Array

Vodafone-Wind: Τα σωματεία ενάντια σε πιθανές απολύσεις
Πριν από λίγες μέρες έφτασε ένα μέιλ σε μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων της Wind. Το μέηλ προερχόταν από την Διεύθυνση Προσωπικού  και αφορούσε αρχείο με τίτλο «Διαχωρισμός από πηγή και προορισμό». Σ’ αυτό αναφέρονταν αριθμοί εργαζομένων στην Forthnet, στην Wind και στην Vodafone, κάποιοι από τους οποίους εντάσσονταν σε μία κατηγορία με τον τίτλο «πλεονάζοντες».
 
Στην σημερινή εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μεθόδων των επιχειρήσεων με συγχωνεύσεις, εξαγορές, μεταφορές σε εργολαβίες είναι φυσιολογικό τέτοια μέηλ να προκαλούν την ανησυχία των εργαζομένων σε αυτές τις εταιρείες. Πολύ περισσότερο καθώς το συγκεκριμένο μέηλ έκανε αναφορά με αριθμούς σε πλεονάζοντες εργαζόμενους.
 
Κατόπιν αυτού τα ΔΣ των σωματείων των εργαζομένων στις 2 εταιρείες ζήτησαν εξηγήσεις από τις αντίστοιχες εργοδοσίες και προχώρησαν στην έκδοση της παρακάτω κοινής ανακοίνωσης.

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων WIND
Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Ανακοίνωση των επιχειρησιακών σωματείων στη WIND και στην VODAFONE

           
Στις 13 Ιανουαρίου 2015 το Σωματείο της Wind έλαβε ένα e-mail από τη Διεύθυνση Προσωπικού στο οποίο επισυνάπτεται αρχείο με τον τίτλο “Split per source and destination». Στο αρχείο αυτό περιέχονται αριθμοί εργαζομένων σε Forthnet, Multimedia, CRS, WH και VF, κάποιοι εκ των οποίων αντιστοιχούν σε μια κατηγορία με τίτλο Redundant, δηλαδή πλεονάζοντες, πράγμα που πιθανά σημαίνει απολύσεις εργαζομένων σε μαζική κλίμακα ή μεταφορά σε εργολαβίες.

Tα Σωματεία Wind – Vodafone απευθυνθήκαμε άμεσα στις διοικήσεις καλώντας σε συνάντηση με σκοπό τη διασαφήνιση και την ερμηνεία των επιμέρους στοιχείων που περιέχονται στην επιστολή, καθώς και την κατάσταση, τη διάρθρωση και την πιθανή εξέλιξη της απασχόλησης μέσα στην επιχείρηση.

Τα Σωματεία εργαζομένων στη Wind, Forthnet και Vodafone βρίσκονται στη διαδικασία διεκδίκησης Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων στην κάθε εταιρία. Από την άλλη μεριά οι διοικήσεις των τριών εταιρειών προχωρούν σε απολύσεις, επεκτείνουν τις εργολαβίες & παράλληλα δείχνουν «το κοινωνικό τους πρόσωπο» καλύπτοντας θέσεις εργασίας μέσω της επινοικίασης των εργαζομένων με μνημονιακούς όρους εργασίας είτε με τους εργαζόμενους από τα προγράμματα «Voucher» με μισθούς των 250 ευρώ (οι οποίοι επιδοτούνται πλήρως από τον ΟΑΕΔ) και αρνούνται να υπογράψουν συλλογική σύμβαση με διαφορετικές προφάσεις κάθε φορά.  

Με δεδομένη την στάση των 3 διοικήσεων απέναντι στους εργαζόμενους, αξίζει εδώ να αναφέρουμε τον ισχυρισμό της διοίκησης της Wind ότι δεν θα υπάρξει μείωση προσωπικού (αναφερόμενοι μόνο σε συνολικό αριθμό και όχι σε άτομα) το συγκεκριμένο mail εγείρει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τους σχεδιασμούς επί των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

Ανεξάρτητα από την ερμηνεία που θα μας δοθεί (αν μας δοθεί) σχετικά με το περιεχόμενο του αρχείου, είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες με τις εργολαβίες, τις απολύσεις, την κατάργηση των συμβάσεων, τις μειώσεις μισθών, την επινοικίαση εργαζομένων, την εντατικοποίηση, καθιστούν σαφές ότι οι εταιρίες προσπαθούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους με την ολομέτωπη επίθεση στους εργαζομένους.

Παράλληλα οι κυβερνήσεις επικροτούν ή κάνουν πλάτη σε αυτές τις τακτικές, ποινικοποιώντας την συνδικαλιστική δράση, απορρίπτοντας κάθε εργασιακή διεκδίκηση, καταστέλλοντας βίαια κάθε αγώνα και διαλύοντας τις κοινωνικές δομές.

Υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα που εγείρονται και μας αφορούν όλους:
 
1. Έχει προχωρήσει ή/και ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαγοράς συγχώνευσης της Forthnet-Nova από τις Vodafone- Wind;

2. Tι προβλέπεται για το προσωπικό;

3. Γιατί οι διοικήσεις δεν ενημερώνουν τα Σωματεία όπως νόμιμα οφείλουν να κάνουν;

Συνάδελφοι η καλύτερη απάντηση στους σχεδιασμούς τους θα δοθεί από εμάς και τους αγώνες μας. Σας καλούμε να συσπειρωθείτε στα Σωματεία μας, να συναποφασίσουμε και να αναλάβουμε από κοινού δράση, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, χωρίς αναθέσεις, ώστε να διεκδικήσουμε αγωνιστικά & ενωτικά, με άλλους όρους, καλύτερους, τις συνθήκες που επιβάλλει η αξιοπρέπειά μας.

Για άλλη μια φορά τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα μας συλλογικά και αποφασιστικά σε κάθε ενέργεια από κυβερνήσεις και εργοδότες που αποσκοπούν και επιφέρουν απώλεια θέσεων εργασίας και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, τρομοκράτηση και φίμωση των εργαζομένων και γενικά σε κάθε χτύπημα ενάντια στη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Και αυτός ο αγώνας θα πρέπει να μας βρει αποφασισμένους και οργανωμένους.

– Όχι στην απώλεια θέσεων εργασίας – Παύση των απολύσεων
– Άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης με βάση τις ανάγκες μας για όλους τους εργαζόμενους
– Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου
– Όχι στην εργολαβοποίηση και στα voucher
– Κατάργηση της επινοικίασης των εργαζομένων, πρόσληψη τους από τις εταιρείες για τις οποίες στην πραγματικότητα εργάζονται
– Όχι στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων
 
Ενωμένοι στα Σωματεία μας συμμετέχουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα