Array

Vodafone – νέο πρόγραμμα «εθελούσιας» ανεργίας

Της Ζακλίν Γκόρου
μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων
Vodafone-Παναφον

Μετά το περυσινό πρόγραμμα «εθελουσίας» εξόδου η μεγαλοεταιρεία ξαναδιώχνει εργαζομένους της με κίνητρο μερικούς μισθούς επιπλέον της νόμιμης αποζημίωσης. Παρόλη την κερδοφορία της, η αντικατάσταση του παλαιότερου προσωπικού της που υπάγεται στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τις λεγόμενες «εθελουσίες» – είναι η δεύτερη από τον Νοέμβριο του 2012 – είτε με επιχειρούμενα outsourcing.

Στην ουσία αυτά τα περίφημα προγράμματα είναι οργανωμένες, μαζικές και συγκαλυμμένες απολύσεις ιδιαίτερα του παλαιότερου προσωπικού, που στον ορίζοντα έχει την διάλυση των σταθερών σχέσεων εργασίας και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Για τους εργαζόμενους που επιλέγουν τις «εθελούσιες» το αποτέλεσμα είναι η μακροχρόνια ανεργία.

Πολλοί εργαζόμενοι που έχασαν την δουλειά τους, στην πρώτη «εθελούσια» το μετάνιωσαν πικρά. Έμειναν άνεργοι από τότε ή με δουλειές του ποδαριού. Ελάχιστοι βρήκαν κάποια σταθερή απασχόληση.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Διοίκησης Προσωπικού το πρόγραμμα αφορά μόνο στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών και στο Τμήμα Διοίκησης Προσωπικού, όμως στην ουσία δεν αποκλείουν κανέναν εργαζόμενο από άλλες διευθύνσεις λέγοντας πως το αίτημα θα εξεταστεί ανά περίπτωση.

Όπως στην πρώτη «εθελουσία», δεν έλειψαν ούτε αυτή τη φορά οι εκφοβισμοί, οι εκβιασμοί και οι πιέσεις. Αρκετοί διοικητικοί προέβησαν σε συναντήσεις ή ανακοινώσεις στα τμήματά τους  για να ενημερώσουν είτε ομαδικά είτε προσωπικά για το πρόγραμμα και να «εξάρουν» τις αρετές του. Προτρέποντας τους εργαζόμενους να υπολογίσουν τα χρήματα του «πακέτου»! Επιπλέον δεν δίστασαν να καλούν όλους τους εργαζόμενους που είχαν άδεια για να τους ενημερώσουν για την προσφορά τους.

Πέρυσι με τις απειλές του στυλ «θα απολυθείς έτσι κι αλλιώς μέχρι το τέλος του μήνα ή τον ερχόμενο Μάρτη, με πολύ φτηνότερη αποζημίωση», «το τμήμα σου θα καταργηθεί», «τον Μάρτη θα γίνουν μεγάλες μειώσεις μισθών γιατί θα καταργηθεί η συλλογική σύμβαση», κατάφεραν να διώξουν από την εργασία τους δεκάδες συνάδελφους της Vodafone, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν με επινοικιαζόμενους συναδέλφους από τις εταιρείας Adecco & Icap με μισθούς πείνας, π.χ. 290 ευρώ για το 4-ώρο.

Έφτασαν στο ξεδιάντροπο σημείο να υπόσχονται σε αυτούς που τους πρότειναν να φύγουν πως θα τους ξαναπάρουν πίσω ως επινοικιαζόμενους, αρκεί να φύγουν… Το αποτέλεσμα αυτών των εθελουσιών είναι αυτή τη στιγμή το τηλεφωνικό κέντρο της Vodafone να λειτουργεί κατά 65-70% με τις κατάπτυστες εργασιακές σχέσεις της επινοικίασης εργαζόμενου, με μισθό πείνας Μνημονίου και μόνιμη-τεράστια εντατικοποίηση ρυθμών εργασίας. Στο δε τεχνικό τμήμα επιχειρούν με πρόσχημα την μερική συνεγκατάσταση δικτύου με την Wind, να διώξουν μεγάλο μέρος αυτού, σε μια νέα εργολαβική εταιρεία , κάτι που μέχρι στιγμής χάρη στη αντίσταση των εργαζομένων δεν το έχουν καταφέρει.

Το Σωματείο καλεί όλους του εργαζόμενους να μην συμμετέχουν στην «εθελουσία», μετά και από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, προχωρώντας σε περιοδείες και κινητοποιήσεις ώστε να μην περάσει η «εθελούσια» ανεργία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα