Array

Vodafone: Πρώτη δυναμική κινητοποίηση στο κτίριο της οδού Πειραιώς

Της Ζακλίν Γκόρου,
αντιπροέδρου Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων  
Vodafone

Την Τετάρτη 28/3 οι εργαζόμενοι της Vodafone στο κτίριο της οδού Πειραιώς προχώρησαν σε ολοήμερη κινητοποίηση ενάντια στις προσπάθειες της εργοδοσίας για τις απολύσεις και τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις. Ήδη πάνω από 30 εργαζόμενοι από όλη την εταιρεία έχουν «φύγει» μέσα σε 2-3 εβδομάδες παίρνοντας την αποζημίωση, το ποσό που αντιστοιχεί στο ταμείο ανεργίας και κάποιοι από αυτούς το «δέλεαρ» 1 ή 2 επιπλέον μισθών πέρα από την κανονική αποζημίωση, που φορολογείται κανονικά και είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες των απολυμένων μέσα στις σημερινές συνθήκες όπου η ανεργία επίσημα έχει ξεπεράσει το 1.000.000!!

Αξίζει να αναφερθούμε στον τρόπο προσέγγισης των εργαζομένων, την οποία την είχαν αναλάβει μεσαίοι και χαμηλόβαθμοι διοικητικοί, οι οποίοι είχαν μιλήσει με το 80-85% των εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο της Πειραιώς (είναι το δεύτερο σε μέγεθος μετά την Λυκόβρυση) λέγοντας τους πως υπάρχει μία «προσφορά» μέχρι το τέλος Μαρτίου, εάν έχουν κουραστεί και θέλουν να φύγουν ή σε όσους θα τους «φύγει» η εταιρεία, λόγω μη επίτευξης στόχων. Επιπλέον τους προειδοποιούσαν να μην μιλήσουν σε κανέναν και ειδικά στους εκπροσώπους του Σωματείου.

Την ίδια περίοδο η εργοδοσία μεταφέρει αρκετούς από τους επινοικιαζόμενους της από τις Manpower, ICAP, ADECCO, που μέχρι τις 31/3 εργάζονταν στις εγκαταστάσεις της, στην εταιρεία CQS – Paladino για να απαντήσουν μέσω αυτής σε κλήσεις πελατών της Vodafone. Στόχος της εργοδοσίας είναι να μειωθούν κι άλλο οι έτσι κι αλλιώς μειωμένοι μισθοί των ενοικιαζόμενων από τα σημερινά 500 ευρώ στα 215-293 ευρώ  για 5ωρη εργασία δηλ. χαμηλότερα κι από το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ ή 510 ευρώ για 8ωρη εργασία.

Επίσης η περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας τους και το να μην μπορούν να αντιδράσουν και να σηκώσουν καθόλου κεφάλι δεδομένου πως δεν υπάρχει καμία συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων εκεί

Με βάση όλα αυτά το Σωματείο κάλεσε σε κινητοποίηση στο κτίριο της Πειραιώς και οργανώθηκε με επιτυχία μια πρώτη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων που αψήφησαν τις απειλές και τους τραμπουκισμούς μεγαλοστελεχών της εταιρείας που θέλησαν να παρεμποδίσουν την κινητοποίηση. Να σημειωθεί ότι αυτοί οι «κύριοι» αμείβονται με παχυλούς μισθούς και μπόνους, από μια εταιρεία που μοίρασε  εκ. ευρώ  σε μερίσματα στους μετόχους της πέρυσι, που θέλει να συνεχίσει τον πακτωλό των κερδών της μετατρέποντας τους εργαζόμενους της σε σύγχρονους είλωτες.

Αυτά σε συνδυασμό με την διαδικασία ανανέωσης την επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας για το 2012-13 σημαίνουν πως είμαστε σε ετοιμότητα διότι παρά τις δυσκολίες της εποχής, την τρομοκρατία και τον φόβο που σπέρνουν εργοδοσία και ΜΜΕ οι εργαζόμενοι ενωμένοι και αποφασισμένοι θα δώσουμε όλες τις μάχες που χρειάζεται για να καταφέρουμε να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια.

_____________________________

Παρακάτω ακολουθεί η απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων της Vodafone στο κτίριο της Πειραιώς

Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι απολύσεις και οι πιέσεις για «οικειοθελή»  αποχώρηση

Αθήνα, 28/3/2012

Σήμερα οι εργαζόμενοι στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Πειραιώς δίνουμε μια πρώτη αγωνιστική απάντηση στις συνεχιζόμενες απολύσεις/εξωθήσεις σε παραίτηση συναδέλφων μας, οι οποίες έχουν πυκνώσει τις τελευταίες μέρες σε όλη την εταιρία.

Νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε μαζικότατη Συνέλευση των εργαζομένων στο κτίριο, όπου αποφασίσαμε ότι:

– Απορρίπτουμε τους χυδαίους εκβιασμούς της Διοίκησης του τύπου «παραιτήσου ή απολύεσαι» και διαμηνύουμε προς τους πάντες ότι ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ. Αν νομίζουν ότι θα μας πετάξουν στην ανεργία και την εξαθλίωση για να σώσουν τα κέρδη των μετόχων, να το βγάλουν από το μυαλό τους. 

– Απαιτούμε να σταματήσουν εδώ και τώρα οι απολύσεις και οι «προσφορές» της Διοίκησης, δηλαδή οι πιέσεις για παραιτήσεις. Απαιτούμε από την Διεύθυνση Προσωπικού να δεσμευτεί για την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

– Δεν υπογράφουμε καμία παραίτηση/καμία απόλυση. Όπου υπάρχει συνάδελφος που απειλείται να χάσει την θέση εργασίας του, συντονιζόμαστε μεταξύ μας και με το Σωματείο μας για να οργανώσουμε την αντίστασή μας.

– Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των επινοικιαζόμενων συναδέλφων και να απορροφηθούν από την VODAFONE με αορίστου χρόνου συμβάσεις.

– Προχωράμε σε ολοήμερη κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη 28/3 στο κτίριο της Πειραιώς, με προοπτική να συνεχιστούν και να γενικευτούν οι κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την εταιρία, αν δεν σταματήσουν οι απολύσεις/εξωθήσεις σε παραίτηση.

Για ακόμη μια φορά σήμερα πρόθυμα στελέχη της Διοίκησης έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους. Με περισσό ζήλο και ακόμη περισσότερο θράσος επιχείρησαν με επιθετικό τρόπο, με απειλές και χειροδικίες, να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από το να κινητοποιηθούν για τις θέσεις εργασίας τους. Όχι μόνο δεν κατάφεραν να μας εμποδίσουν, αλλά μας εξόργισαν περισσότερο, μας εξόπλισαν με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα. Κάθε πιθανή προσπάθεια –κατά την συνήθη πρακτική τους- να καλέσουν εργαζόμενους να δουλέψουν σήμερα σε άλλα κτίρια για να αποδυναμώσουν την κινητοποίησή μας, πρέπει να πέσει στο κενό. Είναι πολύ κρίσιμο όλοι οι συνάδελφοι να αρνηθούν κατηγορηματικά, να μην υποχωρήσουν σε τυχόν προσπάθεια μετακίνησής του σε άλλο κτίριο.

Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι χυδαιότητες, τα στελέχη της Διοίκησης μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές, σε τραμπουκισμούς στα λόγια και στην πράξη, κάθε φορά που σηκώνουμε κεφάλι. Να ξέρουν όμως ότι δεν θα τους περάσει.

Με την ενότητα και τον αγώνα μας, θα επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Αγωνιζόμαστε για να σώσουμε τις θέσεις εργασίας και την Συλλογική Σύμβαση.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα