Array

Vodafone & Wind – τεράστια κέρδη, μαζικές απολύσεις, στέρηση δικαιωμάτων εργαζομένων

Το τριήμερο 4, 5, 6 Μάρτη, οι εργαζόμενοι στη Vodafone και τη Wind κατέβηκαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις – παρότι τα δικαστήρια έκριναν τις απεργίες τους παράνομες. Είχαν μια σειρά από πολύ καλούς λόγους για να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις…

Εδώ και έναν χρόνο οι διοικήσεις των εταιριών κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Wind αρνούνται να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) με τους εργαζόμενους.

Η διοίκηση της Vodafone αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για ΣΣΕ! Με αυτό τον τρόπο αρνείται να δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους για το ύψος των μισθών που θα τους δίνει, για τα ωράρια εργασίας και για μια σειρά κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα. Η διοίκηση της Wind δέχτηκε (μετά από πολλούς μήνες) να συζητήσει για τη σύναψη ΣΣΕ, με τον όρο όμως ότι αυτή θα περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων!

Δυο υπερ-κερδοφόρες εταιρίες

Μήπως αυτή η πολιτική των δύο εταιρειών οφείλεται σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μήπως απειλούνται με ζημιές και χρεοκοπία; Όχι, καθόλου! Είναι και οι δύο υπερ-κερδοφόρες!

Τα κέρδη (προ φόρων) της Vodafone ανέρχονται για το 2013-2014 στα 203 εκατ. ευρώ![1]

Όσο για τη Wind, τα κέρδη της… δεν φορολογούνται καν στην Ελλάδα. Είναι μια από τις εταιρείες που είναι αναμιγμένη στο LuxLeaks (Λουξ Λικς), το σκάνδαλο του Λουξεμβούργου, που «έσκασε» το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου[2]. H κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, είχε κάνει μια μυστική συμφωνία με πολλές πολυεθνικές εταιρείες, να έχουν σαν βάση τους το Λουξεμβούργο και να φοροδιαφεύγουν από τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, με αντάλλαγμα εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές στο Λουξεμβούργο.

Συνοψίζοντας: οι Vodafone και Wind, είναι πολυεθνικές επιχειρήσεις. Σαν τέτοιες εκμεταλλεύονται την ελληνική αγορά και τους Έλληνες εργαζόμενους που δουλεύουν γι’ αυτές και όλα τα κέρδη που βγάζουν απ’ αυτές τις δραστηριότητές τους τα μεταφέρουν στο εξωτερικό, στις μητρικές εταιρείες. Ο πλούτος δηλαδή που παράγουν οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν μένει στον τόπο για να επενδυθεί και να βοηθήσει την μελλοντική ανάπτυξη, αλλά φεύγει στο εξωτερικό. Η Wind, μάλιστα, δεν πληρώνει καν φόρους στο ελληνικό κράτος γιατί έχει συνάψει μια ειδική σκανδαλώδη συμφωνία με το Λουξεμβούργο. Η «ευεργετική» παρουσία των δύο πολυεθνικών στη χώρα μας ολοκληρώνεται με τη διαρκή επίθεση στους εργαζόμενούς που δουλεύουν γι’ αυτές.

Υπέρ-εκμετάλλευση των εργαζομένων

Έτσι… μέσα στα 4-5 τελευταία χρόνια η Wind έχει απολύσει 1000 περίπου εργαζόμενους (σχεδόν το μισό προσωπικό) και η Vodafone  περίπου 1100.

Οι απολύσεις δεν γίνονται γιατί υπάρχει πλεονασμός εργαζομένων (που δεν έχουν δουλειά να κάνουν…) αλλά για να αντικατασταθούν από άλλους, «φτηνούς» εργαζόμενους, από τα προγράμματα «Voucher» ή με επινοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων «Voucher» αμείβονται με μισθούς των 250 ευρώ και οι μισθοί τους καταβάλλονται εξολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ – και όχι από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας όπου εργάζονται.

Οι επινοικιαζόμενοι εργαζόμενοι (εργαζόμενοι που οι εταιρείες  έχουν «νοικιάσει» από εταιρίες – εργολάβους) αμείβονται και αυτοί χαμηλότερα από τους εργαζόμενους που έχουν σύμβαση π.χ με την Vodafone, και συγκεκριμένα με 300, 400 ή στην «καλύτερη» με 500 ευρώ το μήνα. Έτσι, καταδικάζοντας ανθρώπους στην φτώχεια οι εταιρείες  μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.

Vodafone και Wind πετυχαίνουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και με έναν ακόμα τρόπο: δίνοντας όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της δουλειάς σε μικρότερες εταιρίες – εργολάβους. Εταιρίες «φαντάσματα», που πληρώνουν χαμηλότερους μισθούς και καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα. Σε μια τέτοια εταιρεία, την οποία ονόμασαν Victus, Vodafone και Wind μετέφεραν πέρσι το μισό τεχνικό προσωπικό τους – χωρίς βέβαια τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των εργαζομένων.

Vodafone και Wind «σπάνε» το προσωπικό τους σε πολλές μικρότερες εταιρίες με στόχο οι εργαζόμενοι να είναι διαιρεμένοι και να μην υπάρχουν μαζικοί χώροι όπου να μπορούν να αναπτυχθούν δυνατά σωματεία εργαζόμενων.

Κλείνοντας να αναφέρουμε συνοπτικά ότι εκτός από τους χαμηλούς μισθούς και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων οι δυο αυτές εταιρίες

  • παρήγαγαν για τους ιδιοκτήτες τους κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ παίρνοντας από το κράτος προγράμματα ΕΣΠΑ και άλλες επιδοτήσεις,

  • χρεώνοντας στους καταναλωτές για πολλά χρόνια το ακριβότερο τέλος τερματισμού κλήσεων[3] στην Ευρώπη


Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων σε
Vodafone και Wind

Τα σωματεία των εργαζομένων στη Vodafone και στη Wind προχώρησαν στις πρόσφατες απεργίες για να διεκδικήσουν:

  • Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας – χωρίς μειώσεις μισθών, χωρίς κατάργηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Σταμάτημα των απολύσεων. Μετατροπή των επινοικιαζόμενων εργαζομένων και των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων voucher σε εργαζόμενους στη Vodafone και στη Wind αντίστοιχα με σταθερή σχέση εργασίας και ίση αμοιβή
  • Σταμάτημα της εργολαβοποίησης

  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλη την έκταση των εργασιών

Ο αγώνας των εργαζομένων στη Vodafone και τη Wind μας αφορά όλους. Είναι ο αγώνας ενάντια στην ανεργία, για αξιοπρεπείς μισθούς, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για να σταματήσει η εκμετάλλευση και η καταλήστευση των κόπων μας, για να σταματήσει το μεγάλο κεφάλαιο να συσσωρεύει υπερκέρδη στις τράπεζες του εξωτερικού.

_________________________________

[1] Εφημερίδα Καθημερινή 21/5/2014
[2] http://www.thepressproject.gr/article/68866/Mi-ntrepeste-legontai-Eurobank-Latsis-kai-Wind
[3] Το τέλος τερματισμού κλήσεων είναι το ποσό που παρακρατούν οι εταιρείες για κάθε τηλεφώνημα που πραγματοποιείται προς το δίκτυό τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα