Βόλος: Η δυσοσμία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και όχι μόνο

Χατζηχαραλάμπους Αλέξανδρος
Μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών  NO BURN, πρώην εργαζόμενος  ΑΓΕΤ


Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας της κ. Σαμαρά και της ομάδας της θέτουν την πόλη του Βόλου και τους πολίτες της σε μια άνευ προηγουμένου ομηρία και προδιαγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον όσο αφορά την υγεία, το περιβάλλον, την καθημερινότητα όλων μας.

Απενοχοποιώντας πλήρως τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν την δυσοσμία για την πρόκληση χρόνιων ασθενειών (καρκίνο, πνευμονοπάθειες, καρδιολογικά) τα ανάγει  σε απλά καθημερινά …συμπτώματα… ήσσονος σημασίας!

Έτσι έμμεσα τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα της έρευνας ανάβουν το πράσινο φως  στις κατεξοχήν ρυπογόνες δραστηριότητες να συνεχίσουν:

 • Απρόσκοπτα το  ήδη συντελούμενο ρυπογόνο «έργο» τους
 • Να προγραμματίζουν την επέκταση τους.
 • Την δρομολόγηση και υλοποίηση νέων κερδοφόρων μεν ρυπογόνων δε δράσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Η ΑΓΕΤ –LAFARGE  θα συνεχίσει πλέον να καίει σκουπίδια τα οποία έχουν φτάσει αισίως με την άδεια ενός κράτους εντολοδόχου τους 200.000 τόνους ετησίως για τα οποία επιδοτείται.
 • Η ίδια εταιρεία (όπως και κάθε παρόμοιας δραστηριότητας εταιρεία) σύμφωνα με τους νόμους ενός ανάλγητου νεοφιλελεύθερου κράτους να χρησιμοποιεί τα σκουπίδια για παραγωγή ενέργειας.
 • Ο Δήμος και η Περιφέρεια να κατασκευάσουν (οσονούπω ξεκινά ή υλοποίηση του) της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων από όπου θα προμηθεύεται ή  ΑΓΕΤ –LAFARGE σκουπίδια για καύση (Που σύμφωνα με τον «Άνακτα» του τόπου είναι καλύτερα από τα εισαγόμενα!!!).
 • Δίνει την απαραίτητη στήριξη και υποστήριξη στους παραπάνω να διατείνονται ότι προωθούν πολιτικές και πρακτικές πράσινης ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας και δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον!!! Που εκτός από το να είναι βαρύγδουπες χειραγωγικές, προπαγανδιστικές σκοπιμότητες  δεν έχουν καμία πραγματική αξία. 

Όταν μάλιστα στην έρευνα:

 • Δεν γίνεται καμία σχεδόν καμία αναφορά για διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα, θάλλιο κλπ κατεξοχήν παραγόμενοι ρύποι από την καύση σκουπιδιών.
 • Όταν κυρίαρχο ρόλο παίζει ο «στρατηγός» άνεμος!!!
 • Όταν οι εκπομπές των φουγάρων δεν αποτελούν σημεία ελέγχου και δειγματοληψίας.
 • Όταν «τσουβαλιάζει» και βάζει στην ίδια ζυγαριά ρύπους προερχόμενους από άλλες πηγές.
 • Όταν δεν γίνεται καμία αναφορά στο ότι αυτοί οι ρύποι λειτουργούν αθροιστικά και πολλαπλασιαστικά όταν απορροφούνται από το ανθρώπινο οργανισμό, τα φυτά, τα ζώα και στα προϊόντα που προέρχονται από αυτά.

Όμως υπενθυμίζουμε ότι τα κινήματα πολιτών από όλη την Ελλάδα (αλλά και σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο) που εδώ και πέντε χρόνια εναντιώνονται στην καύση σκουπιδιών γνωρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Αυτοί οι ρύποι είναι ΤΟΞΙΚΟΙ και προκαλούν διαχρονικά χρόνιες και σοβαρές παθήσεις κι ασθένειες. Ο Π.Ο.Υ. ορίζει ότι οι εκπομπές αυτών των ρύπων πρέπει να είναι ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ.

«Όταν μυρίζει πλαστικό υπάρχει καρκίνος» Πωλ Κόνετ (Αμερικάνος καθηγητής)

Σας προτρέπουμε να ανατρέξουμε στην ερεύνα του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου πριν μερικά χρόνια

Να υπενθυμίσουμε επίσης το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Λωζάνης που διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις των ρύπων αυτών στο έδαφος που προήλθαν από την καύση σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας. Οι εν λόγω μονάδες έχουν σταματήσει να λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια!!! Το παράδειγμα της Λωζάνης δεν είναι το μοναδικό. Παρόμοιες διαπιστώσεις έχουν γίνει και σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Το ότι συγκεντρώνει την προσοχή μας όλων μας το είδος της ρύπανσης που προέρχεται από την καύση των σκουπιδιών είναι διότι:

 • Την «επέβαλε» με ένα αποικιοκρατικό τρόπο η ΑΓΕΤ-LAGARGE ως μία άλλη δραστηριότητα με καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα μιας και δεν αποτελεί δομικό στοιχείο της παραγωγικής διαδικασίας .
 • Νομοθετήθηκε, νομιμοποιήθηκε από τους κρατικούς θεσμούς  κατόπιν υπόδειξης και απαίτησης σε βαθμό που αναπτύχθηκε ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους για να επιβάλει την σιωπή στους κινηματικούς πολίτες (Βλέπε θάνατος του Β. Μαγγου).
 • Ορίζει την αρχή του τέλους οποιασδήποτε πολιτικής που θα έχει σαν στόχο την ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, εξάλειψη της χρήσης του πλαστικού κλπ.
 • Ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή ΜΕΑ στα σύνορα της πόλης που και εκεί θα καίγονται σκουπίδια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εγκατάστασης.
 • Δεν ανεχόμαστε ως πολίτες να υποθηκεύεται η υγεία των παιδιών, να καταστρέφεται το περιβάλλον, να «μολύνεται»  η καθημερινότητα μας  μόνο και μόνο για να ικανοποιείται η μανία των πολυεθνικών για μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Δεν θα είναι καθόλου περίεργο αν προκύψει μια παρόμοιου χαρακτήρα έρευνα για της επιπτώσεις και τους κινδύνους από την εγκατάσταση του σταθμού LNG στον Παγασητικό.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα