή την απόφαση είναι ότι, «η P&O δεν θα μπορούσε να παραμείνει βιώσιμη χωρίς αλλαγές». Μάλιστα τα πληρώματα έλαβαν την εντολή να αποβιβαστούν αμέσως από τα πλοία, ώστε να αντικατασταθούν άμεσα από μισθωμένο προσωπικό, που περίμενε σε λεωφορεία ακριβώς έξω από τα λιμάνια. 

Ο Mick Lynch, γενικός γραμματέας του συνδικάτου RMT (Εθνική Ένωση Εργαζομένων Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών), δήλωσε ότι: 

«Θα επιδιώξουμε να κινηθούμε άμεσα με νομικά μέσα και καλούμε ξανά την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτό που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε μια από τις πιο ντροπιαστικές πτυχές της ιστορίας των εργασιακών σχέσεων στη Βρετανία … Αν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στην P&O, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εταιρεία. Καλούμε σε μαζική κινητοποίηση των συνδικάτων και των εργαζομένων ευρύτερα και σε διαμαρτυρίες κατά της εταιρείας».

Η αστυνομία προστατεύει τα συμφέροντα των αφεντικών

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η αστυνομία έσπευσε να ενισχύσει τους ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας-security (που φορούσαν μάσκες και έφεραν χειροπέδες) στην εκδίωξη του πληρώματος από τα πλοία. Ουσιαστικά η αστυνομία υποστήριζε μια παράνομη πράξη, καθώς οι ίδιες οι απολύσεις έγιναν με τρόπο παράνομο, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία. 

Αυτό από μόνο του αποκαλύπτει τον ρόλο της αστυνομίας, που είναι να προστατεύει τα συμφέροντα των καπιταλιστών έναντι των συμφερόντων των εργαζομένων. Τόσο το συνδικάτο RMT όσο και το σωματείο Nautilus δεν είχαν καμία προειδοποίηση για τις επικείμενες απολύσεις, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, ισχυρίστηκε ότι κι αυτός δεν είχε καμία προειδοποίηση. 

Ένας αγώνας για όλους τους εργαζόμενους!

Το BBC μετέδωσε ότι οι εργαζόμενοι της P&O πρόκειται να αντικατασταθούν με αλλοδαπούς εργαζόμενους από εταιρείες ενοικίασης προσωπικού. Αυτό δεν είναι ακριβές, καθώς το προσωπικό των εταιρειών που θα αξιοποιηθεί για να αντικαταστήσει τους εργαζόμενους της P&O αποτελείται από Βρετανούς υπηκόους. Ορισμένοι υπάλληλοι αυτών των εταιρειών, όταν συνειδητοποίησαν τι ακριβώς ήταν αυτό που καλούνταν να κάνουν, κατέβηκαν από τα πούλμαν όπου τους είχαν αφήσει να περιμένουν και γύρισαν στα σπίτια τους. Αρχικά δεν είχαν συνειδητοποιήσει τη φύση της «δουλειάς» και όταν το έκαναν δεν τους άρεσε. 

Σε κάθε περίπτωση, η εθνικότητα των εργαζομένων που καλούνται να αντικαταστήσουν τους απολυμένους δεν θα έπρεπε να παίζει ρόλο. Είναι σημαντικό σε αυτό τον αγώνα να μην υπάρχει καμία εθνικιστική οπτική του τύπου, «δουλειές για τους Βρετανούς εργαζόμενους». Ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος και να αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων όλων των εθνικοτήτων.

Εθνικοποίηση της P&O!

Για το συνδικάτο RMT, η μαζική απόλυση των εργαζομένων της P&O είναι μια από τις «πιο ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία των εργασιακών σχέσεων στη Βρετανία». Σαν απάντηση, πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες στα λιμάνια του Ντόβερ, του Λίβερπουλ, του Χαλ και του Λαρν. Αυτές οι κινητοποιήσεις πρέπει να ενταχθούν σε ένα σχέδιο δράσης με στόχο την εθνικοποίηση της P&O και τη λειτουργία της υπό τον έλεγχο των εργαζομένων, όπως βέβαια και την επιστροφή στη δουλειά των απολυμένων μελών των πληρωμάτων της χωρίς αλλαγές στα εργασιακά τους δικαιώματα. 

Σύμφωνα με τη μητρική εταιρεία (την DP World) για τους στόχους και την αποστολή της: 

«Η DP World βρίσκεται σε ένα συναρπαστικό ταξίδι παγκόσμιου μετασχηματισμού. Μια αποστολή επαναπροσδιορισμού της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας». 

Στο πλαίσιο αυτού του επαναπροσδιορισμού θα επιδιώξουν να επιτεθούν στα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Οι μέτοχοι της DP World θα είναι οι ωφελημένοι, ενώ οι εργαζόμενοι θα υποστούν τις απολύσεις και τη συρρίκνωση του βιοτικού τους επιπέδου. Το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα πρέπει να απαντήσει σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση με πλατιές κινητοποιήσεις υποστήριξης των απολυμένων. Πρέπει να απαιτήσει την αποκατάσταση των εργασιακών τους σχέσεων, όπως και την εθνικοποίηση της P&O υπό εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων της!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα