Στις αρχές Αυγούστου, ένα 10χρονο κορίτσι από τη Βραζιλία ανακαλύπτει ότι είναι 22 εβδομάδων έγκυος από τον θείο της, που την βίαζε από την ηλικία των 6 ετών. Χρειάστηκε η παρέμβαση της δικαιοσύνης για να επιτραπεί στο κορίτσι να κάνει έκτρωση, καθώς οι εκτρώσεις στην Βραζιλία επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, όταν η ζωή της εγκυμονούσας βρίσκεται σε κίνδυνο, ή όταν τα έμβρυα πάσχουν από ανεγκεφαλία. Ένας τοπικός δικαστής έδωσε στην οικογένεια άδεια να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, αλλά το νοσοκομείο που έπρεπε να κάνει την επέμβαση αρνήθηκε να το κάνει, ισχυριζόμενο ότι δεν έχει πρωτόκολλο για να κάνει άμβλωση σε μια τόσο προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ύστερα από την άρνηση του πρώτου νοσοκομείου, το κορίτσι μεταφέρεται σε ένα δεύτερο 900 μίλια μακριά.
Ακροδεξιές απειλές
Μια «ακτιβίστρια» κατά των αμβλώσεων με το όνομα Sara Winter (το πραγματικό της όνομα είναι Sara Giromini), ηγέτιδα του ένοπλου ακροδεξιού κινήματος «Os 300 do Brasil» που υποστηρίζει τον Μπολσονάρου, δημοσίευσε το όνομα του κοριτσιού και το όνομα του νοσοκομείου όπου θα γινόταν η έκτρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έξω από το νοσοκομείο μαζεύτηκαν ακροδεξιοί πολέμιοι της άμβλωσης, υποστηρικτές του Μπολσονάρου, Ευαγγελικοί και Καθολικοί ακτιβιστές και πολιτικοί που προσπαθούσαν να σταματήσουν τη διεξαγωγή της άμβλωσης μέσω μιας θορυβώδους διαμαρτυρίας. Ακόμη, τραμπούκισαν και απείλησαν το νοσοκομειακό προσωπικό, αποκαλώντας τους «δολοφόνους», και προσπάθησαν να μπουν μέσα στο νοσοκομείο, αλλά διασκορπίστηκαν από τη στρατιωτική αστυνομία. Η Sara Winter στο τέλος ζήτησε όλοι να «προσευχηθούν και να γονατίσουν στο έδαφος» μετά την άμβλωση.
Λίγο πριν φτάσει το κορίτσι στο νοσοκομείο, κρύφτηκε στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου που τη μετέφερε και μπήκε κρυφά στο κτίριο από μια πλαϊνή πόρτα. Η 10χρονη πάντως δεν ήταν μόνη της. Σύντομα μετά το περιστατικό κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν ότι έξω από το νοσοκομείο διοργανώθηκε αντιδιαδήλωση, στην οποία το γυναικείο κίνημα κινητοποιήθηκε για να προστατέψει τη ζωή του κοριτσιού και το δικαίωμά της να αποφασίσει η ίδια για τη ζωή της. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε να χρησιμοποιούν τα σώματά τους ως ασπίδα για να προστατεύσουν το νοσοκομείο και το κορίτσι από την επίθεση των ακροδεξιών.
Η ακροδεξιά στη Βραζιλία απειλεί ανθρώπινες ζωές
Είναι εξοργιστικό όταν βλέπει κανείς ένα 10χρονο κορίτσι να στοχοποιείται για το γεγονός ότι προσπαθεί να τερματίσει μια εγκυμοσύνη, που μάλιστα οφείλεται σε βιασμό και η οποία θα ανατρέψει ολόκληρη τη ζωή της, πέρα από την απειλή που αποτελεί για την υγεία της. Η Viana από την ομάδα Curumim για τα δικαιώματα των γυναικών δήλωσε στην εφημερίδα Guradian:
«Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία, το ότι ένα μέρος του πληθυσμού πιστεύει πραγματικά πως η άμβλωση είναι χειρότερη από το βιασμό. Αλλά δεν ήταν έκπληξη για μας γιατί γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν πρόεδρο που υποστηρίζει αυτές τις εκδηλώσεις μίσους».
Το γεγονός ότι δίνεται χώρος στην παράβαση του νόμιμου δικαιώματος της άμβλωσης και σε εκστρατείες μίσους, δεν είναι τυχαίο. Ακροδεξιές ομάδες, θρησκευτικά σωματεία και «ακτιβιστές» κατά της άμβλωσης ευνοούνται και αναπτύσσονται από ακροδεξιές κυβερνήσεις τύπου Μπολσονάρου, που εφαρμόζουν μια συντηρητική ατζέντα σε διάφορα επίπεδα.
Λατινική Αμερική: το γυναικείο κίνημα απαντάει στις προκλήσεις
Με την εκλογή δεξιών συντηρητικών κυβερνήσεων και τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις και νόμους που επικρατούν στη Λατινική Αμερική, οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να παλεύουν καθημερινά για τα δικαιώματά τους, από τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της σεξουαλικής παρενόχλησης και της σεξιστικής συμπεριφοράς που βιώνουν, ενάντια στις γυναικοκτονίες, για την εξίσωση των μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών, κλπ.
Στις 25 Νοεμβρίου του 2019, (Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών), πραγματοποιήθηκε στη Χιλή μία φεμινιστική διαμαρτυρία για τη βία που δέχονταν οι γυναίκες, ιδιαίτερα αυτές που συμμετείχαν στο μαζικό κίνημα που ξέσπασε με αφορμή την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό. Το όνομα της διαμαρτυρίας έχει τίτλο «un violador en tu camino» («ο βιαστής είσαι εσύ») και το περιεχόμενό του εξηγούσε πώς το κράτος υποστηρίζει συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών μέσω θεσμών όπως το δικαστικό σώμα και την αστυνομία. Τα βίντεο αυτής της διαμαρτυρίας εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο τον κόσμο και παρόμοιες διαμαρτυρίες έγιναν στο Μεξικό, την Κολομβία, την Αργεντινή, την Ισπανία, κλπ.
Τον περασμένο Φλεβάρη στο Μεξικό, μία γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της και ένα 7χρονο κορίτσι βασανίστηκε και δολοφονήθηκε. Αυτές οι δύο δολοφονίες πυροδότησαν μαζική οργή και κινητοποιήσεις, με χιλιάδες διαδηλωτές/τριες να βγαίνουν στους δρόμου. Συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο του Μεξικού, έριξαν κόκκινη μπογιά στο κτίριο και έγραψαν τα ονόματα των θυμάτων στους τοίχους.
Τα τελευταία χρόνια στις 8 Μάρτη βλέπουμε μεγάλες διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας σε όλη τη Λατινική Αμερική. Σε χώρες όπως η Χιλή, το Μεξικό, η Βραζιλία, είχαμε κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων!
Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα που μας ανήκουν!
Κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσει το δικαίωμά της στην άμβλωση, να ζει χωρίς τον φόβο της βίας, των διακρίσεων ή του στιγματισμού και να διατηρείται το απόρρητο και η προστασία της ιδιωτικής της ζωής.
Οι αυστηροί περιορισμοί της άμβλωσης, οι διακρίσεις κατά των γυναικών, η κακοποίηση, η βία, οι ανισότητες, οι γυναικοκτονίες θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά. Απέναντι όμως σε αυτό τον κίνδυνο, σε ολόκληρο τον κόσμο αναπτύσσονται όλο και περισσότερα και πιο μαχητικά κινήματα!