Vodafone: νέα επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους

Μετατρέπει μόνιμους εργαζόμενους σε ενοικιαζόμενους της «360 Connect»

Η διοίκηση της Vodafone προχωρεί σε νέα επίθεση ενάντια σε εργαζόμενούς της, μετατρέποντας εργαζόμενους με σταθερές θέσεις εργασίας σε ενοικιαζόμενους της 360 Connect, η οποία είναι… θυγατρική της Vodafone! Ακολουθεί ανακοίνωση (εκτενή αποσπάσματα) του Σωματείου των Εργαζομένων της Vodafone το οποίο ενημερώνει τους εργαζόμενους για τις προθέσεις της διοίκησης και ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις 

_________________

 

Την Παρασκευή 27/4/18 σε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον, η διοίκηση ανακοίνωσε πως περίπου 50 εργαζόμενοι Vodafone στα call centers σε όλη την Ελλάδα από επίπεδο απλού προϊσταμένου Team Leader και κάτω, μετατρέπονται σε εργαζόμενοι της 360 Connect. Πρόκειται για παλαιούς εργαζόμενους Vodafone, οι τελευταίοι που είχαν παραμείνει με σταθερές εργασιακές σχέσεις στα call centers.

Το πρόσχημα της διοίκησης ήταν η καλύτερη οργάνωση της δουλειάς.

Η είδηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από το 2007 η Vodafone σταθερά προχωρά σε outsourcing και διάλυση του παλαιού προσωπικού. Μετά από την εφαρμογή των μνημονίων το 2010 καθιέρωσε σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της εταιρείας την «ενοικιαζόμενη» εργασία. Ταυτόχρονα εξαπέλυσε ουσιαστικό διωγμό απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους που είχαν παραμείνει με σταθερή εργασιακή σχέση στην εταιρεία και ενοποιούνταν με κοινό εργοδότη τη Vodafone. Με απολύσεις και εξαναγκασμό σε «οικειοθελείς» παραιτήσεις μετέτρεψε μεγάλο μέρος του παλαιού μόνιμου προσωπικού σε προσωπικό με επισφαλή θέση εργασίας και χειρότερους εργασιακούς όρους ή του έδειξε την πόρτα της εξόδου. Μόλις πριν από ένα μήνα προχώρησε σε αντίστοιχη μετατροπή των σχέσεων εργασίας σε παλαιούς συναδέλφους από το Collection. Τώρα προσπαθεί να κάνει το ίδιο στα call centres. Αύριο θα είναι η σειρά των συναδέλφων στα υπόλοιπα τμήματα Complaints, backdesk, τεχνικοί, corporate τμήματα κλ.π.

Είναι κοινό μυστικό πως για τη διοίκηση στη Vodafone Ελλάδος είναι σφάλμα να υπάρχει εργαζόμενος με σταθερές εργασιακές σχέσεις, που να φτάνει σε συντάξιμη ηλικία. Οι νέοι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα είναι το εταιρικό της όραμα. 

Αυτό που η διοίκηση προσπαθεί να ολοκληρώσει τώρα, το είχε προσπαθήσει και παλαιότερα. Θα θυμίσουμε ότι το 2011 είχε προσπαθήσει σε μια νύχτα να μετατρέψει όλο το προσωπικό του customer σε 4ωρους και 5ωρους με μείωση αποδοχών, προσπάθεια που αποτράπηκε τότε από τη συντονισμένη αντίδραση των συναδέλφων.

Οι συντονισμένοι αγώνες που έχουν γίνει στο παρελθόν είναι αυτοί που έχουν βάλει φραγμό έως σήμερα στην πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων στην εταιρεία. Αυτές τις αντιστάσεις προσπαθεί να αποτελειώσει σήμερα  η διοίκηση της Vodafone για να βγάλει και από τη «μύγα ξύγκι».

Επισημαίνουμε πως στις επιδιώξεις της εταιρείας θύμα δεν είμαστε μόνο εμείς οι εργαζόμενοι, αλλά και ο απλός καταναλωτής, ο οποίος λόγω της συνεχούς χειροτέρευσης των εργασιακών σχέσεων και της αυξανόμενης εντατικοποίησης πληρώνει ακριβά για χειροτέρευση των τελικών υπηρεσιών και προϊόντων.

Ο διωγμός των παλαιών συναδέλφων από την εταιρεία και η μετατροπή της εργασιακής τους σχέσης σε ελαστική «ενοικιαζόμενη» εργασία δεν θα είναι πλήγμα μόνο για τους ίδιους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν αυτή τη δυσμενή εξέλιξη. Το ξήλωμα των παλαιών σταθερών εργασιακών σχέσεων και του παλαιού προσωπικού μοιραία θα καταλήξει σε σταδιακά χειρότερες εργασιακές σχέσεις για όλους.

Θα δυσκολέψει σημαντικά κάθε πιθανότητα ουσιαστικής διεκδίκησης μετατροπής των ελαστικών σχέσεων στην εταιρεία σε μόνιμες, θα υποσκάψει κάθε δυνατότητα διεκδίκησης αυξήσεων και θα επιφέρει μεγαλύτερη πίεση, εντατικοποίηση και εκφοβισμούς από τους προϊσταμένους σε όλο το προσωπικό για να πετύχουν εξοντωτικούς ρυθμούς και κέρδη για την εταιρεία, η οποία ως αντάλλαγμα, θα αμείβει με ψίχουλα και με τον εκβιασμό την ανεργίας τον καθένα από εμάς.

Για όλους αυτούς τους λόγους σταθερές και πάγιες θέσεις του Σωματείου ήταν και είναι:

  • Η μετατροπή της σχέσης εργασίας κάθε συναδέλφου από ελαστική και ενοικιαζόμενη σχέση εργασίας σε σταθερή σχέση, αορίστου χρόνου με τη Vodafone.
  • Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλη τη Vodafone και τις θυγατρικές της που να κατοχυρώνει μισθούς και παροχές στα επίπεδα των παλαιών Vodafone συναδέλφων και να τις βελτιώνει.

Για όλους αυτούς τους λόγους ακόμη οφείλουμε να στηρίξουμε όλοι την άρνηση των παλαιών συναδέλφων μας να μετατραπούν σε  «ενοικιαζόμενους» με τη συμμετοχή μας σε κάθε κινητοποίηση του Σωματείου για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης.  

Οι συνάδελφοι που θίγονται είναι εργαζόμενοι που έχουν χτίσει με την εργασία τους το τμήμα και την εταιρεία επί χρόνια και έχουν κάθε συμφέρον να υπερασπιστούν την σχέση εργασίας τους και τη δουλειά τους, απέναντι στον κάθε «περαστικό» manager που εμφανίζεται για λίγο χρονικό διάστημα και προσπαθεί να κερδίσει παχυλά bonus με την εξόντωση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Δεν υπογράφουμε

Δεν συναινούμε στη χειροτέρευση των όρων εργασίας μας

Διεκδικούμε αξιοπρεπείς όρους εργασίας και συλλογική σύμβαση για όλους

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
587ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής