Εργαζόμενοι Vodafone: Συντονισμένη κυβερνητική βία κατά του συνδικαλιστικού κινήματος

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ

Συντονισμένη κυβερνητική βία κατά του συνδικαλιστικού κινήματος και των δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα 

Καταλύει τη συνταγματική δημοκρατία πλέον η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εφαρμόζει ως κανονικότητα το αστυνομικό κράτος

Τα νομοσχέδια για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων, τους πτωχευτικούς κώδικες για τα φυσικά πρόσωπα, τις υπερεξουσίες στην αστυνομία και την ανοχή στην άκρατη αστυνομική βία, τα ξεγυμνώματα φοιτητών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας από αστυνομικούς, τον ξυλοδαρμό εντός της οικίας τους της οικογένειας Ινδαρέ στο Κουκάκι, τις συμβολικές συλλήψεις γυναικών την ημέρα κατά της έμφυλης βίας επειδή σήκωσαν ένα πανό στο Σύνταγμα, τη διαταγή για διαγραφή μέσω απουσιών των μαθητών που προχώρησαν σε καταλήψεις διαμαρτυρόμενοι για την υγεία τους και την καταδίωξή τους από τους μηχανισμούς της αστυνομίας, ακολούθησε η ακραία καταστολή στην επέτειο του Πολυτεχνείου. 

Την 17η Νοέμβρη –με τη σειρά τους- ακολούθησαν τα ακραία και ανατριχιαστικά γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου. Ενδεικτικά: 

 • Εκτός από την επιλεκτική απαγόρευση συγκεντρώσεων για 1 ημέρα “για λόγους υγείας” η αστυνομία απέκλεισε εντελώς την γειτονιά των Εξαρχείων στο κέντρο της Αθήνας.  
 • Απαγόρευσαν την κυκλοφορία -όπως είχε γίνει και στο Πολυτεχνείο- ακόμη και σε μεμονωμένους ανθρώπους που θέλησαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο σημείο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. 
 • 374 άνθρωποι προσήχθησαν επειδή προσπάθησαν κατά μόνας ή ομαδικά και πλήρως ειρηνικά να προσεγγίσουν μία γειτονιά. Ανάμεσά τους εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη πολιτικών οργανώσεων και εκπροσώποι εργατικών Σωματείων και διαφόρων φορέων. Στις συλλήψεις αυτές ήταν και πολλά νέα παιδιά που απλώς περπατούσαν στο δρόμο χωρίς να έχουν καμία σχέση με τις εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Τελικά από τις προσαγωγές 135 εξελίχθηκαν σε συλλήψεις και απαγγελίες κατηγοριών. 
 • “Προληπτικά” είχαν αποκλειστεί γραφεία πολιτικών χώρων στην πόλη(!). 
 • Προπηλακίστηκαν και χτυπήθηκαν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ για να μην καταγράψουν γεγονότα αστυνομικής βίας. 
 • Έγιναν επιθέσεις ακόμη και σε πολυκατοικίες κατοίκων της περιοχής από την αστυνομία με τα ΜΑΤ να πετούν χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε εισόδουςπολυκατοικιών(!) 
 • Συνελήφθησαν οι δικηγόροι κ. Παπαδάκης και κ. Καμπαγιάννης, οι οποίοι ασκούσαν καθήκοντα υπεράσπισης σε συλληφθέντες στην περιοχή. Ο δικονομικός κώδικας και το σύνταγμα -κατά προέκταση- απαγορεύει τη σύλληψη δικηγόρων που ασκούν το επάγγελμά τους. Ωστόσο συνελήφθησαν και είναι εύλογο το ερώτημα στοχοποίησής τους, καθώς ήταν βασικοί δικηγόροι στην πολιτική αγωγή της δίκης κατά της Χρυσής Αυγής. 
 • Αστυνομικός καταγράφθηκε σε βίντεο να βεβηλώνει το μνημείο του δολοφονημένου Γρηγορόπουλου. 
 • Άνθρωποι δάρθηκαν συστηματικά και στοιβάχθηκαν σε κρατητήρια από την αστυνομία χωρίς να τηρηθεί ο παραμικρός κανόνας εν μέσω πανδημίας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και τη ζωή τους. 
 • Ακολούθησε το ανατριχιαστικό παραλήρημα του υπουργού ΠΡΟΠΟ κ. Χρυσοχοϊδη στη Βουλή, όπου ουσιαστικά δικαιολόγησε πλήρως την αστυνομική βία, τη σύλληψη των δικηγόρων, τις συλλήψεις συνδικαλιστικών στελεχών. Προχώρησε και πιο πέρα προανακοινώνοντας ως μόνιμη κανονικότητα την κατάσταση αστυνομικού κράτους που έχει επιβάλλει και ουσιαστικά στοχοποίησε την επέτειο του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας Γρηγορόπουλου αναγγέλλοντας την πλήρη απαγόρευσή τους, η ακριβής φράση του “Οι επέτειοι καταστροφής της Αθήνας τελείωσαν” αυτό προαναγγέλλει. Προφανώς με χαρά θα προχωρήσουν και σε κατάργηση της πορείας της Πρωτομαγιάς. 
 • Πολύ σημαντικό σημείο στην τοποθέτηση του υπουργού ήταν πως ουδόλως αναφέρθηκε στους λόγους δημόσιας υγείας για την απαγόρευση της πορείας μνήμης στην επέτειο δολοφονίας του 15χρόνου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό σε υπηρεσία, αφαιρώντας ακόμα και τα λίγα φύλλα συκής που τους έχουν απομείνει.

 Την ίδια χρονική περίοδο ο πρωθυπουργός φωτογραφίζεται στην Πάρνηθα χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρεί κανένα μέτρο ασφαλείας, ενώ τα πρόστιμα των 300 ευρώ δίνουν και παίρνουν, όταν ακόμα και σε μητέρες με μικρά παιδιά δεν επιτρέπεται να κάνουν την βόλτα τους στην πλατεία.

Ταυτόχρονα τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, Σωτήρης Δεβελέκος και Άκης Θεοδώρου διαφεύγουν μια χαρά της σύλληψης τους, πάνω από δύο μήνες τώρα.

Την ίδια στιγμή στους χώρους εργασίας η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει, εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, απολύονται, εξαναγκάζονται σε απλήρωτες και μαύρες υπερωρίες ή σε μειώσεις αμοιβών, εκτίθενται σε κίνδυνο, δεν γίνονται έλεγχοι για τα μέτρα εργασίας. Επιπλέον, οι επιθεωρήσεις εργασίας υπολειτουργούν χωρίς να ασκούν ελέγχους και δεν εφαρμόζουν στοιχειώδεις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, παραπέμποντας συνεχώς στα δικαστήρια τους εργαζόμενους που προχωρούν σε καταγγελίες. 

Ακόμη με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά απαγορεύσει από την πρώτη καραντίνα ακόμη την απρόσκοπτη μετακίνηση των συνδικαλιστικών στελεχών και μελών σωματείων για συνδικαλιστικούς λόγους, επιχειρώντας να βάλει κάθε διεκδίκηση στο γύψο. 

Αναμένεται πάντα και το εργατοκτόνο νομοσχέδιο που για πρώτη φορά περιορίζει δραστικά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που υπάρχουν εδώ και 40 χρόνια επιχειρώντας ουσιαστικά να απαγορεύσει τις απεργίες, να επιβάλλει το ηλεκτρονικό φακέλωμα στους εργαζόμενους που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν στα σωματεία τους, να νομιμοποιήσει την απεργοσπασία. 

Όλα τα παραπάνω ξεπερνούν πλέον τα “μεμονωμένα” περιστατικά και την ψήφιση κάποιων αντιδραστικών ρυθμίσεων. Συνιστούν ουσιαστικά κατάλυση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και την εγκαθίδρυση ενός κράτους αστυνομικής βίας, όπου ο απλός πολίτης και ο εργαζόμενος δεν θα έχει κανένα δικαίωμα απέναντι στον χωροφύλακα, στον εργοδότη και στον δικαστή.  

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να βρεθεί υπόλογη για αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. 

Οι σχεδιασμοί αυτοί πρέπει να ακυρωθούν στην πράξη και οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές ελευθερίες. 

Απαιτούμε:

 • Την παραίτηση του υπουργού ΠΡΟΠΟ κ. Χρυσοχοΐδη. 
 • Άμεση απόσυρση των διώξεων και ακύρωση των προστίμων στους συλληφθέντες της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη. καθώς και στα μέλη φεμινιστικών οργανώσεων. 
 • Άμεση πρόβλεψη για την απρόσκοπτη μετακίνηση συνδικαλιστών. 
 • Ακύρωση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των συγκεντρώσεων. 
 • Να διασφαλιστεί νομικά το δικαίωμα στη συλλογική διαμαρτυρία απέναντι στην προσπάθεια απαγόρευσής του. 
 • Κάτω τα χέρια από τα εργατικά δικαιώματα. Προστασία στις συλλογικές διαδικασίες, στο δικαίωμα της απεργίας και της περιφρούρησής της. Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς. 
 • Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας. Να δοθούν υλικές και θεσμικές δυνατότητες για επαρκείς ελέγχους και σε πρώτο χρόνο να υποχρεώνει τους εργοδότες για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. 
 • Έλεγχος και εκδημοκρατισμός της αστυνομίας. Ύπαρξη αυστηρού νομικού πλαισίου για τις δικαιοδοσίες της αστυνομίας.  Παύση από την υπηρεσία και δίωξη των αστυνομικών που βιαιοπραγούν κατά πολιτών. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής