Βόλος: Πρόστιμο 300 ευρώ για βόλτα με σκύλο, παρά το sms, παρά το τσιπ!

Κύριε πρωθυπουργέ, καλημέρα σας. Πώς τα περνάτε; Πήγατε καμιά βολτίτσα στην Πάρνηθα, με τους πολλούς φίλους σας, χωρίς μάσκες, να ξεσκάσετε; Να βγάλετε μια αναμνηστική φωτογραφία όλοι μαζί, δίπλα-δίπλα, να μας υπενθυμίσετε πόσο ωραία είναι η ζωή, όταν είσαι ελεύθερος;! Για εσάς είναι η ζωή άλλωστε! Γιατί εμείς, οι μπιθουλαίοι, μια βόλτα πάμε στη γειτονιά μας, παρέα με το σκυλί μας να ξεσκάσουμε και τρώμε πρόστιμο 300 ευρώ!

Μα πόσο σας αρέσει ο νόμος και η τάξη! Αρκεί να τον εφαρμόζουν οι άλλοι, όχι εσείς οι άριστοι. Εσείς είστε υπεράνω άλλωστε.

Τώρα αποφασίσατε ξαφνικά να εφαρμόσετε τον νόμο 4039 για τα ζώα συντροφιάς (που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ το 2012). Μετά από 9 χρόνια, αποφασίσατε να κάνετε ελέγχους για τα τσιπ. Μέχρι προχθές, όπως και τα τελευταία 10 χρόνια που συγκατοικώ με το σκυλί μου, ποτέ κανείς δεν με είχε ελέγξει για το τσιπ ούτε για το βιβλιάριο ούτε για τίποτα. Ούτε στην παραλία ούτε στο βουνό ούτε σε ταξίδια, που έχω πάντα μαζί μου το βιβλιάριο του κατοικίδιου. Μέχρι προχθές, που έφαγα το πρόστιμο, δεν ήξερα ότι πρέπει να έχω μαζί μου το βιβλιάριο του σκύλου και τη βεβαίωση του δήμου, για να βγάλω το σκυλί για την ανάγκη του στη γειτονιά.

Ο υπάλληλος του Λιμενικού Σώματος που έκανε τον έλεγχο με ρώτησε αν το σκυλί είναι τσιπαρισμένο και του απάντησα θετικά. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την ύπαρξη τσιπ με το ειδικό φορητό μηχάνημα που διέθετε. Όμως, ο υπάλληλος δεν αρκέστηκε σε αυτό. Μου ζήτησε το χαρτί που επιβεβαιώνει την καταχώρηση στο αρχείο του δήμου. Όταν του είπα ότι δεν το έχω μαζί μου, αντί να κρατήσει τα στοιχεία μου για να το επιβεβαιώσει στη βάση δεδομένων, μου έκοψε πρόστιμο 300 ευρώ! Δεν τους ήταν αρκετό που υπήρχε το τσιπ, χρειαζόταν το χαρτί που βεβαιώνει ότι υπάρχει το τσιπ! Μου αρέσει που ενδιαφέρεστε για την ουσία, κύριε πρωθυπουργέ, εσείς που δώσατε τις εντολές για τα πρόστιμα.

Και ποιο είναι το ακόμα πιο παράλογο; Μετά από προσωπική έρευνα, η οποία κόστισε μέρες και χρήματα, διαπίστωσα ότι η βάση δεδομένων του αρμόδιου Υπουργείου δεν ήταν ενημερωμένη με τους αριθμούς των τσιπ. Κι ενώ εγώ, όπως και πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες ζώων έχουμε κάνει τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, τιμωρούμαστε με πρόστιμο! Αν, κύριε πρωθυπουργέ, θέλετε να εφαρμόζετε το νόμο κατά γράμμα, γιατί δεν φροντίσατε να ελέγξετε αν είναι ενημερωμένη η βάση δεδομένων; Μήπως γιατί δεν σας ενδιαφέρει να λυθεί πραγματικά το πρόβλημα; Μήπως γιατί βρήκατε άλλον έναν ευφάνταστο τρόπο να πάρετε λεφτά από τον κόσμο;

***

Τον παραλογισμό με τα πρόστιμα τον είδαμε να ξετυλίγεται στις 17/11/20, ημέρα επετείου του Πολυτεχνείου. Τότε, απαγορεύσατε τις διαδηλώσεις με πρόσχημα τον covid. Ο κόσμος που διαδήλωσε φόρεσε μάσκες και τήρησε αποστάσεις, όπως προβλεπόταν, σε αντίθεση με τα σώματα ασφαλείας που δεν το έκαναν, με δικές σας εντολές. Παρόλα αυτά, τα πρόστιμα και το ξύλο έπεσαν βροχή. Κι άλλος κόσμος, άσχετος με τις διαδηλώσεις, που απλά περνούσε από τα σημεία των συγκεντρώσεων ή πήγαινε στο σπίτι του, επίσης αναίτια ξυλοκοπήθηκε και πήρε πρόστιμο. Μετά από δικές σας εντολές. Γιαγιάδες και παππούδες που δεν ξέρουν να στείλουν μήνυμα ή να γράψουν σωστά την εντολή μετακίνησης πήραν πρόστιμο. Άνθρωποι που ζούνε με μια σύνταξη ίση με το πρόστιμο που τους βάλατε.

Μα τι σας ζαλίζω κι εγώ τώρα; Θα έχετε πολλές σκοτούρες.  Θα έχετε να σκεφτείτε πόσο να ανεβάσετε τα πρόστιμα σε κόσμο που ζει άνεργος ή με βασικό μισθό 587 ευρώ ή επίδομα πανδημίας 534 ευρώ. Μα τι λέω πάλι; Είστε πολύ large. Μας δώσατε περιθώριο 10 ολόκληρων ημερών, μέχρι να πάει το πρόστιμο από το ευκαταφρόνητο ποσό των 300 ευρώ στα 500. Να προλάβουμε μάλλον να προετοιμαστούμε ψυχολογικά. Πόσο μας σκέφτεστε!

***

Να μην ξεχάσω να σας ενημερώσω ότι έχω κι άλλο άδικο πρόστιμο. Ναι, βέβαια. Γιατί δεν διέθετα -έγραφε το χαρτί της επιβολής προστίμου- βεβαίωση μετακίνησης. Αντιθέτως, την διέθετα, και μάλιστα την επισύναψα στην ένστασή μου, με φωτογραφία μπροστά από το αστυνομικό όργανο. Δεν έγινε δεκτή. Η αιτιολογία ήταν πώς ήταν εκπρόθεσμη, ενώ δεν ήταν. Για να βρω το δίκιο μου, θα πρέπει να κινηθώ δικαστικά, όπως με ενημέρωσαν, αλλά να, ξέρετε, δεν παίρνω το μισθό σας, για να έχω να δίνω στους δικηγόρους. Αν μου δώσετε -για κάποιο σοβαρό έγκλημα, όπως τα παραπάνω- κι άλλο πρόστιμο, θα χαρίσω στο ελληνικό κράτος έναν ολόκληρο μισθό. Θα μου πείτε, θα έπρεπε να αισθάνομια περήφανη ως πολίτης. Αλλά ξέρετε, η κυβέρνηση της ΝΔ (πάλι) το 2012 μας έκοψε τα δώρα και τα επιδόματα και, ενώ είμαι δημόσιος υπάλληλος με σταθερό μισθό (ξέρω πόσο συμπαθείτε τους δημόσιους υπαλλήλους), δεν διαθέτω τόσα χρήματα. Κανονικά, πρέπει να αισθάνομαι πολλές ενοχές, γιατί γνωρίζω πόσο ψηλά βάζετε την ατομική ευθύνη. Τόσο, που ξεχνάτε τη συλλογική ευθύνη που έχετε ως πρωθυπουργός της χώρας και ως κυβέρνηση.

Ζητώ συγνώμη που έχω άποψη (ξέρω ότι ούτε αυτό σας αρέσει), αλλά καταλαβαίνω γιατί τα κάνετε όλα αυτά.

Θέλετε να φοβόμαστε. Με αυτό τον τρόπο μας ελέγχετε πιο εύκολα. Θέλετε να μας ξεζουμίσετε. Οικονομικά και ψυχολογικά. Να μη μιλάμε. Να έχουμε συνέχεια άγχος. Να φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι μας. Να μη βλέπουμε κανέναν και να νιώθουμε μοναξιά και απελπισία. Να μην εναντιωνόμαστε στο άδικο και το παράλογο. Η παράνοια που μας σερβίρετε ως κανονικότητα σας βολεύει, για να περνάτε ένα σωρό νόμους και μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία και τα δικαιώματά μας. Θέλετε να νιώθουμε ενοχές. Να νιώθουμε εμείς υπεύθυνοι για όσα μας συμβαίνουν, ώστε να μην κατηγορούμε τους πραγματικά υπεύθυνους, δηλαδή εσάς. Να φεύγει η κουβέντα από τα νοσοκομεία που δεν εξοπλίσατε ούτε στελεχώσατε, από τα σχολεία που ξεπαγιάζουν μαθητές κι εκπαιδευτικοί, από τα μαζικά τεστ που δεν κάνατε, από το ξύλο που τρώει αθώος κόσμος στο δρόμο, επειδή διαμαρτύρεται για τα αυτονόητα, όπως η ελευθερία του.

***

Γράφω αυτό το κείμενο – διαμαρτυρία, γιατί τέτοια φαινόμενα παράνοιας πρέπει να γίνονται γνωστά. Γιατί εκείνη την ημέρα όπως και τις επόμενες, πολύς κόσμος έφαγε πρόστιμο, άδικο πρόστιμο, για τσιπ που είχε ο σκύλος τους, που οι περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν. Και ναι, έκανα ένσταση, όπως πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι και να απαιτήσουμε συλλογικά να ακυρωθούν τα πρόστιμα. Οι κτηνιατρικοί σύλλογοι πρέπει να αντιδράσουν και ο δήμος Βόλου δεν πρέπει να επικυρώσει τα πρόστιμα. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός που ζούμε καθημερινά.

Κύριε πρωθυπουργέ, να είστε σίγουρος για ένα πράγμα . Με όλα αυτά τα όμορφα που κάνετε, ο κόσμος θα αντιδράσει. Μπορεί όχι σήμερα ούτε αύριο, αλλά θα αντιδράσει. Όσους νόμους και να περάσετε, όσα πρόστιμα και να επιβάλετε, όσα σώματα ασφαλείας και να συστήσετε, όσα κανάλια και να πληρώσετε, δεν θα καταφέρετε να σταματήσετε την οργή του κόσμου για την πολιτική σας. Η πανδημία σας βόλεψε, την αξιοποιείτε με τον καλύτερο τρόπο για τα συμφέροντά σας. Αλλά απέναντί σας υπάρχει η πλειοψηφία που δεν είναι τόσο χαζή όσο θα θέλατε και, όταν αποφασίσει να δράσει συλλογικά και μαζικά, δε θα ξέρετε πού να κρυφτείτε.

7,128ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής