Βόλος – Σάββατο 26/2: Αντιπολεμική συγκέντρωση, 11 π.μ.

Κάλεσμα από το Ξεκίνημα Βόλου

Αντιπολεμική συγκέντρωση
Σάββατο 26/2, στις 11:00 π.μ.
πλατεία Αγίου Νικολάου

H Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία από όλες τις πιθανές κατευθύνσεις. Είναι πιθανό η εισβολή αυτή να εξελιχθεί σε μια από τις πιο επικίνδυνες πολεμικές αναμετρήσεις που έγιναν στην Ευρώπη στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Δεν είναι ακόμα καθαρό μέχρι πού σκοπεύει να φτάσει το καθεστώς του Πούτιν. Η συνδυασμένη αυτή επίθεση μπορεί να έχει σαν στόχο να «διαλύσει» τις δυνατότητες αντίστασης του Ουκρανικού στρατού έτσι ώστε να κάνει πιο εύκολη και χωρίς μεγάλες αντιστάσεις την είσοδό και κατάληψη των Νοτιοανατολικων περιοχών, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Με άλλα λόγια η ουσιαστική εισβολή να περιοριστεί στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Αυτό όμως δεν είναι σίγουρο. Αν ο Πούτιν έχει σαν στόχο την κατάληψη μεγάλων τμημάτων της χώρας τότε θα έχει χάσει κάθε έννοια ισορροπίας – μια χώρα τέτοιου μεγέθους δεν μπορεί να κρατηθεί υποταγμένη από κανένα στρατό εισβολής. Μ’ αυτή την έννοια κάτι τέτοιο θα ήταν καθαρή τρέλα δημιουργώντας μια τεράστια εστία ανάφλεξης και αποσταθεροποίησης από τώρα και στο εξής.

Η καταπίεση των ρωσόφωνων πληθυσμών στην Ουκρανία είναι γεγονός, γι’ αυτό στα ανατολικά κομμάτια της χώρας όπου οι ρωσόφωνοι πλειοψηφούν διεκδικούν από το 2014 ανεξαρτησία. Τα τελευταία χρόνια είχε απαγορευτεί μάλιστα ακόμα και η διδασκαλία στα Ρώσικα στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, η έκδοση εντύπων στα ρωσικά αν δεν υπήρχε αντίστοιχη έκδοση σε αντίστοιχο τιράζ στα ουκρανικά κ.α. Ο Πούτιν ωστόσο δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στης Ουκρανίας. Απλά υπηρετεί τα συμφέροντα του ρωσικού ιμπεριαλισμού και Μεγαλορώσικου Εθνικισμού. Αυτό το δείχνει άλλωστε ξεκάθαρα η εισβολή στο Κίεβο και ο δηλωμένος στόχος για ανατροπή της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Αυτή τη στιγμή έχει σημασία να δυναμώσουν οι φωνές που να αποστασιοποιούνται και από τον ρωσικό και από τον δυτικό ιμπεριαλισμό, αποκαλύπτοντας όχι μόνο τη βαρβαρότητα του ρωσικού καπιταλισμού αλλά ταυτόχρονα και την υποκρισία της Δύσης που θυμάται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο μόνο όταν την συμφέρει. Αξίζει να θυμηθούμε, ότι οι πρώτοι πόλεμοι σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β Παγκόσμιο έγιναν στα Βαλκάνια, με το ΝΑΤΟ να εισβάλει στην Γιουγκοσλαβία, να βομβαρδίζει και να δολοφονεί μαζικά.

• Έξω ο ρωσικός στρατός από την Ουκρανία

• Αυτοδιάθεση στους ρωσόφωνους πληθυσμούς της Ουκρανίας

• Όχι στην επέκταση του ΝΑΤΟ

• Διάλυση και των δύο στρατιωτικών συνασπισμών – του δυτικού ΝΑΤΟ και του ρωσικού ΟΣΣΑ

• Διεθνές κίνημα ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία

• Κανένας Έλληνας φαντάρος και καμία ελληνική διευκόλυνση στις Νατοϊκές επιχειρήσεις

• Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν

• Πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού που καταδυναστεύουν τους λαούς και τους ρίχνουν στην κόλαση του πολέμου για να διασφαλίσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρήσεών τους.

Η εκδήλωση στο fb εδώ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,285ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα