Βόλος: Πετυχημένη κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών

Του Ραφαήλ Πράσινου, φοιτητή στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ.


Πραγματοποιήθηκε και σήμερα στο Βόλο, για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, κινητοποίηση από μαθητές και φοιτητές ενάντια στον αντιδραστικό νόμο Κεραμέως και ενάντια στα μέτρα ενάντια στην ελευθερία λόγου στην τέχνη. Παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου Κεραμέως την προηγούμενη εβδομάδα,  η εκπαιδευτική κοινότητα είναι αυτή που θα έχει τον τελευταίο λόγο για την διατήρηση και εφαρμογή του, ενώ όπως φαίνεται δεν είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα.

Στο Βόλο η σημερινή πορεία ξεπέρασε τον αναμενόμενο αριθμό ατόμων καθώς μετρούσε εκατοντάδες. Το κάλεσμα έγινε αυτή τη φορά  από το Συντονιστικό Μαθητών του Βόλου, μία ομάδα μαθητών που ανήκουν σε δεκαπενταμελή και μη. Το Συντονιστικό δημιουργήθηκε την περίοδο του Σεπτέμβρη – Οκτώβρη μετά από πρωτοβουλία των Νέων για το Περιβάλλον με σκοπό τη διοργάνωση των πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων κατά της καύσης σκουπιδιών.

Η σημερινή διαμαρτυρία δεν περιορίστηκε μόνο στις αλλαγές στην Παιδεία αλλά και ενάντια στο νέο τρομονόμο, όπως λέγεται, Λιβάνιου που βάζει στο στόχαστρο κάθε μορφή τέχνης που ασκεί κριτική στους θεσμούς της κοινωνίας και υποκινεί σε ανυπακοή και δράση κατά της διαχείρισης της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε τομέα της καθημερινότητας. Έτσι η πολιτική της κυβέρνησης παρουσιάζεται ως η μόνη λογική και εφαρμόσιμη ενώ απαγορεύεται η ελευθερία του λόγου, η κριτική στην κυβέρνηση και το κατεστημένο, η διάδοση μέσω της τέχνης ριζοσπαστικών ιδεών και η ανάπτυξη εναλλακτικών προτάσεων, ό,τι συνθέτει δηλαδή μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία. Έτσι, μεταξύ των συνθημάτων κυριάρχησε:

«Η τέχνη δεν είναι δημόσια απειλή, διώξτε τους φασίστες από τη βουλή»

Στην κεφαλή της πορείας τέθηκαν οι μαθητές με κεντρικό πανό “όχι στα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης” και έξυπνα αυτοσχέδια πλακάτ ενώ συμμετείχαν και φοιτητές με δικά τους πανό που αφορούσαν το νόμο Κεραμέως.

Η πορεία κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για αρκετή ώρα με τη συνοδεία δίκυκλων αστυνομικών και είχε δυναμικότητα και παλμό. Υπήρξε έντονη αποδοκιμασία της αστυνομίας από την πλευρά του κινήματος μέσω συνθημάτων.

Η αντίδραση της νεολαίας στον αυταρχισμό και την καταστολή από τη μεριά της κυβέρνησης είναι ελπιδοφόρα. Μέσα σε ένα κλίμα πανδημίας, αστυνομοκρατίας και μέχρι προσφάτως δυσμενών καιρικών συνθηκών οι μαζικές διαδηλώσεις του νεολαιίστικου κινήματος είναι η σπίθα για περαιτέρω διεκδικήσεις και επαναφοράς των ελευθεριών που καταστρατηγεί η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία. Με οργανωμένη πάλη και διαρκή αγώνα, όπως λένε οι Social Waste και γράφανε και οι μαθητές στην ανακοίνωσή τους, «το σάπιο κόσμο θα δεις θα τον αλλάξουμε εμείς».               

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα