Βόλος: Διακοπές νερού για χρέη άνω των 80 ευρώ!

Ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» στο Βόλο

 

Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ (δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης Βόλου) την Τρίτη 16 Μαΐου, από τον Ιούνιο και μετά, θα γίνεται διακοπή της υδροδότησης όταν «η οφειλή ξεπερνά τα ογδόντα ευρώ (80,00€) και μετά από συνεχόμενες οφειλές δύο τριμήνων»*! Δυστυχώς αυτή η απόφαση πέρασε ομόφωνα και υπερψηφίστηκε και από τον Μ. Πατσιαντά, τον μοναδικό δημοτικό σύμβουλο από τις αντιπολιτεύσεις (πλέον πρόσκειται στην Πλεύση Ελευθερίας).

DEYAMB

Σύμφωνα με την απόφαση οι διακοπές υδροδότησης θα γίνονται επειδή «η απόκλιση μεταξύ των βεβαιουμένων οφειλών και των εισπραχθέντων διευρύνεται». Κανένας όμως από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ούτε από τα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τους πραγματικά μεγάλους οφειλέτες της ΔΕΥΑΜΒ, με πρώτο από όλους τον ίδιο το Δήμο Βόλου ο οποίος χρωστά στη ΔΕΥΑΜΒ μερικά εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για άλλους μεγάλους καταναλωτές, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η ΔΕΥΑΜΒ πληρώνει το ρεύμα στη ΔΕΗ με βάση οικιακό και όχι εργοστασιακό τιμολόγιο. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος μάλιστα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κονδύλια εξόδων της ΔΕΥΑΜΒ σχεδόν ισάξιο με το κόστος της μισθοδοσίας.

Αλήθεια, το ίδιο είναι μια οφειλή των 80-100 ευρώ το ίδιο είναι μια οφειλή χιλιάδων ή δεκάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ (όπως στην περίπτωση του Δήμου); Δεν γνωρίζει η δημοτική αρχή ότι όταν ένα νοικοκυριό αδυνατεί να αποπληρώσει οφειλή της τάξης των 80-100 ευρώ, ή όταν αδυνατεί να είναι συνεπής σε κάποιον διακανονισμό, κατά κανόνα δεν το κάνει από επιλογή αλλά από ανάγκη; Δεν γνωρίζει τις συνθήκες ακραίας φτώχειας στις οποίες ζει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας σαν αποτέλεσμα των μισθών και συντάξεων πείνας, της μαζικής ανεργίας και της φοροληστείας ελέω μνημονίων;

Γιατί η ΔΕΥΑΜΒ δεν αποφασίζει να «κυνηγήσει» τους μεγαλοφειλέτες; Γιατί δεν απαιτεί η δημοτική αρχή να υπαχθεί η ΔΕΥΑΜΒ στο εργοστασιακό τιμολόγιο έτσι ώστε να πάρει οικονομική ανάσα αλλά επιλέγει να ρίξει τα βάρη στις πλάτες του κόσμου; Γιατί απειλεί να κόψει το νερό (!) από ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και είναι αναγκασμένοι να διαλέγουν ανάμεσα στο φαγητό και τους λογαριασμούς;

Η απάντηση είναι απλή. Η δημοτική αρχή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη μνημονιακή μπότα που έχει επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία εδώ και 7 χρόνια. Η παρέα του Α. Μπέου θέλει να φορά τη μάσκα του φιλολαϊκού αλλά καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα!

Αυτή η ακραία αντικοινωνική απόφαση πρέπει να ανατραπεί. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται η μαζική αντίδραση της κοινωνίας σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ. Για να μην μείνει κανένας άνθρωπος χωρίς νερό. Για να πληρώσουν οι πραγματικοί μεγαλο-οφειλέτες.

 

 

 

Σημείωση
*Πρόκειται για την υλοποίηση παλιότερης απόφασης της ΔΕΥΑΜΒ του 2015.

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα