Vodafone: Μερικές σκέψεις με αφορμή την απεργία της Παρασκευής 5/6

Της Βίκυς Κωστοπούλου
και του Χάρη Σιδέρη *

Στην εποχή που ζούμε στους χώρους εργασίας, ένα από τα πολύ σημαντικά ζητούμενα είναι η ενότητα στη δράση των εργαζομένων. Το παρόν κείμενο έχει στόχο να συμβάλει στη συζήτηση για το πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί αλλά και να οριοθετήσει τη δική μας θέση και στάση απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις απολύσεις μας από τη Vodafone. Γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως οι διαφορετικές οπτικές και οι διαφωνίες για το πως οργανώνεται ένας αγώνας έχουν τη δυνατότητα να είναι παραγωγικές, συχνά όμως μπορεί και να μπερδέψουν ή να κουράσουν. Αισθανόμαστε παρόλα αυτά υποχρεωμένοι να δώσουμε κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις, με ειλικρίνεια και καλή προαίρεση, καθώς δε θεωρούμε ότι τα όποια προβλήματα πρέπει να κρύβονται και να μη συζητούνται.

Στο χώρο εργασίας μας (Vodafone) δραστηριοποιούνται δύο ξεχωριστά σωματεία: το επιχειρησιακό σωματείο Vodafone και το λεγόμενο «Ενιαίο» (το οποίο περιλαμβάνει στις γραμμές του κάποιους εργαζόμενους από Vodafone – Wind – Victus).

Μετά τις πρόσφατες εκδικητικές και εκφοβιστικές απολύσεις μας από τη διοίκηση της Vodafone, απευθυνθήκαμε άμεσα στο επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων στη Vodafone (http://www.pasevodafone.gr/) ζητώντας στήριξη τόσο στο νομικό κομμάτι, όσο και σε αυτό της οργάνωσης κινητοποιήσεων που να στρέφονται κατά των απολύσεων, αλλά και να αναδεικνύουν τα προβλήματα του χώρου συνολικά (καθεστώς επινοικίασης, φόρτος εργασίας, απολύσεις, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κοκ).

Έτσι, μετά την πρώτη απόλυση στις 26/5, οργανώσαμε επιτόπου Γενική Συνέλευση του σωματείου εργαζομένων –με μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων– για να ενημερώσουμε και να προτείνουμε κινητοποιήσεις.

Στη συνέχεια, στις 2/6, ημέρα της δεύτερης απόλυσης, βρεθήκαμε μαζί με μέλη του ΔΣ του σωματείου στα γραφεία της CQS στην Ν. Ιωνία (όπου και ανακοινώθηκε η απόλυση) και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο κτίριο του Κηφισού όπου πολλοί συνάδελφοι είχαν σταματήσει να δουλεύουν με παραίνεση των μελών και των δύο σωματείων αυτή τη φορά.

Οι προτάσεις για κινητοποιήσεις ήταν δύο: Από τη μεριά του επιχειρησιακού προτάθηκε 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 5/6, ενώ οι συνάδελφοι του «Ενιαίου» πρότειναν 3 δίωρες στάσεις για 3, 4 & 5/6 και 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 8/6. Τελικά η πρόταση για 24ωρη την Παρασκευή 5/6 «πέρασε» με ευρεία πλειοψηφία (47 συνάδελφοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης του επιχειρησιακού σωματείου «ΠΑΣΕ Βόνταφον» για 24ωρη απεργία και 5 υπερψήφισαν την πρόταση του λεγόμενου «Ενιαίου» για στάσεις εργασίας και 24ωρη στις 8/6).

Την ημέρα της απεργίας, βρεθήκαμε από τις 06:00 το πρωί στο κτίριο του Κηφισού μαζί με μέλη του επιχειρησιακού σωματείου. Εκεί βρισκόντουσαν ήδη οι συνάδελφοι του «Ενιαίου», έχοντας αναρτήσει πανό στην κεντρική είσοδο του κτιρίου και στα δύο parking (δεν υπήρξε σχετική παρουσία του «Ενιαίου» στο κτίριο της Πειραιώς).

Δε θελήσαμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση για ένα τέτοιο ζήτημα, θεωρώντας ότι η εικόνα συναδέλφων να τσακώνονται δεν προωθεί τον αγώνα μας. Ατυχώς, οι λυπηρές συμπεριφορές δε σταμάτησαν εκεί.

Μετά από μία ένταση που δημιουργήθηκε με τον προκλητικότατο εκπρόσωπο της διοίκησης Θ. Νευροκοπλή, οι συνάδελφοι του «Ενιαίου» κάλεσαν επιλεκτικά, παρά το μεγάλο πλήθος συναδέλφων που βρίσκονταν στο σημείο, σε επί τόπου συνέλευση. Σε αυτήν κλήθηκε μόνο ο ένας από τους δυο μας, δίνοντας την απάντηση ότι ούτε παρόμοια απόφαση υπήρξε από τη Συνέλευση της 2/6, ούτε και η σύνθεση των παρευρισκόμενων ήταν τέτοια που να στοιχειοθετεί μια Γενική Συνέλευση Εργαζομένων. Εν τέλει, σε μια διαδικασία περίπου 20′ και με την συμμετοχή ελάχιστων συναδέλφων και περισσότερων αλληλέγγυων, αποφασίστηκαν μονόωρες κινητοποιήσεις για τις 8, 9 & 1/06 στο κτίριο του Κηφισού, με παράλληλες επί τόπου συνελεύσεις. Οι συνελεύσεις αυτές δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν πάνω από 10 συναδέλφους.

Με έκπληξη όμως είδαμε ανακοίνωση του «Ενιαίου» για τον απολογισμό της απεργίας της 5/6 να προλογίζεται με το παρακάτω:

«Απέναντι στις απολύσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες στη Vodafone στο κτίριο του Κηφισού, το ενιαίο Σωματείο προκήρυξε 24ωρη απεργία στη Vodafone την Παρασκευή 5 Ιουνίου, προχώρησε σε περιφρούρηση και απεργιακή συγκέντρωση στο κτίριο του Κηφισού την ημέρα της απεργίας, και πραγματοποίησε νέα Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της απεργίας για την συνέχεια του αγώνα τις επόμενες μέρες»

Ενώ στη συνέχεια αναφέρεται:

«Δεκάδες συνάδελφοι συμμετείχαν λίγο αργότερα στην απεργιακή συγκέντρωση και στην επί τόπου συνέλευση του Σωματείου μας. Εκεί συζητήθηκε η ανάγκη συνέχισης του αγώνα με οργάνωση και σχέδιο. Σ’ αυτή τη λογική, αποφασίστηκαν καθημερινές μονόωρες αποχές τις επόμενες μέρες».

Κατά τη γνώμη μας, τα παραπάνω αποτελούν στην καλύτερη περίπτωση ωραιοποίηση των γεγονότων, αν όχι παραποίηση με διάθεση οικειοποίησης της κινητοποίησης (απεργία, απεργιακή συγκέντρωση) από τη μεριά του «Ενιαίου» σωματείου.

Από τη μεριά μας, από κοινού με το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων Vodafone, προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο σε μια πετυχημένη απεργία.

Εκτός από την κινητοποίηση για την όσο το δυνατό καλύτερη συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία με μοιράσματα ανακοινώσεων και στα 3 κτίρια (Κηφισός, Πειραιώς, Χαλάνδρι) αλλά και την εξασφάλιση της περιφρούρησης της τόσο στο κτίριο του Κηφισού όσο και σε αυτό της Πειραιώς, βρεθήκαμε στα δικαστήρια, όπου η απεργία κυρήχθηκε παράνομη, προκειμένου να την υποστηρίξουμε, ενώ παράλληλα καταγγείλαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας την παράνομη μετακίνηση συναδέλφων στο κτίριο της HOL και μείναμε εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Παράλληλα ανακοινώσαμε νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 11/6 προκειμένου να αποφασιστούν σε όσο ευρύτερη κλίμακα γίνεται οι επόμενες κινητοποιήσεις μας.

Δεν έχουμε κανένα σκοπό να επανέλθουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, ούτε να επεκταθούμε περαιτέρω. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι τουλάχιστον οι συνάδελφοι που παρεβρέθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη στάση μας. Σταθερή θέση μας είναι ότι για να επιτύχει ένας αγώνας χρειάζεται τόσο η ευρεία ενημέρωση των εργαζομένων όσο και η οργάνωση του με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες του χώρου. Αυτό δεν ισχύει βέβαια μόνο για την περίπτωση της Vodafone αλλά για όλους τους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα όσους απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους όπως οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Με βάση τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι σε όλον τον κλάδο είναι ανάγκη να ισχυροποιηθούν τα επιχειρησιακά σωματεία, συντονίζοντας ταυτόχρονα τους μεταξύ τους αγώνες και προσπάθειες. Όπως έγινε και με την απεργία στη Vodafone όπου δεκάδες εργαζόμενοι από άλλους χώρους, σωματεία, οργανώσεις κλπ, ήρθαν να στηρίξουν. Στον αγώνα αυτό ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουν όλοι, αντιλαμβανόμενοι στην πράξη ότι η ενότητα δεν αποτελεί ευχή αλλά αναγκαιότητα. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους, με εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μας και με την πεποίθηση ότι η αξία και η σημασία του υπερβαίνει τις όποιες διαφορές.

_________________
* Η Βίκυ Κωστοπούλου και ο Χάρης Σιδέρης είναι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από τη Vodafone και σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα