Βόλος: πρόταση του δημ. συμβούλου Ν. Κανελλή για το κυκλοφοριακό

Ο σύντροφος Νίκος Κανελλής, δημοτικός σύμβουλος Βόλου, κατέθεσε την παρακάτω πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο που διεξάγεται σήμερα, σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Η πρόταση δημοσιεύτηκε σε τοπικά ΜΜΕ (ενδεικτικά: https://e-thessalia.gr/protasi-pros-dimotiko-symvoulio-gia-kykloforiako-provlima-stous-kentrikous-dromous-tou-volou/).

 

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι γνωστό ότι οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πόλης αντιμετωπίζουν σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο οξύνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται σε οδούς όπως η Αναλήψεως, η Ιωλκού (Ε. Βενιζέλου), η Κ. Καρτάλη, η Δημητριάδος και η Ιάσωνος λόγω της παράνομης στάθμευσης και της στάσης οχημάτων με αλάρμ. Συχνά, από τα δύο (ή τρία) ρεύματα που έχει κάθε ένας από αυτούς τους δρόμους είναι ανοιχτό μόνο το ένα, ενώ όταν τα αστικά λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια τότε δημιουργείται μποτιλιάρισμα και τα υπόλοιπα οχήματα είναι αναγκασμένα να ακολουθούν τα λεωφορεία με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα κάνει δύσκολη την μετακίνηση μέσα στον αστικό ιστό, κάνει χειρότερη την ποιότητα ζωής των κατοίκων και συμβάλλει στην αύξηση της αερορύπανσης – όσο περισσότερα μαρσαρίσματα τόσο μεγαλύτερες εκπομπές καυσαερίων από τα αυτοκίνητα.

Για αυτό χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και παράλληλα να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να γίνει σχεδιασμός για ουσιαστικές και μεγάλες αλλαγές που να αφορούν την επίλυση του κυκλοφοριακού σε βάθος χρόνου και οριστικά.

Το πιο απλό και άμεσο μέτρο που μπορεί να ληφθεί χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος είναι να τοποθετηθούν ελαστικές κορύνες οι οποίες να διαχωρίζουν τις λωρίδες των δρόμων και να αποτρέπουν την παράνομη στάση και στάθμευση ώστε να «ξεφρακάρουν» οι κεντρικοί δρόμοι.

Αυτή όμως είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να συζητηθούν και να ληφθούν και άλλα μέτρα – πάντα με τη συμβολή των κατάλληλων επιστημόνων. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι: η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων ώστε να διευκολύνεται η διέλευση πεζών, ΑΜΕΑ κοκ και παράλληλα η κατασκευή θέσεων ολιγόλεπτης στάσης, αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες (πιο τακτικά και πιο φθηνά δρομολόγια για να μειωθεί η χρήση ΙΧ), η κατασκευή χώρων στάθμευσης περιμετρικά του κεντρικού ιστού κα.

Αυτές οι παρεμβάσεις και τα έργα απαιτούν δυο πράγματα. Πολιτική βούληση για έργα ουσίας, που θα βελτιώσουν πραγματικά την ποιότητα ζωής και όχι για έργα βιτρίνας. Επιπλέον απαιτούν πόρους τους οποίους έχουν πετσοκόψει όλες οι κυβερνήσεις από τους Δήμους επειδή εφαρμόζουν τη γνωστή αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων προς όφελος των δανειστών και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Μια δημοτική αρχή που θέλει πραγματικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα και να συγκρουστεί στην πράξη με τις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους ΟΤΑ.

Νίκος Κανελλής, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα