Σάββατο 10/10 – Βόλος: Εκδήλωση για την καύση σκουπιδιών

Δημοσιεύουμε κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών NO BURN σε εκδήλωση, το Σάββατο 10 Οκτώβρη, στις 18:30 στην Παραλία Βόλου, μπροστά από το Πανεπιστήμιο.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών NO BURN διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Η καύση σκουπιδιών γενικεύεται – Απάντησή μας: Ο συντονισμένος αγώνας των πολιτών».

Σάββατο 10 Οκτώβρη
στις 18:30
στην Παραλία Βόλου, μπροστά από το Πανεπιστήμιο

  • Τι προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων;
  • Γιατί λέμε «όχι» στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Δήμου Βόλου;
  • Γιατί προτάσσουμε την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων;
  • Πως μπορούν να αναπτυχθούν, να συντονιστούν και να νικήσουν οι συλλογικές αντιστάσεις της κοινωνίας

Ομιλητές:

  • Γιάννος Νικολάου: μέλος της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα»
  • Νίκος Σακούτης: εκπρόσωπος του συντονισμού φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας «Δυτικό Μέτωπο»

Παρέμβαση: Κώστας Γαργάλας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας

Η εκδήλωση στο fb εδώ

Διαβάστε παρακάτω Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών NO BURN σχετικά με την εκδήλωση

Η καύση σκουπιδιών γενικεύεται σε όλη τη χώρα

Απάντησή μας ο συντονισμένος αγώνας των πολιτών

Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας, Σάββατο 10 Οκτωβρίου στην παραλία του Βόλου

Η «πειραματική» καύση RDF στην ΑΓΕΤ-Lafarge φαίνεται ότι… απέδωσε και σήμερα – 4η χρονιά του «πειράματος» – η κυβέρνηση αναθεωρεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και διευρύνει επίσημα την καύση σκουπιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Τη στιγμή που η κατάσταση στο Βόλο είναι αφόρητη, που η δυσωδία από την καύση πλαστικών συνοδεύει την ανάσα μας μέρα και νύχτα, δημιουργώντας καθημερινά, σοβαρά αναπνευστικά και άλλα προβλήματα, που οι επιστημονικές μελέτες σχετίζουν την αέρια ρύπανση με την ευπάθεια σε πανδημίες και ο Βόλος κρατά την πρωτιά σε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, την ίδια αυτή ώρα η τσιμεντοβιομηχανία συνεχίζει να καίει τα τοξικά πακέτα σκουπιδιών που έρχονται με καράβια από την Ιταλία και με φορτηγά από το ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ τα νοσηρά σχέδια της κυβέρνησης παίρνουν νομιμοποίηση και στέκονται απειλητικά απέναντι στο μέλλον της χώρας μας. Με το πρόσχημα της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, σχεδιάζουν τη δημιουργία επιπλέον 4 εργοστασίων καύσης σε Αττική, Κρήτη, Μακεδονία και Πελοπόννησο, καθώς και 80 περίπου νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), όπου θα γίνεται δεματοποίηση σκουπιδιών προς καύση! Παράλληλα, επιχειρούν να προωθήσουν ως «πειραματική» την καύση λυματολάσπης, δοκιμάζοντας και πάλι τις αντοχές των πολιτών του Βόλου με την απόπειρα καύσης CLO, με διαδικασίες εξπρές και όχι τυχαία.  

Οι κάτοικοι της πόλης έχουμε δείξει με πλήθος ενεργειών και με μεγαλειώδη συλλαλητήρια ότι εναντιωνόμαστε στην καύση σκουπιδιών και ότι επιθυμούμε πραγματική διέξοδο στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, σε μια βιώσιμη κατεύθυνση, που δεν θα απειλεί τη δημόσια υγεία. Διεκδικούμε ανατροπή του παράλογου, του διαστροφικά νεοφιλελεύθερου σχεδιασμού της κυβέρνησης που αντί να επενδύει στην ελαχιστοποίηση των σκουπιδιών, επενδύει στην αύξησή τους για να γίνει βιώσιμη η καύση τους, με στόχο την κερδοσκοπία των πολυεθνικών και των μεγαλοεργολάβων των σκουπιδιών!

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 6.30 μμ, στην παραλία του Βόλου μπροστά από το Πανεπιστήμιο, διοργανώνουμε εκδήλωση – δημόσια συζήτηση με θέμα «Η καύση σκουπιδιών γενικεύεται σε όλη τη χώρα, Απάντησή μας ο συντονισμένος αγώνας των πολιτών». Στην εκδήλωση θα παρέμβουν με ομιλίες εκπρόσωποι από τη Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκης «Η πόλη Ανάποδα» και από το Συντονισμό Φορέων, Συλλογικοτήτων και πολιτών Δ.Αττικής – Δ.Αθήνας «Δυτικό Μέτωπο», που στις πόλεις τους αντιμετωπίζουν οξύτατο το πρόβλημα της καύσης σκουπιδιών. Μαζί τους θα συζητήσουμε τι προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και πώς διευρύνει την καύση σκουπιδιών πανελλαδικά, γιατί λέμε όχι στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Δήμου Βόλου (εργοστάσιο SRF), καθώς και ποια είναι η οικολογική διαχείριση απορριμμάτων, την οποία προτάσσουμε ως πολίτες. Με τους εκπροσώπους των συλλογικοτήτων που έχουμε καλέσει να συμμετέχουν στην εκδήλωση θα συζητήσουμε πώς μπορούν να αναπτυχθούν, να συντονιστούν και να νικήσουν οι συλλογικές αντιστάσεις στην κοινωνία, ώστε τελικά να διευρύνουμε τον αγώνα μας σε ένα πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Πολίτες, συλλογικότητες, μαθητές και νέοι της πόλης, φορείς από όλη την Ελλάδα που εναντιώνονται ξεκάθαρα στην καύση σκουπιδιών και απαιτούν μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισή τους, μπορούμε να νικήσουμε! Να πιέσουμε να αποσυρθεί το νέο ΕΣΔΑ, να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να επανασχεδιαστεί η διαχείριση απορριμμάτων με σαφή προσανατολισμό στη δημιουργία πόλεων με μηδενικά απόβλητα. Η Πρωτοβουλία «No Burn» κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και σας καλεί να συμμετέχετε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.

Δείτε παρακάτω συνέντευξη του Αλέκου Χατζηχαραλάμπους (μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών NO BURN) στο Θεσσαλία TV

https://www.facebook.com/VolosNoBurn/videos/349999272880429/
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής