Βόλος: Πόλη υπό κατάρρευση!

Ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» στον Βόλο

Για την οικολογική καταστροφή στον Παγασητικό

Σοκ και δέος

Η εικόνα με τα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια στον Παγασητικό και τον χείμαρρο Ξηριά βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων ΜΜΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και προκαλεί σοκ!

Πρόκειται για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, σε εξέλιξη, όπως επισημαίνουν όλοι οι επιστήμονες. Οι συνέπειες στη δημόσια υγεία μπορούν σύντομα να γίνουν πολύ σοβαρές καθώς εκατοντάδες τόνοι ψαριών αποσυντίθενται στις κοίτες των χειμάρρων Ξηριά και Σεσκουλιώτη.

Κίνδυνοι μπροστά μας

Η δυσοσμία κατακλύζει την πόλη και είναι αισθητή χιλιόμετρα μακριά από τους χειμάρρους και εκατοντάδες μέτρα μακριά από την παραλία και το Λιμάνι του Βόλου. Επιπλέον το Διμήνι, από όπου διέρχεται ο Ξηριάς, είναι η αγροτική περιοχή που τροφοδοτεί το Βόλο με μεγάλο όγκο από κηπευτικά προϊόντα και αρδεύεται κυρίως με γεωτρήσεις. Επίσης εκεί βρίσκονται πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Αλήθεια τι θα γίνει αν μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας με τον οποίο ποτίζονται οι αγροτικές καλλιέργειες και τα ζώα;  

Παράλληλα, τεράστιες είναι οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία ειδικά στην αλιεία, τον τουρισμό και την εστίαση. Χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν το εισόδημα ή/και τη δουλειά τους καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε απολύσεις επειδή η τουριστική κίνηση κατέρρευσε.

Η τοπική κοινωνία είναι για ακόμη μια φορά σοκαρισμένη από το δυστοπικό σκηνικό, το πολλοστό μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες. Το αίσθημα που επικρατεί είναι ότι η πόλη βρίσκεται υπό κατάρρευση και οι πολίτες απροστάτευτοι απέναντι στην περιβαλλοντική καταστροφή που εξελίσσεται μπροστά μας.

Συνεχείς καταστροφές

Πριν από ένα χρόνο μια πυρκαγιά που ξεκίνησε λίγα χιλιόμετρα μακριά από κέντρο του Βόλου έφτασε ως τις παρυφές τις πόλης και οδήγησε ακόμη και σε εκρήξεις πυρομαχικών της πολεμικής αεροπορίας στην Νέα Αγχίαλο που έγιναν αισθητές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

Λίγο αργότερα, οι καταιγίδες Daniel και Elias έπνιξαν ολόκληρες συνοικίες, κατέστρεψαν εκατοντάδες κατοικίες και επιχειρήσεις, διέλυσαν δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές και είχαν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ανάμεσα σε άλλα η ποιότητα του ήδη κακού νερού ύδρευσης του Βόλου έγινε κάκιστη! Επί ένα χρόνο η συντριπτική πλειοψηφία των Βολιωτών αναγκάζεται είτε να αγοράζει εμφιαλωμένα νερά (με πολύ μεγάλη οικονομική αλλά και περιβαλλοντική επιβάρυνση) είτε μεταφέρει νερό από τις πηγές του Πηλίου.  

Πριν λίγους μήνες, σημειώθηκαν μαζικά κρούσματα σαλμονέλας σε κατοίκους παραλίμνιων χωριών της Κάρλας από το μολυσμένο νερό των γεωτρήσεων που υδροδοτούσαν τους οικισμούς. Και σήμερα έρχεται αυτό!

Οι υπεύθυνοι

Οι υπεύθυνοι για τις συνεχιζόμενες καταστροφές σήμερα αλληλοκατηγορούνται προσπαθώντας να πετάξουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί ένα χρόνο δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να αποκαταστήσει τις ζημιές, να διαχειριστεί με επιστημονικό τρόπο το ζήτημα της Κάρλας και να προχωρήσει σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Όσο για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών, έχουν δοθεί ψίχουλα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο Δήμος Βόλου αντί να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες διαχείρισης της Κάρλας, στη βάση της επιστημονικής γνώσης και με γνώμονα την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Παγασητικού και του περιβάλλοντος, άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους.

Τη στιγμή όλοι γνώριζαν εξαρχής ότι η Κάρλα συγκέντρωσε τα νερά ολόκληρου του πλημμυρισμένου Θεσσαλικού κάμπου με ό,τι βρισκόταν μέσα σε αυτά (νεκρά ζώα, φυτοφάρμακα, χημικά, καύσιμα, αστικά και βιομηχανικά λύματα κοκ). Φαίνεται πως λόγω των συνθηκών που επικράτησαν στην Κάρλα το προηγούμενο διάστημα τα ψάρια της λίμνης αναπαράχθηκαν ταχύτατα. Καθώς όμως τα νερά αποστραγγίστηκαν προς τον κλειστό κόλπο του Παγασητικού η μείωση του οξυγόνου και η υπέρμετρη αύξηση του πληθυσμού ψαριών στον διαρκώς μειούμενο όγκο νερού τα οδήγησε σε ασφυξία και μαζική θανάτωση. Η ανεξέλεγκτη αποστράγγισή της λίμνης μέσω της σήραγγας προς τον Παγασητικό τα μετέφερε νεκρά στη θάλασσα και τις ακτές της πόλης.  

Το καταστροφικό καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης

Οι αιτίες (και) της σημερινής οικολογικής καταστροφής δεν αφορούν μόνο τη διαχείριση των επιπτώσεων των πλημμυρών αλλά πρέπει να αναζητηθούν στο ίδιο το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Η αποξήρανση της Κάρλας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τη δεκαετία του ’60 ήταν το πρώτο έγκλημα καθώς η λίμνη λειτουργούσε ως φυσικός ταμιευτήρας του Θεσσαλικού κάμπου. Η επανασύσταση του ταμιευτήρα της Κάρλας αποδείχτηκε ένα μεγάλο φιάσκο που κόστισε όμως εκατομμύρια από την τσέπη του λαού.

Η άναρχη οικιστική ανάπτυξη του Βόλου στένεψε την κοίτη των χειμάρρων και τις εκβολές τους κατά πολλές εκατοντάδες μέτρα. Η ανυπαρξία επαρκώς στελεχωμένων υπηρεσιών καθαριότητας, πολιτικής προστασίας, ύδρευσης-αποχέτευσης και προστασίας του περιβάλλοντος στον Δήμου Βόλου και την περιφέρεια έπαιξε τον ρόλο της, όπως και η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας. Ταυτόχρονα, είχαμε ανυπαρξία ενός σοβαρού σχεδίου και των αναγκαίων δημόσιων επενδύσεων για τις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης. 

Το μπαλάκι της ευθύνης

Σήμερα, βλέπουμε ένα χιλιοπαιγμένο έργο. Κατόπιν εορτής και καταστροφής, οι παράγοντες στα διάφορα κέντρα εξουσίας προσπαθούν να πετάξουν ο ένας στο μπαλάκι στον άλλο.  

Ο Μπέος, αφού καλούσε τον κόσμο πριν λίγους μήνες να κάνει μπάνιο στις Αλυκές, τώρα βρίζει δεξιά κι αριστερά λες και δεν είναι δήμαρχος εδώ και δέκα χρόνια. Ο Περιφερειάρχης Κουρέτας, με το «οικολογικό-ακαδημαϊκό» προφίλ του δεν κατάφερε να προβλέψει και να προλάβει τίποτα. Ο Μπουκώρος «απαιτεί με αυστηρό τρόπο» την λήψη άμεσων μέτρων, λες και δεν είναι κυβερνητικός βουλευτής. Οι υφυπουργοί Τριαντόπουλος και η Μακρή συσκέπτονται, φωτογραφίζονται, υπόσχονται, ανακοινώνουν (και ενίοτε μπαζώνουν…) και ο λαός βιώνει την μια καταστροφή μετά την άλλη τρέμοντας για το τι θα ξημερώσει.

Απέναντι σε αυτή την κατάρρευση έχουμε μόνο ένα δρόμο ως κοινωνία, ως εργατικά και λαϊκά στρώματα. Αυτόν του οργανωμένου και ενωτικού μαζικού αγώνα με στόχο:

  • Να ληφθούν όλα τα άμεσα μέτρα προστασίας του Παγασητικού κόλπου και του συνόλου των τοπικών οικοσυστημάτων που πλήττονται πολυεπίπεδα. Να γίνονται διαρκείς έλεγχοι στην ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων και του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Να προχωρήσουν τώρα τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και διασφάλισης επαρκούς και καλής ποιότητας νερού. Με δημόσιες επενδύσεις που δεν θα γίνουν βορά των τρωκτικών του συμπλέγματος κατασκευαστικού κεφαλαίου και κομματικών παραγόντων.
  • Να ακυρωθεί κάθε σχέδιο εγκατάστασης μονάδας LNG στον Παγασητικό. Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ. Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο Πήλιο και το Μαυροβούνι.
  • Να υπάρξει επιστημονικά σοβαρή διαχείριση της Κάρλας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τις μακροχρόνιες ανάγκες των αγροτών σε αγροτική παραγωγή και όλων των πολιτών σε επαρκή και ασφαλή αγροτικά προϊόντα.
  • Να αλλάξει ριζικά το σημερινό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που, αντί να εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες, θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και οδηγεί στην κλιματική/ περιβαλλοντική κατάρρευση.
  • Ο αγώνας για τα παραπάνω οδηγεί αναπόφευκτα σε σύγκρουση τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα όσων εναλλάσσονται στην εξουσία. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε έναν νέο μαζικό και ενωτικό φορέα της Αριστεράς που θα αμφισβητήσει την εξουσία των παραπάνω και θα ανοίξει τον δρόμο για μια συστημική ανατροπή.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,286ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα