Array

Vodafone – Wind: Ομαδική παραίτηση από τα ΔΣ ή όταν μιλάς για ενότητα και εννοείς διάσπαση

Η  ομαδική παραίτηση 8 μελών από τα ΔΣ αλλά και τα σωματεία των εργαζομένων σε Vodafone και Wind είναι μια νέα εξέλιξη που επιβεβαιώνει πλήρως τις εκτιμήσεις για οργανωμένο σχέδιο διάσπασης των πρωτοβάθμιων σωματείων του χώρου.

Ότι δηλαδή αυτό που δεν μπορεί να καταφέρει η εργοδοσία προσπαθούν να το κάνουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι: να διαλύσουν τα επιχειρησιακά σωματεία στο χώρο που με τόσο κόπο και αγώνες κτίστηκαν από το 2005 στην Wind και από το 2008 στην Vodafone.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι επιχειρούν να διαλύσουν 3 επιχειρησιακά σωματεία (Vodafone-Wind-Victus) για να φτιάξουν ένα –υποτίθεται ενιαίο – που θα το ελέγχουν πολιτικά οι ίδιοι. Αυτό μόνο τους ενδιαφέρει.

Ούτε τα δικαιώματα και οι αγωνίες των εργαζομένων. Ούτε οι αγωνίες και οι απαράδεκτα χαμηλοί μισθοί των επινοικιαζόμενων. Ούτε η προφανής αδυναμία του νέου και καθόλου ενιαίου σωματείου να υπογράψει επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ). Ούτε το πρωτοφανές να δραστηριοποιούνται στους ίδιους χώρους 3 επιχειρησιακά σωματεία, 1 κλαδικό το ΣΕΤΗΠ και ένα αχαρτογράφητο, το «ενιαίο».

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υποκριτικά μιλούν για ενότητα όταν στην πράξη παραιτούνται και από μέλη των σωματείων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στην ανακοίνωση παραίτησής τους αφήνουν υπονοούμενα για το νεοδημιουργηθέν σωματείο των εργαζομένων στην Victus ότι είναι εργοδοτικό, λέγοντας:

«καταθέτουμε την έντονη ανησυχία μας για τα πρωτοφανή, εκφυλιστικά φαινόμενα, που τις τελευταίες μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Victus, όπου προϊστάμενοι κινητοποιούνται δείχνοντας ξαφνικά ενδιαφέρον για το συνδικαλισμό των υφισταμένων τους.»

Αυτό πραγματικά ξεπερνάει κάθε όριο. Αφήνουν υπονοούμενα χαρακτηρίζοντας σαν εργοδοτικούς εργαζόμενους στην Victus, που πήραν το ρίσκο και έφτιαξαν σωματείο στο χώρο τους, μόνο και μόνο γιατί αυτό δεν βολεύει τα σχέδιά τους.

Και όλα αυτά στο όνομα της ενότητας και του «ενιαίου» σωματείου. Απαράδεκτες ενέργειες που χαρακτηρίζουν ανθρώπους που ξέρουν μόνο να διαλύουν και όχι να ενώνουν. Που ταυτίζονται με τις χειρότερες στιγμές του συνδικαλιστικού κινήματος με την δημιουργία διασπαστικών καπελωμένων και χωρίς πραγματικό συνδικαλιστικό περιεχόμενο σωματείων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση-απάντηση 4 μελών του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στην Vodafone: της προέδρου Ζακλίν Γκόρου, του ταμία Αλέξανδρου Γκουτζιούπα, και των μελών Ολυμπίας Γιαννικάκη και της Δήμητρας Μπενίση.

                            

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2014

Όχι στην διάσπαση, συσπείρωση και ενότητα τώρα στο σωματείο μας

                                                                                                                                                        

Συνάδελφοι,

Μόλις ενημερωθήκαμε για την παραίτηση των μελών του ΔΣ μας.

Θεωρούμε πως είναι μια λάθος κίνηση διότι χτυπάει σοβαρά με μεγάλες αρνητικές συνέπειες το Σωματείο μας. Ενώ επικαλείται την ενότητα καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο. Ενότητα με αποχωρήσεις δεν είναι ενότητα αλλά διάσπαση. Δυστυχώς, ότι δεν μπόρεσε να καταφέρει η εργοδοσία χρόνια τώρα, κινδυνεύει πλέον από εμάς τους ίδιους.

Η σημερινή παραίτηση συναδέλφων από τα ΔΣ αλλά και τα σωματεία των εργαζομένων σε Vodafone και Wind επιβεβαιώνει πλήρως τις εκτιμήσεις που είχαμε διατυπώσει σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας.

Φαίνεται να μην προβληματίζει τους παραιτηθέντες συναδέλφους ότι είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, όπου είμαστε εκτός συλλογικής σύμβασης, όπου η εργοδοσία συνεχίζει να χτυπάει, όπου η ενοικιαζόμενη εργασία με μισθούς πείνας είναι η σκληρή πραγματικότητα για δεκάδες συναδέλφους μας. Ούτε η προφανής αδυναμία του νέου και καθόλου ενιαίου σωματείου να υπογράψει ΣΣΕ.

Ασφαλώς αυτές οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου ευχάριστες, παρά μόνο για την εργοδοσία. Ειδικά τη στιγμή που θα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί στη μάχη για την υπογραφή ΕΣΣΕ.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή σας καλούμε σε συσπείρωση. Για να διατηρήσουμε ότι με κόπο και πολλούς αγώνες κτίσαμε εδώ και 6 χρόνια στο χώρο μας. Τις εργασιακές μας σχέσεις, τις συλλογικές μας συμβάσεις, τους μισθούς μας. Το δικό μας σωματείο ήταν, είναι και θα είναι εδώ για την διασφάλιση αυτών.

Σύντομα θα προχωρήσουμε σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση και εκλογές για να αναπληρώσουμε τις θέσεις των παραιτηθέντων συναδέλφων.

Πιο συσπειρωμένοι, πιο ενωμένοι, πιο δυνατοί θα ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

Γιαννικάκη Ολυμπία

Γκόρου Ζακλίν

Γκουτζιούπας Αλέξανδρος

Μπενίση Δήμητρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής