Array

Vodafone: Μια αποτίμηση των εκλογών στο σωματείο εργαζομένων

Της Ζακλίν Γκόρου
Γραμματέα του νέου ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στην Vodafone

Το τριήμερο 16 – 18 Φλεβάρη έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του πανελλήνιου σωματείου εργαζομένων (ΠΑΣΕ) στη Vodafone.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινών εκλογών ήταν η αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές και ο υπερδιπλασιασμός των εργαζομένων που ψήφισαν σε σύγκριση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές του Νοέμβρη του 2014 ψήφισαν 101 εργαζόμενοι, ενώ στις εκλογές του περασμένου μήνα, Φλεβάρη 2016, ψήφισαν 216 εργαζόμενοι.

Αύξηση επίσης παρουσίασαν τα εγγεγραμμένα μέλη του σωματείου, από 311 πέρυσι στα 374 φέτος. Η αύξηση αυτή οφείλεται και στη συμμετοχή των επινοικιαζομένων εργαζομένων στην εκλογική διαδικασία, κάτι που είχε αποφασιστεί και εφαρμοστεί από τη θητεία του προηγούμενου Δ.Σ.

Φέτος για πρώτη φορά κατέβηκαν δύο ψηφοδέλτια στις εκλογές. Μέχρι τώρα δεν κατέβαιναν συνδυασμοί στις εκλογές αλλά μόνο ένα ψηφοδέλτιο, ενιαίο με μεμονωμένους υποψήφιους. Τώρα για πρώτη φορά κατέβηκε ο συνδυασμός της Ταξικής Ενότητας παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ/ΚΚΕ.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα, σε σύνολο 207 έγκυρων ψηφοδελτίων πήραν:

  • Το ψηφοδέλτιο των μεμονωμένων υποψηφίων 121 ψήφους (58,5%)  και 5 έδρες στο ΔΣ
  • Το ψηφοδέλτιο της Ταξικής Ενότητας 86 ψήφους (41,5%) και 4 έδρες στο ΔΣ

Μερικά συμπεράσματα

Ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά και μάλιστα με μαζικό τρόπο των επινοικιαζομένων εργαζομένων στην εταιρεία και η εκλογή 3 από αυτούς σαν τακτικά και 4 σαν αναπληρωματικά μέλη του νέου ΔΣ.

Η συμμετοχή των ενοικιαζομένων στις εκλογές καθώς και η συμμετοχή των εργαζομένων της HOL που εξαγοράστηκε πέρυσι από τη Vodafone έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της συμμετοχής και τον ισοσκελισμό των απωλειών συναδέλφων που μεταφέρθηκαν σε άλλες εταιρείες (πχ Victus).

Η επικράτηση του ψηφοδελτίου των μεμονωμένων υποψηφίων, που ουσιαστικά αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του προηγούμενου ΔΣ, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σε πολύ δύσκολες εποχές είχε να παρουσιάσει έναν πολύ σημαντικό και θετικό απολογισμό:

  • οργάνωσε την πρώτη πανελλαδικά 24ωρη εργατική απεργία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 3/3/15 με στόχο την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΣΣΕ) που η εργοδοσία αρνείται να υπογράψει από το 2014.
  • πήρε την απόφαση να ανοίξει τις πόρτες του σωματείου στους ενοικιαζόμενους συναδέλφους όλων των κατηγοριών
  • οργάνωσε δύο πολύ πετυχημένες 24ωρες απεργίες στις 5 και 25/6, σαν απάντηση στις εκδικητικές απολύσεις δύο ενοικιαζόμενων συναδέλφων του Χάρη Σιδέρη και της Βίκυς Κωστοπούλου που έκανε η εργοδοσία προκειμένου να τρομοκρατήσει τους ενοικιαζόμενους
  • δεν πτοήθηκε από τις επανειλημμένες παραπομπές στα δικαστήρια που έβγαλαν παράνομες τις απεργίες μας
  • έκανε παρεμβάσεις σε καταστήματα  και στο κοινό ενημερώνοντας προς τα έξω για τα προβλήματα εργασίας, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας μαζί με το Συντονιστικό Σωματείων και εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία για τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στο χώρο και ευρύτερα

Οι εργαζόμενοι και στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση αλλά και στις εκλογές έδειξαν ότι αναγνωρίζουν τη συνεπή αγωνιστική στάση του ΔΣ του σωματείου, υπερψηφίζοντας τον απολογισμό του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν αδυναμίες, ταλαντεύσεις, υποχωρήσεις μελών κλπ, κάτι που ήταν αναπόφευκτο καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον καθένα από μας, την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, τη διάσπαση του σωματείου από μικρή μερίδα συναδέλφων που έφτιαξαν το «Ενιαίο Σωματείο Vodafone-Wind-Victus» αλλά και την υπονομευτική λειτουργία του ΠΑΜΕ.

Μέχρι πριν λίγο καιρό οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο χώρο θεωρούσαν το επιχειρησιακό σωματείο της Vodafone εργοδοτικό και δεν συμμετείχαν σε αυτό. Στα 8 χρόνια δημιουργίας και δράσης του σωματείου από το 2008 δεν συμμετείχαν ποτέ στις διαδικασίες του επιλέγοντας τη δράση μέσα από μετωπικά σχήματα του ΚΚΕ τύπου σωματειακές επιτροπές Vodafone ή HOL.

Μάλιστα στην εκλογική διαδικασία του σωματείου στο κτίριο του Φοίνικα στη Θεσσαλονίκη το 2009 (ίδρυση Σωματείου το 2008), δεν δίστασαν να στήσουν στον ίδιο χώρο την ίδια μέρα κάλπες για το ΣΕΤΗΠ Θεσ/νίκης, επιχειρώντας ανοικτά τη διάσπαση των εργαζομένων και την υπονόμευση του επιχειρησιακού σωματείου.

Εδώ και λίγο καιρό οι δυνάμεις του ΚΚΕ άλλαξαν τακτική, προφανώς γιατί η προηγούμενη ήταν αδιέξοδη. Έστρεψαν δυνάμεις στη Vodafone προσπαθώντας να πάρουν το σωματείο με τις γνωστές για το ΚΚΕ μεθόδους: λάσπη και υπονόμευση.

Στο προεκλογικό φυλλάδιο της Ταξικής Ενότητας αποκαλούσαν τα μέλη του απερχόμενου ΔΣ:

«ανεξάρτητους άχρωμους αγανακτισμένους που μεταμορφώθηκαν σε ερωτευμένους με τη νέα κυβέρνηση που συνεχίζει την ίδια πολιτική με την οποία υποτίθεται είχαν αγανακτήσει»

Τους εγκαλούσαν –στο ίδιο φυλλάδιο– γιατί  δεν «καλούν σε εγγραφές στο κλαδικό συνδικάτο ΣΕΤΗΠ».

Με λίγα λόγια το ΚΚΕ αποκαλεί ΣΥΡΙΖΑίους και φιλοκυβερνητικούς όσους διαφωνούν μαζί του και ένα σωματείο που σε ένα χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει περισσότερες απεργίες από πολλά άλλα σωματεία του χώρου όπου το ΚΚΕ έχει την πλειοψηφία.

Επίσης αυτονόητα δεν προτείνεται η εγγραφή στο ΣΕΤΗΠ γιατί πολύ απλά δεν είναι πραγματικό κλαδικό αλλά άλλο ένα μετωπικό σχήμα του ΚΚΕ που ακολουθεί την ίδια αδιέξοδη και διασπαστική πολιτική με τα υπόλοιπα.

Το σωματείο Vodafone έχει επιλέξει να συμμετέχει στην δημιουργία του Συντονιστικού Σωματείων στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας όπου συμμετέχουν συνάδελφοι από τα σωματεία Wind, Νοkia, CYTA, Intracom, ΠΛΑΙΣΙΟ, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στην 360connect και στη  Forthnet αρνούνται πεισματικά να συμμετέχουν στο Συντονιστικό προφανώς γιατί δεν συμμετέχουν σε ότι δεν ελέγχουν απόλυτα.

Η κριτική μας στο ΚΚΕ και στην Ταξική Ενότητα δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε να δώσουμε από κοινού τις μάχες που έρχονται και επιβάλλουν την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και ενότητα του σωματείου. Οι μάχες για την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ στο χώρο, ενάντια στις απολύσεις αλλά και ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης είναι αυτές που θα καθορίσουν το σχεδιασμό δράσης του νέου ΔΣ. Και σε αυτές θα κριθούμε όλοι μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα