Βόλος: Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας φοιτητριών/ων για τις φοιτητικές εκλογές

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του φοιτητικού σχήματος «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φοιτητριών/ων» του Τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών στον Βόλο, για τις φοιτητικές εκλογές της 10ης Μαΐου.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φοιτητριών/ων του Τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών είναι ένα αριστερό φοιτητικό σχήμα, το οποίο ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022 με στόχο να λυθούν τα προβλήματα που αφορούν το τμήμα και τη φοιτητική κοινότητα, τα οποία αποτελούν μέρος των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο λόγω των πολιτικών που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα των δημόσιων πανεπιστημίων ώστε όλες/οι να έχουμε πρόσβαση σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ο νόμος Κεραμέως, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, προωθεί ακόμη περισσότερο το «επιχειρηματικό» Πανεπιστήμιο που θα μοιάζει πλέον με ιδιωτική επιχείρηση διότισυνδέει την κρατική χρηματοδότη με την «αξιολόγηση», εξαναγκάζει τα ΑΕΙ να αναζητήσουν χρηματοδοτήσεις από ιδιωτικές εταιρίες, θεσμοθετεί τα «βιομηχανικά μεταπτυχιακά» υπό τον έλεγχο ιδιωτικών εταιριών, επιβάλλει δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά, προβλέπει τη συμμετοχή ανθρώπων της αγοράς στα ΔΣ των Πανεπιστημίων, προχωρά σε ένα αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης επιδιώκοντας να καταργηθούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, προβλέπει πειθαρχικά συμβούλια και άλλα πολλά. Την εικόνα συμπληρώνουν η ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα και φυσικά το σχέδιο για είσοδο της αστυνομίας (ΟΠΠΙ) μέσα στα ΑΕΙ.

Επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής είναι ένα Πανεπιστήμιο με την ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση, όπου τα προγράμματα σπουδών και η έρευνα θα υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος αντί να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας. Η λαϊκή οικογένεια θα ματώνει οικονομικά για να σπουδάσει τα παιδιά της και οι συλλογικές φοιτητικές διεκδικήσεις και αγώνες θα αντιμετωπίζουν την αστυνομική καταστολή και βία. Ως Αγωνιστική Πρωτοβουλία στεκόμαστε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές.

Πρόθεση μας είναι το φοιτητικό μας σχήμα να αποτελέσει μία ανοιχτή διαδικασία οργάνωσης για όλα τα μέλη (φοιτήτριες/ες) του φοιτητικού συλλόγου, στο πλαίσιο της οποίας συζητάμε και συναποφασίζουμε με δημοκρατικό τρόπο για τη δράση και τις προτάσεις μας.  Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου πραγματοποιείται πολιτική ζύμωση και μέσω αυτού να προωθήσουμε τις θέσεις μας και τα αιτήματά μας.

Την χρονιά που μας πέρασε, με τις 3 έδρες που είχαμε στο ΔΣ ως Αγωνιστική Πρωτοβουλία:

• Προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στην ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών για την ίδρυση του Συλλόγου μας.
  • Καταθέσαμε πλαίσια και προτάσεις στο ΔΣ και στη Γενική Συνέλευση για συμμετοχή του Συλλόγου μας σε διάφορες κινητοποιήσεις (Επέτειος Εξέγερσης Πολυτεχνείου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου, κινητοποιήσεις για τα Τέμπη κα).
  • Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο να υπάρχει ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις και Συντονισμός με άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους.

Με τη συμμετοχή μας στις φοιτητικές εκλογές επιδιώκουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη δράση.

Όσον αφορά τα ζητήματα του τμήματος, παλεύουμε για:

Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας.

Μονιμοποίηση των καθηγητριών/των, ιδιαίτερα αυτών των Ξένων Γλωσσών.

• Κατάργηση του παράλογου περιορισμού των 4ων χρωστούμενων μαθημάτων στις δηλώσεις εξαμήνου.
  • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων δωρεάν για κάθε φοιτήτρια/τή από τον Εύδοξο. Κατάργηση του περιορισμού των 7 συγγραμμάτων ανά εξάμηνο.
  • Εξασφάλιση της παιδαγωγικής επάρκειας, είτε με αναπροσαρμογή του παρόντος ΠΣ, είτε με επιλογή των αναγκαίων παιδαγωγικών μαθημάτων.
  • Διευκόλυνση της διαδικασίας της πρακτικής άσκησης για τις/τους τελειόφοιτους.

Επιπλέον διεκδικούμε:

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ. Επίλυση των ζητημάτων των κτιριακών υποδομών (π.χ. σπασμένα παράθυρα, διαρροές κ.ο.κ.)
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλες και όλους. Βελτίωση της ποιότητας του φαγητού και των υποδομών. Να μην αναλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες τη σίτιση.
  • Κατάργηση του περιορισμού ν+2 για τη διάρκεια των σπουδών μας.
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο, που να υπηρετεί τις ανάγκες της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη.
  • Έξω η αστυνομία από τις σχολές. Πανεπιστήμια ανοιχτά στην κοινωνία, χώροι εκπαίδευσης, πολιτικής δραστηριοποίησης, πολιτιστικής έκφρασης. Κάτω τα χέρια από το άσυλο.
  • Να μπει τέλος στο ρατσισμό, την ομοφοβία, το σεξισμό και κάθε άλλη μορφή διάκρισης, καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

Σε καλούμε να λάβεις μέρος στον αγώνα μας!