Array

Vodafone: 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις την Παρασκευή, 5/6 – ανακοίνωση του «Ξ»

Η διοίκηση της Vodafone απέλυσε στις 25/5 την Βίκυ Κωστοπούλου, η οποία δούλευε για τη Vodafone ως ενοικιαζόμενη για 2,5 χρόνια (διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ) ενώ στις 2/6, απέλυσε τον Χάρη Σιδέρη (διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ).Απέναντι σ’ αυτή την προσπάθεια τρομοκράτησης, οι εργαζόμενοι στη Vodafone αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή, 5/6. Παραθέτουμε στην συνέχεια ανακοίνωση που έκδωσε το «Ξεκίνημα» ενόψει της απεργίας και μοιράζεται από σήμερα σε εξορμήσεις έξω από καταστήματα της Vodafone.


Vodafone: Παίρνεις 300 ευρώ και διεκδικείς κάτι καλύτερο; Απολύεσαι!

Τις προηγούμενες μέρες η Vodafone απέλυσε 2 ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Το Χάρη Σιδέρη και την Βίκυ Κωστοπούλου. Ο Χάρης δούλευε στη Vodafone 4,5 χρόνια και η Βίκυ 2,5.

Τα προσχήματα που η εργοδοσία επέλεξε για να δικαιολογήσει τις απολύσεις ήταν «χαμηλή απόδοση» και «παραβίαση των κανόνων ασφαλείας». Αστεία και αστήρικτα και τα δύο. Η πραγματική αιτία ήταν άλλη.

Και οι δύο ήταν πρωτεργάτες των απεργιών και των κινητοποιήσεων στον χώρο. Παλεύανε για να σταματήσει η επινοικίαση εργαζομένων, για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στη Vodafone τα ίδια δικαιώματα και για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να διασφαλίζει το ύψος των μισθών, τις συνθήκες εργασίας κ.α.

Τι είναι οι επινοικιαζόμενοι εργαζόμενοι

Οι επινοικιαζόμενοι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν σταθερά στη Vodafone αλλά στα χαρτιά δεν φαίνονται ως υπάλληλοι της. Φαίνονται ως υπάλληλοι «εργολαβικών εταιριών» όπως η CQS/Paladino, η Adecco/Atlas, κ.α. οι οποίες νοικιάζουν εργαζόμενους στη Vodafone.

Η ενοικίαση εργαζομένων επιτρέπει στη Vodafone

  • Να πληρώνει τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους με μικρότερους μισθούς από τους υπόλοιπους (300-500 ευρώ το μήνα καθαρά) και να τους απολύει οποιαδήποτε στιγμή.
  • Να «σπάει» το προσωπικό της σε πολλές μικρότερες εταιρίες με στόχο οι εργαζόμενοι να είναι διαιρεμένοι και να μην υπάρχουν μαζικοί χώροι όπου να μπορούν να αναπτυχθούν δυνατά σωματεία εργαζόμενων που να διεκδικούν με αξιώσεις.

Τα τελευταία 4-5 χρόνια η Vodafone έχει απολύσει εκατοντάδες «κανονικούς» εργαζόμενους και τους αντικαθιστά με ενοικιαζόμενους, ή με εργαζόμενους από τα προγράμματα Voucher  – oι εργαζόμενοι των προγραμμάτων «Voucher» αμείβονται με μισθούς των 250 ευρώ και οι μισθοί τους καταβάλλονται εξολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ! Σήμερα περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα είναι ενοικιαζόμενοι.

Πληρώνει μισθούς πείνας και βγάζει κέρδη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ

Βάζοντας ανθρώπους να δουλεύουν για 300, 400 και 500 η Vodafone έχε επιτύχει να έχει υψηλή κερδοφορία. Για το 2013-2014 τα κέρδη (προ φόρων) της Vodafone ανέρχονται στα 203 εκατ. ευρώ![1]

Και πού πάνε αυτά τα κέρδη; Στη μητρική εταιρία (η Vodafone είναι πολυεθνική εταιρία) στο εξωτερικό. Ο πλούτος δηλαδή που παράγουν οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν μένει στον τόπο για να επενδυθεί και να βοηθήσει την μελλοντική ανάπτυξη, αλλά φεύγει στο εξωτερικό.

Να απαγορευθεί η επενοικίαση εργαζομένων!

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί πως θα σταματήσει το σύγχρονο δουλεμπόριο που ονομάζεται ενοικίαση εργαζομένων. Σε πρόσφατη συνάντηση 6 σωματείων από τον χώρο της κινητής τηλεφωνίας στο υπουργείο Εργασίας, ο ίδιος ο  Π. Σκουρλέτης είχε δεσμευτεί ότι θα παρθούν μέτρα για το ζήτημα της επινοικίασης.

Τώρα είναι η ώρα που τα λόγια  πρέπει να γίνουν πράξεις. Διαφορετικά το κεφάλαιο και  οι πολυεθνικές θα πάρουν το μήνυμα ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ότι θέλουν και να λειτουργούν σαν ξέφραγο αμπέλι.

Να ανακληθούν οι απολύσεις του Χάρη Σιδέρη και της Βίκης Κωστοπούλου

Ο Χάρης και η Βίκυ συμμετείχαν στην επιτροπή ενοικιαζομένων που είχε δημιουργήσει το επιχειρησιακό σωματείο και παράλληλα προσπαθούσαν να εντάξουν όσο περισσότερους ενοικιαζόμενους μπορούσαν στο σωματείο της Vodafone.

Ο στόχος των απολύσεων είναι να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να μην οργανωθούν στο χώρο τους και στο επιχειρησιακό σωματείο για να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Στις απολύσεις αυτές το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων στη Vodafone απαντά με απεργία στις 5 Ιουνίου και καλεί συνδικάτα, φορείς, κινήσεις αλληλεγγύης σε γειτονιές, οργανώσεις της Αριστεράς και πολίτες να σταθούν στο πλάι του.

Το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων στη Vodafone διεκδικεί:

  • Την άμεση επαναπρόσληψη της Βίκυς Κωστοπούλου και του Χάρη Σιδέρη

  • Την κατάργηση του άθλιου καθεστώτος της ενοικιαζόμενης εργασίας, την πρόσληψη των συναδέλφων από την Vodafone για την οποία στην πραγματικότητα εργάζονται

  • Τις αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας

  • Την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας


– Στείλτε ένα μήνυμα στη 
Vodafone ενάντια στις απολύσεις και ενάντια στο δουλεμπορικό καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων που χρησιμοποιεί στο facebook: https://www.facebook.com/vodafonegreece και στα καταστήματα της εταιρίας.

– Στείλτε ψηφίσματα συμπαράστασης στο σωματείο στο e-mail: [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα