Vodafone: επιχειρεί να καταργήσει το 5ήμερο (σε όσους το έχουν ακόμα)

Η Vodafone μετά τις συνεχείς απολύσεις, τις απληρωτες υπερωρίες και την μείωση του χρόνου διαλείμματος, τώρα θέλει να καταργήσει και το 5νθήμερο σε όσους εργαζόμενους της το έχουν ακόμα.
Συγκεκριμένα θέλει οι εργαζόμενοι που δούλευαν μέχρι τώρα 5ήμερο να δουλεύουν και τα Σάββατα αρχής γενομένης από το Σάββατο 8 Ιουλίου.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Πανελλαδικού σωματείου εργαζομένων Vodafone

 

d127be426b9ab69efcaccc1a4a5657bf_XL

Η Vodafone επιχειρεί να καταργήσει το πενθήμερο εργασίας!

Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε την 6ημερη εβδομάδα εργασίας, είτε την υπερωριακή εργασία!

 

Σε πρόσφατη συνάντηση, που είχαν οι συνάδελφοι του τμήματος VBC Connections με προϊστάμενες του τμήματος (manager και supervisor), την προηγούμενη εβδομάδα, τους ανακοινώθηκε ότι θα χρειαστεί πλέον να εργαστούν και τα Σάββατα υπερωριακά, ξεκινώντας άμεσα από το Σάββατο 8 Ιούλη 2017. Η δικαιολογία ήταν να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον όγκο της δουλειάς που υπάρχει. Δεν ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι είναι υποχρεωτικό αλλά αφέθηκε να εννοηθεί. Μάλιστα έγιναν και ατομικές συναντήσεις με τους εργαζόμενους για να δηλώσουν πόσες ώρες θα μπορούν να δουλέψουν υπερωριακά.

Ήταν δε γενναιόδωρη η διοίκηση καθώς ειπώθηκε πως όσοι έχουν άδεια «μπορούν να μην εργαστούν τα Σάββατα, αλλά φυσικά αν το θέλουν οι ίδιοι μπορούν να το κάνουν»!

Ακόμη και αν κάποιοι συνάδελφοι σκεφτούν ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνουν τον μισθό τους (από την πληρωμή της αντίστοιχης υπερωρίας) θα πρέπει να αναλογιστούν ότι αυτό το μέτρο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας.

Μη ξεχνάμε πως στο VBC connections, προκειμένου να καλυφθούν οι εργασιακές ανάγκες που στην αρχή βαφτίστηκαν «ανάγκες εκπαίδευσης», επιβλήθηκε στα τέλη Μάη ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επιπλέον 2 ωρών καθημερινά, μετά το πέρας του οχταώρου και με υπερωρίες. Τώρα επιχειρούν να επιβάλλουν εξαήμερη εργασία για όλα τα Σάββατα Ιουλίου και Αυγούστου και θα δουν πως θα προχωρήσουν στο μέλλον.

Η ουσία είναι ότι ο όγκος εργασίας στο συγκεκριμένο τμήμα, όπως και σε πολλά άλλα, δηλαδή οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με έναν τρόπο, την πρόσληψη προσωπικού. Η εργοδοσία δεν προχωρά σε προσλήψεις καθώς θέλει να ξεζουμίσει όσο γίνεται περισσότερο τους εργαζόμενους για ψίχουλα, προκειμένου να βγάλει ακόμα πιο φθηνά την δουλειά που υπάρχει. Και για να το κάνει αυτό εντατικοποιεί και ελαστικοποιεί συνεχώς την εργασία μας με την καταστρατήγηση πενθημέρου/οχταώρου, και τη μείωση του χρόνου των διαλειμμάτων, δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων αλλά και στις οικογένειές τους.

Συνάδελφοι,

Ο τρόπος για να αυξήσουμε το μισθό μας και να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας μας δεν είναι οι ατομικές συναντήσεις με τους προϊσταμένους όπου η εργοδοσία προσπαθεί να μας διαχωρίσει σε «καλά» και «κακά» παιδιά.

Δεν υπάρχει καμία κατάκτηση ή υπεράσπιση δικαιώματος που να έγινε ατομικά. Ότι έχουμε πετύχει το πετύχαμε συλλογικά, ενωμένοι και με αγωνιστικό τρόπο. Έτσι πετύχαμε να έχουμε συλλογικές συμβάσεις, οχτάωρο και πενθήμερο. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα που πάνε να μας στήσουν. Αυτοί που έχουμε πραγματικά αυξημένες ανάγκες μετά από εφτά χρόνια μνημονίων είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι και όχι οι πολυεθνικές και τα golden boys τους με τα τεράστια κέρδη και τους προκλητικούς μισθούς.

Σας καλούμε να αρνηθούμε συλλογικά να δουλέψουμε τα Σάββατα και έτσι να προστατεύσουμε τον ελάχιστο χρόνο ξεκούρασης που διαθέτουμε. Όσοι συνάδελφοι επιλέξουν τελικά να εργαστούν, πρέπει να το δηλώσουν και στην αντίστοιχη φόρμα.

Διαμηνύουμε στη Διοίκηση πως αν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις εργαζομένων σε μια περίοδο τεράστιας ανεργίας.

Το Σωματείο θα είναι στο πλάι όλων των συναδέλφων που θα αρνηθούν να δουλέψουν υπερωριακά.

 

Το ΔΣ του

Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,110ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής