VODAFONE: Περικοπές προσωπικού

Άρθρο εργαζόμενης στη Vodafone για τις περικοπές προσωπικού που βρίσκονται σε εξέλιξη και την αντίδραση των εργαζομένων

Συνεχίζονται στην Vodafone οι περικοπές προσωπικού με διάφορα προσχήματα και τρόπους. Πέραν των απολύσεων που γινόντουσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα , ιδίως το καλοκαίρι, περίπου 4-5 την εβδομάδα, υποχρεώνοντας πολλούς να υπογράψουν οικειοθελείς παραιτήσεις, από τον Ιούνιο ανακοινώθηκε σε 30 εργαζόμενους των τμημάτων internet, πως μέχρι την 1 Νοεμβρίου θα μεταφερθούν στην Hοl, λόγω της συνεργασίας των 2 εταιρειών σε αυτό το αντικείμενο. Αυτό γίνεται χωρίς την θέληση των εργαζομένων, χωρίς καν να τους ρωτήσουν. Στην πράξη σημαίνει χειρότερες συνθήκες εργασίας, μικρότερες αμοιβές, διαφορετικό αντικείμενο εργασίας και δουλειά σε μία εταιρεία πολύ μικρότερου μεγέθους σε σύγκριση με την Vodafone, όπου η εργασιακή ανασφάλεια βασιλεύει. Η εταιρεία συνειδητά προχωρεί στην αντικατάσταση συναδέλφων με πολλά χρόνια δουλειάς και συμβάσεις αορίστου χρόνου από νεότερους εργαζόμενους με πιο χαμηλούς μισθούς, λιγότερες ώρες δουλειάς και συμβάσεις 1-2 μηνών που δεν ξέρουν αν θα ανανεωθούν, από εταιρείες ενοικιάσεων εργαζομένων τύπου ADECO κτλ.

Η εργοδοσία επικαλείται το Προεδρικό Διάταγμα 178, για την μεταφορά και φτάνει στο σημείο να εκβιάζει τους εργαζόμενους λέγοντας πως εάν δεν δεχτούν την μεταφορά, αυτό θα θεωρείται οικειοθελής αποχώρηση. Ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων, λέει όχι στα σχέδια της διοίκησης και μαζί με το Σωματείο προσπαθεί να αποτρέψει την μεταφορά.

Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις με την διοίκηση, όπως αναμενόταν, έχουν αποβεί άκαρπες και πλέον ο μόνος δρόμος που μένει είναι αυτός των κινητοποιήσεων, πράγμα που έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Στις 17/9, έγινε μία πρώτη πετυχημένη Παράσταση Διαμαρτυρίας στα κεντρικά κτίρια της Vodafone, με την συμμετοχή εργαζομένων από τα άμεσα ενδιαφερόμενα τμήματα, αλλά και από άλλα τμήματα, με την συμπαράσταση συναδέλφων από την WIND και την COSMOTE, βάζοντας μία καλή παρακαταθήκη για το μέλλον. Το επόμενο βήμα είναι η Γενική Συνέλευση στις 7/10, ή οποία καλείται να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις, με πρόταση απεργιακής κινητοποίησης από το ΔΣ του σωματείου.

Θα είναι σημαντικό να μπορέσει να πετύχει η προσπάθεια αυτή, ώστε οι εργαζόμενοι να δουν στην πράξη την αξία της συλλογικής και μαχητικής διεκδίκησης των αιτημάτων μας.

ΥΓ: Τη στιγμή που τελείωνε αυτό το άρθρο η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωνε άλλες 2 απολύσεις – εργαζομένων που δούλευαν στην εταιρεία 12 και 15 χρόνια αντιστοίχως – στο Χαλάνδρι. Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση και πρωτόγνωρη. Έγινε αμέσως μαζική παράσταση διαμαρτυρίας με πάνω από 80 εργαζόμενους στα γραφεία της διοίκησης. Η εργοδοσία προφανώς θορυβημένη και μη περιμένοντας τέτοια άμεση και μαζική αντίδραση, είπε ότι θα το ξαναδεί το θέμα χωρίς όμως να δεσμευτεί για κάτι. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σίγουρο: τίποτα πια στην βόνταφον δεν θα είναι όπως χθες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα