Βόλος: Συγκέντρωση την Πέμπτη, 16/7 στις 7.30 μμ στην Πλατεία Αγ. Νικολάου

Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων θα ακυρωθεί στους δρόμους του αγώνα

Ο νόμος «για τις υπαίθριες συναθροίσεις» που ψηφίστηκε στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη, 9/7/20 (από τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου) αποτελεί μια νέα πρόκληση για το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο, ξυπνώντας μαύρες μνήμες από την ιστορία, με απαγορεύσεις, ιδιώνυμα, φακελώματα, διώξεις και φυλακίσεις. Αποτελεί τη συνέχεια της αυταρχικής θωράκισης του κράτους και της ενίσχυσης των κατασταλτικών του μηχανισμών που προώθησαν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τους μηχανισμούς της ΕΕ 

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βγάλει στην παρανομία τους λαϊκούς-εργατικούς αγώνες, τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις. Στοχεύει στην απαγόρευση, στην ποινικοποίηση, στην καταστολή και στη διάλυση κάθε μορφής διαμαρτυρίας, επιδιώκει να καθυποτάξει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης. Δεν είναι καθόλου τυχαία και η χρονική περίοδος που επιλέγει, μιας και έχει γίνει συνήθεια πλέον να ψηφίζονται νομοσχέδια που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις μέσα στο καλοκαίρι, με προφανή στόχο να εκφραστούν οι λιγότερες δυνατές αντιστάσεις από την μεριά του λαού και του κινήματος.

Με τη φόρα που έχει πάρει από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές τομές που επέβαλε το προηγούμενο διάστημα (κατάργηση ασύλου στα Πανεπιστήμια, ανοιχτή ενίσχυση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου με ταυτόχρονο χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία με το νόμο έκτρωμα που ψήφισε αλλά και έντονη αστυνομοκρατία και άγρια καταστολή στη νεολαία, στους πρόσφυγες και μετανάστες και γενικότερα σ’ όποιον αντιδρά) κάνει φανερό ότι σκοπεύει να φορτώσει τις συνέπειες της κρίσης του συστήματος, του βαθέματός της λόγω πανδημίας και των αδιεξόδων της άρχουσας τάξης, στις πλάτες του λαού και της νεολαίας.

Γνωρίζει ότι, αργά ή γρήγορα, κομμάτια του λαού θ’ αναζητήσουν τη λύση στα προβλήματα φτώχειας, ανεργίας και καταπίεσης που το σύστημα τα καταδικάζει, στις μαζικές και συλλογικές αντιστάσεις, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες για περίθαλψη, εκπαίδευση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θωρακίζει νομικά και κλιμακώνει την κρατική τρομοκρατία και καταστολή απέναντι στον εχθρό λαό, για να επιβάλει την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική του συστήματος.

Στον Βόλο, στις 13/6, στην μαζική διαδήλωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ- Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής srf , τα ΜΑΤ χτύπησαν βάναυσα και έπνιξαν στα δακρυγόνα όσους συμμετείχαν και ανάμεσά τους μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, αποκαλύπτοντας με τον πιο ωμό και βάρβαρο τρόπο, τους πραγματικούς στόχους της καταστολής.

Στις 9/7, τη μέρα που ψηφιζόταν στη Βουλή ο νόμος, είδαμε την αστυνομία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να χτυπάει αλύπητα τους διαδηλωτές με ξύλο, δακρυγόνα και μηχανές ΔΙΑΣ  πάνω στα πεζοδρόμια. Μάλιστα, χωρίς καμία απολύτως αφορμή, έσπασε την πορεία μπαίνοντας στα καλά καθούμενα ανάμεσα στους διαδηλωτές και  προχώρησε σε αθρώες συλλήψεις αγωνιστών.

Ο «χουντικής έμπνευσης» νόμος για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, οι βαριές ποινές και το ιδιώνυμο αδίκημα που προβλέπει, αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη φαρέτρα του αντιλαϊκού νομικού οπλοστασίου του κράτους. Αποτελεί ευθύ χτύπημα και περιστολή στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Κάθε δύναμη του κινήματος, κάθε μαζικός φορέας και κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλει να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο.

Πρωτοβουλία Βόλου για την Ελευθερία των Διαδηλώσεων

Στηρίζεται από τις οργανώσεις : Αριστερή Συσπείρωση,  Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ), ΚΚΕ (μ-λ), Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ), Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ), ΞΕΚΙΝΗΜΑ- Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση

Η πρωτοβουλία παραμένει ανοιχτή και επιδιώκει τη διερεύνησή της με τη συμμετοχή και άλλων κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, φορέων, αγωνιστών/τριών για την συγκρότηση ενός μαζικού κινήματος ενάντια στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων.

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής