Ανακοίνωση του «Ξ» Βόλου
Όλες/οι στις κινητοποιήσεις ενάντια στο LNG:
Συναυλία Παρασκευή 8/12, 6:30μμ, Ηρώο Παραλία
Συλλαλητήριο Σάββατο 9/12 στην 12:30μμ Ηρώο Παραλία
Κίνδυνος θάνατος
Τα σχέδια της Mediterranean Gas και της κυβέρνησης για κατασκευή και λειτουργία πλωτής μονάδας LNG μέσα στον Παγασητικό Κόλπο (μεταξύ Αγίου Στεφάνου και Κριθαριάς) αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής μας.
Η πλωτή μονάδα θα αποθηκεύει LNG και θα το μετατρέπει από υγρή-ψυχρή μορφή σε αέρια και στη συνέχεια θα το διοχετεύει στο δίκτυο φυσικού αερίου για να οδηγηθεί στην Ευρώπη. Η μονάδα θα βρίσκεται μόλις 65 μέτρα από την ακτή και λιγότερο από 1χλμ από τους κοντινότερους οικισμούς και θα τροφοδοτείται με LNG από τάνκερ μήκους 350 μέτρων.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, το κλειστό και ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα του Παγασητικού θα υποστεί πολύ σοβαρές επιπτώσεις από τη λειτουργία αυτής της εγκατάστασης. Η διαρροή μεθανίου στην ατμόσφαιρα πρέπει να θεωρείται σίγουρη ενώ σε περίπτωση ατυχήματος και έκρηξης η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη και τα θύματα αμέτρητα. Κινδυνολογία; Καθόλου! Ας φανταστούμε τι θα γινόταν αν λειτουργούσε η εγκατάσταση την περίοδο των πυρκαγιών του Ιουλίου ή των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου. Επίσης, στην περιοχή υπάρχει το σεισμικό ρήγμα Αλμυρού-Νέας Αγχιάλου που το 1980 έδωσε 6,5 ρίχτερ!
Μεγάλη λίστα περιβαλλοντικών προβλημάτων & απειλών
Το LNG έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύ επιβαρυμμένη κατάσταση για το περιβάλλον που βιώνει ολόκληρος ο νομός Μαγνησίας. Η ΑΓΕΤ-Lafarge συνεχίζει να καίει δεκάδες χιλιάδες τόνους πλαστικών και άλλων σκουπιδιών το χρόνο σκορπώντας διοξίνες και θάνατο. Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες των προηγούμενων μηνών επιβάρυναν την ποιότητα των νερών και του εδάφους και κατά συνέπεια των τροφίμων που παράγονται στην περιοχή. Το νερό του δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ ήταν για μήνες ακατάλληλο για κάθε χρήση και παραμένει πολύ κακής ποιότητας αν όχι μη πόσιμο. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο ξεπερνάει τα όρια πάνω από τις μισές μέρες το χρόνο (GreenYourAir, 28/11/2023)! Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά ιδιωτικές εταιρίες απεργάζονται την εγκατάσταση τερατωδών ανεμογεννητριών στην περιοχή της Κερασιάς απειλώντας το παρθένο δασικό οικοσύστημα στο Β. Πήλιο και το Μαυροβούνι.
Το καπιταλιστικό κέρδος
Όλα τα παραπάνω, όπως και το LNG έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το καπιταλιστικό κέρδος και τον λυσσαλέο ανταγωνισμό πολυεθνικών και κρατών για έλεγχο πάνω στην ενέργεια. Η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη διοχέτευσης LNG προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη – αυτό το στόχο υπηρετεί η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση στο Βόλο – υπόσχεται μεγάλα κέρδη στις αμερικανικές εταιρίες που πουλάνε το LNG, στους Έλληνες εφοπλιστές των οποίων τα καράβια θα μεταφέρουν το LNG προς την Ευρώπη και στις εταιρίες που θα αναλάβουν την επεξεργασία και διανομή του LNG όπως η Mediterranean GAS.
Κλιματική κρίση και κυβερνητική πολιτική
Την ίδια ώρα, ακόμα και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει στην διεθνή συνάντηση για το κλίμα COP28 (1/12/2023) ότι θα πρέπει να σταματήσει άμεσα και εντελώς η χρήση ορυκτών καυσίμων για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Αντί για αυτό οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να επιδοτούν και να υποστηρίζουν με όλα τα μέσα την όλο και μεγαλύτερη εξόρυξη και καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Εκτός από την καύση, η ίδια η διαδικασία εξόρυξης του LNG (μέθοδος fracking) είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον.
Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων πολλών επιστημονικών και άλλων φορέων του Βόλου, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος παίζουν κρυφτούλι σε σχέση με την αδειοδότηση της εγκατάστασης LNG. Από τη μια διαρρέουν ότι η επένδυση δεν θα προχωρήσει. Από την άλλη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας σε δημόσια ομιλία του τον Ιανουάριο είχε συμπεριλάβει το Βόλο στις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν μονάδες LNG.
Καμιά εμπιστοσύνη λοιπόν δεν μπορεί να υπάρχει στους κυβερνώντες αφού το σύνολο της πολιτικής τους στρέφεται ενάντια στο περιβάλλον.
Καθολικό «όχι» στο LNG και τους υδρογονάνθρακες
Η αντίθεση μας στο LNG πρέπει να είναι καθολική και να μην αφορά μόνο τη χωροθέτηση. Το LNG είναι επιβλαβές είτε στον κλειστό Παγασητικό είτε στην «ανοιχτή θάλασσα». Το LNG είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των επενδύσεων και των πολιτικών που καταστρέφουν το περιβάλλον. Για αυτό χρειάζεται κοινό αγωνιστικό μέτωπο όλων των περιβαλλοντικών κινημάτων – ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ενάντια στα αιολικά, ενάντια στο LNG, για την υπεράσπιση του νερού κοκ. Ένα τέτοιο μέτωπο μπορεί να πετύχει νίκες αν στηριχτεί στη δύναμη των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων, των μαζικών συλλαλητηρίων και των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.
Για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση χρειάζεται να σταματήσει άμεσα η χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως είναι και το LNG. Η αναγκαία ριζική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης αγοράς, ανταγωνισμού και κερδοφορίας. Δηλαδή με όρους καπιταλισμού. Πραγματική στροφή στις ΑΠΕ, που δεν θα καταστρέφει οικοσυστήματα στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, μπορεί να γίνει μόνο σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικά σχεδιασμένης οικονομίας. Δηλαδή στο πλαίσιο της ανατροπής του καπιταλισμού και της εγκαθίδρυσης μιας πραγματικά ελεύθερης σοσιαλιστικής κοινωνίας.
ΞΕΚΙΝΗΜΑ – διεθνιστική σοσιαλιστική οργάνωση
ΤΟ Βόλου 4.12.2023