Βρετανία: 3 μέρες δουλειάς, 362 μέρες ξεκούρασης

Πρόκειται μάλλον για ένα κοινό και συνηθισμένο όνειρο που μοιράζονται εκατομμύρια σκληρά εργαζόμενοι σε δουλειές «του ποδαριού» άνθρωποι σε όλον τον κόσμο: να  ξυπνήσουν μια μέρα και να μη χρειάζεται να πάνε στη δουλειά, να έχουν εξασφαλίσει με έναν «μαγικό» τρόπο τους μισθούς της υπόλοιπης χρονιάς και να μπορούν πλέον να απολαύσουν τις χαρές της ζωής που στερούνται καθημερινά. 

Ε, αυτό ακριβώς το όνειρο κατάφεραν να εκπληρώσουν κάποιοι εργαζόμενοι στη Βρετανία, αν και η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται ακριβώς για τους εργαζόμενους που είχαμε στο μυαλό μας. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν είναι τελικά και τόσο σκληρά εργαζόμενοι, αφού πρόκειται για διευθυντικά στελέχη 100 εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση. 

Σύμφωνα λοιπόν με το High Pay Centre, ένα think tank που πραγματοποιεί έρευνες και αναλύσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με τα εισοδήματα κ.α., μέχρι τις 2 το μεσημέρι της τρίτης εργάσιμης ημέρας του έτους, ένας διευθύνων σύμβουλος σε μια από τις 100 αυτές εταιρείες, είχε ήδη κερδίσει κατά μέσο όρο 33.000 λίρες το 2023 – όσο είναι δηλαδή ο μέσος μισθός ενός εργαζομένου στο Ηνωμένο Βασίλειο.[1] Με άλλα λόγια, άνθρωποι που κατέχουν θέσεις εργασίας από τις πιο παρασιτικές που υπάρχουν, έχουν ήδη βγάλει όσα λεφτά θα βγάλει ο μέσος εργαζόμενος στη Βρετανία! 

Φυσικά, το όνειρο αυτών των διευθυντικών στελεχών δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας. Δεν δουλεύουν για να επιβιώσουν, δεν ονειρεύονται απλά να εξασφαλίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες, αλλά να ικανοποιούν την απληστία τους και να αυξάνουν όλο και περισσότερο τα κέρδη τους. Και τα ακόμα πιο δυσάρεστα νέα είναι πως για αυτήν τη χρονιά τα κατάφεραν και είδαν τους μισθούς και τα κέρδη τους να αυξάνονται σε σχέση με πέρσι, αφού κατά μέσο όρο έβγαλαν 33.000 λίρες 9 ώρες νωρίτερα από ότι την προηγούμενη χρονιά! Μια χρονιά μάλιστα που οι εργαζόμενοι σε όλον τον κόσμο αναγκάστηκαν να μειώσουν τα έξοδα για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών λόγω της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα, την ενέργεια κοκ!

Όσο λοιπόν εμείς αγωνιζόμαστε για την επιβίωση μας, τα αφεντικά και οι διευθυντές βγάζουν τεράστια κέρδη από τη δική μας εργασία, Αυτό που φαίνεται να ξεχνούν προς το παρόν, είναι ότι οι ανισότητες και οι αδικίες που χτίζουν δεν θα κρατήσουν για πάντα. Είναι στο χέρι μας να τους το θυμίσουμε μέσα από την οργάνωση και τους αγώνες μας.

___________________________

[1] personneltoday.com: High Pay Day comes early in 2023 as top leaders hit the £33k mark

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα