Vodafone: ένας σημαντικός εργατικός αγώνας

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πραντούνας

Τις προηγούμενες βδομάδες η διοίκηση της Vodafone προχώρησε στην απόλυση του Χάρη Σιδέρη και της Βίκυς Κωστοπούλου. Οι δυο εργαζόμενοι δούλευαν ως «ενοικιαζόμενοι» για τη Vodafone για 4,5 και 2,5 χρόνια αντίστοιχα, μέσω των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων CQS και Atlas/Adecco.

Τα προσχήματα που η εργοδοσία επέλεξε για να δικαιολογήσει τις απολύσεις ήταν «χαμηλή απόδοση» και «παραβίαση των κανόνων ασφαλείας». Αστεία και αστήρικτα και τα δύο. Η πραγματική αιτία ήταν άλλη.

Και οι δύο ήταν πρωτεργάτες των απεργιών και των κινητοποιήσεων στον χώρο. Συμμετείχαν στην επιτροπή ενοικιαζόμενων που είχε δημιουργήσει το επιχειρησιακό σωματείο και παράλληλα προσπαθούσαν να εντάξουν όσο περισσότερους ενοικιαζόμενους μπορούσαν στο σωματείο της Vodafone.

Παλεύανε για να σταματήσει η επινοικίαση εργαζομένων, για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στη Vodafone τα ίδια δικαιώματα και για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να διασφαλίζει το ύψος των μισθών, τις συνθήκες εργασίας κ.α.

Απέναντι σ’ αυτή την προσπάθεια τρομοκράτησης από την εργοδοσία, οι εργαζόμενοι απάντησαν με μια εξαιρετικά πετυχημένη 24ωρη απεργία στις 5 Ιούνη, ενώ σε νέα τους συνέλευση στις 10/6 αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία στις 25 Ιούνη.

Ταυτόχρονα, μια σημαντική εκστρατεία αλληλεγγύης λαμβάνει χώρα. Το «Ξεκίνημα» οργανώνει σε καθημερινή σχεδόν βάση εξορμήσεις έξω από καταστήματα της Vodafone στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενώ μια σειρά σωματεία και φορείς έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων. Το  «Ξ» μέσα από τις γραμμές της CWI (της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή Οργάνωση) θα επιδιώξει η εκστρατεία να πάρει και διεθνή χαρακτήρα, με ψηφίσματα συμπαράστασης από το εξωτερικό και παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα της Vodafone σε άλλες χώρες.

Η μάχη στη Vodafone να γίνει υπόθεση της Αριστεράς και του κινήματος

Ο αγώνας που δίνεται αυτές τις μέρες στη Vodafone ενάντια τόσο στις απολύσεις, όσο και στο ίδιο το καθεστώς της επινοικιαζόμενης εργασίας, είναι μεγάλης σημασίας. Το σύνολο της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος πρέπει να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους της Vodafone, γιατί η μάχη τους δεν αφορά μόνο το δικό τους εργασιακό χώρο.

Απέναντι σε πολυεθνικές – μεγαθήρια σαν τη  Vodafone, που νομίζουν ότι μπορούν ανεμπόδιστα να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους και απολύοντας τους όταν διεκδικούν τα δικαιώματα τους, πρέπει να αντιτάξουμε την οργανωμένη δράση και την εργατική αλληλεγγύη!

Να απαγορευθεί η επινοικίαση εργαζομένων!

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί πως θα σταματήσει το σύγχρονο δουλεμπόριο που ονομάζεται ενοικίαση εργαζομένων. Σε πρόσφατη συνάντηση 6 σωματείων από τον χώρο της κινητής τηλεφωνίας στο υπουργείο Εργασίας, ο ίδιος ο  Π. Σκουρλέτης είχε δεσμευτεί ότι θα παρθούν μέτρα για το ζήτημα της επινοικίασης.

Τώρα είναι η ώρα που τα λόγια  πρέπει να γίνουν πράξεις. Διαφορετικά το κεφάλαιο και  οι πολυεθνικές θα πάρουν το μήνυμα ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ότι θέλουν και να λειτουργούν σαν ξέφραγο αμπέλι.

Να ανακληθούν οι απολύσεις του Χάρη Σιδέρη και της Βίκης Κωστοπούλου

Στηρίζουμε τον αγώνα του πανελλήνιου σωματείου  εργαζομένων στη Vodafone που διεκδικεί:

  • Την άμεση επαναπρόσληψη της Βίκυς Κωστοπούλου και του Χάρη Σιδέρη

  • Την κατάργηση του άθλιου καθεστώτος της ενοικιαζόμενης εργασίας, την πρόσληψη των συναδέλφων από την Vodafone για την οποία στην πραγματικότητα εργάζονται

  • Αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας

  • Την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
Στείλτε ένα μήνυμα στη Vodafone ενάντια στις απολύσεις και ενάντια στο δουλεμπορικό καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων που χρησιμοποιεί στο facebook: https://www.facebook.com/vodafonegreece  και στα καταστήματα της εταιρίας.

Στείλτε ψηφίσματα συμπαράστασης στο σωματείο στο e-mail: [email protected]

______________________

Απολύσεις, εκμετάλλευση και τεράστια κέρδη!

Βάζοντας ανθρώπους να δουλεύουν για 300, 400 και 500 η Vodafone έχει επιτύχει να έχει υψηλή κερδοφορία. Για το 2013-2014 τα κέρδη (προ φόρων) της Vodafone ανέρχονται στα 203 εκατ. ευρώ![1]

Την ίδια στιγμή, η πολυεθνική, μητρική εταιρία Vodafone Group, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών παγκοσμιώς με κέρδη για το 2014 που φτάνουν 81,57 δις ευρώ!! [2]

[1] Εφημερίδα Καθημερινή 21/5/2014
[2]http://www.vodafone.com/content/index/investors/investor_information/annual_report.html

______________________

H απεργία της 5ης Ιούνη

Η απεργία της 5/6 σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ιδιαίτερα η συμμετοχή στην απεργία των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στην εταιρεία, ήταν η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ, ενώ και η απεργιακή συγκέντρωση που οργανώθηκε έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Vodafone ήταν η μεγαλύτερη που έχει οργανωθεί ποτέ στην ιστορία του σωματείου.

Από τις 6.00 το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι βρέθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Κηφισό και την οδό Πειραιώς. Στην συγκέντρωση, εκτός από τους εργαζόμενους της Vodafone, συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από πολλά σωματεία (Wind, Forthnet, Nokia, ΕΘΕΛ, ΤΕΕ κ.α.) καθώς και λαϊκές συνελεύσεις (Περιστερίου, Πετράλωνων-Θησείου).

Στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσε το παρών και ο σύντροφος Πολ Μέρφι, βουλευτής του ιρλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (αδελφής οργάνωσης του «Ξ») και της Συμμαχίας Ενάντια στη Λιτότητα, που βρισκόταν εκείνες τις μέρες στην Αθήνα.

Η διοίκηση της Vodafone προσπάθησε για άλλη μια φορά να οργανώσει απεργοσπαστικό μηχανισμό μεταφέροντας παράνομα ομάδα εργαζομένων στο κτήριο της Hellas On Line (HOL). Οι εργαζόμενοι που μπόρεσε να κινητοποιήσει η εταιρεία γι’ αυτό το σκοπό ήταν λιγότεροι από κάθε άλλη φορά.

Ούτε αυτή την φορά δεν έλειψαν οι απειλές και οι προσπάθειες εκφοβισμού από την εργοδοσία. Συγκεκριμένα, ο Θοδωρής Νευροκοπλής, διευθυντικό στέλεχος της Vodafone, πήγε και στα δύο κτήρια όπου οργανωνόταν απεργιακή συγκέντρωση και προσπάθησε με απειλές να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Η προσπάθεια του έπεσε στο κενό.

______________________

Συνδικάτο εργαζομένων ΟΑΣΑ: άρνηση συνεργασίας με Vodafone λόγω απολύσεων!

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (λεωφορεία Αθήνας) μετά από πρόταση της παράταξης «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο απορρίπτει την συνεργασία με την εταιρεία Vodafone, που είχε προτείνει στο συνδικάτο μια ειδική προσφορά για τα τηλέφωνα που χρησιμοποιεί, εξαιτίας της συνδικαλιστικής απόλυσης της Βίκυς Κωστοπούλου και του Χάρη Σιδέρη.

[…]

Στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 8/6 αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε σε συνεργασία με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone λόγω των απολύσεων – συνδικαλιστικών διώξεων του Χάρη Σιδέρη και της Βίκης Κωστοπούλου στις οποίες προχώρησε η εταιρία στις 2/6 και 25/5 αντίστοιχα.

[…]

Στηρίζουμε τον αγώνα του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στη Vodafone και όλων των εργαζομένων στη Vodafone – ανεξάρτητα από το αν η σχέση εργασίας είναι τυπικά με τη Vodafone ή με μια από τις εταιρίες που χρησιμοποιεί η Vodafone για να μειώσει το εργατικό κόστος και να χτυπήσει τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

______________________

Τι είναι οι επινοικιαζόμενοι εργαζόμενοι

Οι επινοικιαζόμενοι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν σταθερά στη Vodafone αλλά στα χαρτιά δεν φαίνονται ως υπάλληλοι της. Φαίνονται ως υπάλληλοι «εργολαβικών εταιριών» όπως η CQS/Paladino, η Adecco/Atlas, κ.α. οι οποίες νοικιάζουν εργαζόμενους στη Vodafone.

Η ενοικίαση εργαζομένων επιτρέπει στη Vodafone

  • Να πληρώνει τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους με μικρότερους μισθούς από τους υπόλοιπους (300-500 ευρώ το μήνα καθαρά) και να τους απολύει οποιαδήποτε στιγμή.
  • Να «σπάει» το προσωπικό της σε πολλές μικρότερες εταιρίες με στόχο οι εργαζόμενοι να είναι διαιρεμένοι και να μην υπάρχουν μαζικοί χώροι όπου να μπορούν να αναπτυχθούν δυνατά σωματεία εργαζόμενων που να διεκδικούν με αξιώσεις.

Τα τελευταία 4-5 χρόνια η Vodafone έχει απολύσει εκατοντάδες «κανονικούς» εργαζόμενους και τους αντικαθιστά με ενοικιαζόμενους, ή με εργαζόμενους από τα προγράμματα Voucher (oι εργαζόμενοι των προγραμμάτων «Voucher» αμείβονται με μισθούς των 250 ευρώ και οι μισθοί τους καταβάλλονται εξολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ)! Σήμερα περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα είναι ενοικιαζόμενοι.

______________________

Εκστρατεία αλληλεγγύης

Από τις αρχές του Ιούνη το «Ξεκίνημα» έχει ξεκινήσει μια εντατική εκστρατεία αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της Vodafone.

Σε μια σειρά γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις, οι σύντροφοι πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές εξορμήσεις έξω από καταστήματα της Vodafone.

Στην ανακοίνωση που μοιράζεται (διαβάστε την στο www.xekinima.org, με ημ/νια 4/6/15) εκθέτονται οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι ενοικιαζόμενοι στη Vodafone, τα τεράστια κέρδη που αποκομίζει η εταιρεία, καθώς και η προσπάθεια της να τρομοκρατήσει όποιον αντιστέκεται.

Σε μια σειρά περιοχές έγιναν εξορμήσεις και μαζί με συντρόφους από άλλους πολιτικούς χώρους της Αριστεράς. Στις 9/6 στου Ζωγράφου έγινε κοινή παρέμβαση της Οργάνωσης του «Ξ» στην περιοχή μαζί με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου, ενώ στις 13/6, οι σύντροφοι του «Ξ» συμμετείχαν σε κοινή εξόρμηση της Λαϊκής Σύνέλευσης πλ. Νέας Σμύρνης και της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης.

Στην Θεσσαλονίκη η εκστρατεία πήρε μεγάλη δημοσιότητα, με την ΕΡΤ3 να προβάλει σχετικό ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 5/6. Στα πλαίσια του ρεπορτάζ, δηλώσεις έκανε και ο σύντροφος Νίκος Αναστασιάδης, εκ μέρους της Οργάνωσης του «Ξ» στη Θεσσαλονίκη (μπορείτε να δείτε βίντεο με το ρεπορτάζ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Zt_agXcO1E4).

______________________

Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας προερχόμενων από την πρώην EΘΝΟDATA

Απόσπασμα από ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 9/6 από το ΔΣ του Συλλόγου

«…Οι απολύσεις των εργαζομένων (ενοικιαζόμενων και μη) δεν πρέπει να περάσουν.

Στεκόμαστε στο πλάι τους απαιτώντας να ανακληθούν άμεσα και οι εργαζόμενες/οι  να ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους…»

Δημ. κίν. Βόλου «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης»

Aπόσπασμα από ψήφισμα αλληλεγγύης που υπογράφουν και οι 9 δημοτικοί σύμβουλοι του «Δρόμου»

«…Παράλληλα θα ξεκινήσουμε εκστρατεία προς την κοινωνία, έξω από τα καταστήματα της εταιρείας, την γυαλιστερή «βιτρίνα» της, ώστε να γίνει γνωστό ποια είναι η πραγματική Vodafone.

Να γίνει γνωστό ότι πίσω από το φιλικό προσωπείο της μεγάλης επιχείρησης με την πολυδιαφημισμένη «εταιρική ευθύνη», κρύβεται μια αδίστακτη εργοδοσία…»

Λαϊκή Συνέλευση πλατείας Νέας Σμύρνης

Απόσπασμα από ψήφισμα αλληλεγγύης που εγκρίθηκε στις 10/6

«…Μετά τις επανειλημμένες προσχηματικές αρνήσεις της Διοίκησης να υπογράψει την ανανέωση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τις εκατοντάδες απολύσεις που τις βαφτίζει «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, την αντικατάσταση των παλαιότερων εργαζομένων της με το φτηνό προσωπικό από τις εταιρείες υπενοικίασης, με μισθούς π.χ. 290 ευρώ μικτά για 4ωρο, την μεταφορά με το έτσι θέλω ολόκληρων τμημάτων σε εργολάβους, το επόμενο βήμα είναι η απόλυση αυτών που μάχονται και διεκδικούν…»

______________________

7,037ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,098ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
368ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής