Βομβάη: η θάλασσα επιστρέφει 215 τόνους σκουπίδια

Από πέρσι το καλοκαίρι, κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα «προφητικό» χιουμοριστικό βίντεο – animation σε σχέση με τα σκουπίδια που καταλήγουν στις παραλίες. Ένας κύριος πηγαίνει στην παραλία, ανοίγει ένα παγωτό και πετάει το περιτύλιγμα στην άμμο. Ο αέρας το μεταφέρει στη θάλασσα. Ξαφνικά τα πάντα σκοτεινιάζουν και η τεράστια, οργισμένη μορφή του Ποσειδώνα, επιστρέφει το σκουπίδι στον άνθρωπο που το πέταξε.

Οι δρόμοι γέμισαν σκουπίδια

Το σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιούλη, ο… Ποσειδώνας έκανε την εμφάνισή του στις ακτές της Βομβάης, «επιστρέφοντας» στην πόλη 215 τόνους σκουπίδια και άλλα απόβλητα. Η δυνατή βροχή και τα τεράστια κύματα, δεν κατάφεραν μόνο να πλημμυρίσουν τον παραλιακό δρόμο της πόλης, αλλά και να τον γεμίσουν με όλα αυτά τα οποία η θάλασσα δεν θέλησε να κρατήσει…

Υπολογίζεται ότι η πόλη παράγει περίπου 2.000 τόνους σκουπιδιών και 2,1 δισεκατομμύρια λίτρα υγρών αποβλήτων την ημέρα. Τα τελευταία απελευθερώνονται στη θάλασσα μετά από μια στοιχειώδη επεξεργασία, ενώ εκεί καταλήγουν και πολλά από τα στερεά απόβλητα. Η θάλασσα της Βομβάης θεωρείται μια από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που γίνεται ακόμη πιο εμφανές, όταν μια νεροποντή είναι αρκετή για να γεμίσει τον παραλιακό δρόμο της με όλων των ειδών τα σκουπίδια.

Σε όλο τον κόσμο

Η ρύπανση των θαλασσών βέβαια δεν είναι αποκλειστικότητα της Ινδίας, αλλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που περιλαμβάνει κάθε είδους στερεά απόβλητα, με τα πλαστικά να έχουν την τιμητική τους, αλλά και ρύπανση από ορυκτά καύσιμα, υγρά απόβλητα όλων των ειδών, ακόμη και ραδιενεργά απόβλητα.

Κι όταν η θάλασσα δεν επιστρέφει με εντυπωσιακό τρόπο τη ρύπανση στους δρόμους των πόλεων, αυτό δε σημαίνει ότι δε βρίσκει άλλους τρόπους να το κάνει. Ένα σημαντικό τμήμα των στερεών και υγρών αποβλήτων που καταλήγουν στις θάλασσες, αν και δεν είναι ορατά με το μάτι, έχουν ήδη μπει στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν με κάποιο τρόπο στο ποτήρι ή το πιάτο μας.

Από την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού, μέχρι το πυρηνικό έγκλημα της Φουκουσίμα, τα μικροπλαστικά και τα υπόλοιπα στερεά και υγρά απόβλητα, η φύση «σερβίρει» τη ρύπανση που παράγουν μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις ενέργειας, τροφίμων, κλπ, στο τραπέζι δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,112ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής