Βιονικοί στρατιώτες: ένα δυστοπικό πρότζεκτ που γίνεται πραγματικότητα

Άννα Παπαδάκη, φοιτήτρια Παιδαγωγικού Αθήνας

Η επιτροπή δεοντολογίας και ηθικών θεμάτων των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ενέκρινε πριν από λίγο καιρό την ανάπτυξη «ενισχυμένων στρατιωτών», προοικονομώντας έτσι τους ακόμα πιο απάνθρωπους μελλοντικούς πολέμους, αλλά και τους νέους τρόπους καταστολής των κινημάτων. 

Βιονικοί στρατιώτες για τον πόλεμο, με… τη σκέψη στις διαδηλώσεις

Οι «βιονικοί στρατιώτες» θα έχουν «βελτιωμένες ικανότητες» τόσο σε διανοητικό και ψυχολογικό επίπεδο, όσο και σε σωματικό με τη χρήση ρομποτικών εξωσκελετών και εμφυτευμάτων. Οι «ενισχύεις» θα επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τον γεωγραφικό εντοπισμό τους στο πεδίο της μάχης αλλά και την ηλεκτρονική τους σύνδεση με οπλικά συστήματα ή άλλους στρατιώτες. Χημικές ουσίες και ιατρικές μέθοδοι θα αυξάνουν την αντοχή τους στον πόνο, την κούραση και το άγχος.

Η Υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί σε ομιλία της για το θέμα ανέφερε ότι και άλλα έθνη διερευνούν τέτοιες δυνατότητες και τόνισε ότι η Γαλλία καλείται να κοιτάξει μπροστά για να «μη χάσει το τρένο» των υπερστρατιωτών.

Και χωρίς τη χρήση των «βιονικών στρατιωτών», ο πόλεμος είναι μια απάνθρωπη, τραγική κατάσταση από τον οποίο οι λαοί έχουν μόνο να χάσουν γιατί αυτοί πληρώνουν με αίμα, ανθρώπινες ζωές, φτώχεια και πείνα, ενώ οι ιθύνοντες παρακολουθούν από μακριά πλουτίζοντας και εκπληρώνοντας τις πολιτικές και άλλες φιλοδοξίες τους. 

Επιπρόσθετα όμως, η χρήση ρομποτικών εξωσκελετών και εμφυτευμάτων στοχεύει να κάνει τους πολέμους ακόμα πιο απάνθρωπους. Με την μείωση ή αφαίρεση μιας σειράς από ανθρώπινα χαρακτηριστικά από τους στρατιώτες δημιουργούνται «άνθρωποι-ρομπότ», οι οποίοι δεν θα νιώθουν, η θα νιώθουν σε μικρότερο βαθμό συμπόνια, ενοχές κοκ και θα είναι έτοιμοι και ικανοί να ακολουθήσουν πιο σκληρές και απάνθρωπες εντολές.

Ένας άλλος προβληματισμός που προκύπτει είναι το γεγονός πως όταν η νέα αυτή τεχνολογία καθιερωθεί στον στρατό, δε θα περιοριστεί εκεί. Αμέσως επόμενο θα είναι αυτοί οι «βιονικοί άνθρωποι» να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή των κινημάτων, των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων. Δεν είναι υπερβολή. Χημικά που χρησιμοποιήθηκαν σε πολέμους στο παρελθόν σήμερα χρησιμοποιούνται για την καταστολή των διαδηλώσεων (τα γνωστά μας δακρυγόνα, ασφυξιογόνα κοκ). Το ίδιο ισχύει για τα άρματα μάχης πόλεων, με πιο χαρακτηριστικά στην «γειτονιά» μας αυτά που κυκλοφορούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και χρησιμοποιούνται ενάντια στους διαδηλωτές.

Μπορούμε να φανταστούμε πως θα ήταν να είχαμε απέναντι μας ανθρώπους – ρομπότ στα μεγάλα κινήματα όπως αυτά που υπήρχαν την περίοδο 2010-2015 στην Ελλάδα, αλλά και πιο πρόσφατα στην Χιλή, το Σουδάν, την Πολωνία, τις ΗΠΑ, το Χονγκ-Κονγκ κοκ. 

Να βάλουμε φρένο στον αυταρχισμό του συστήματος

Η καταστολή ανέκαθεν ήταν το όπλο των καπιταλιστικών κυβερνήσεων απέναντι σε κοινωνικές διεκδικήσεις. Και ο καπιταλισμός δεν έχει κανένα όριο στο πού μπορεί να φτάσει. Παρότι υπάρχουν κυβερνήσεις και καθεστώτα πολύ πιο αυταρχικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αξίζει να σκεφτούμε πως τα τελευταία χρόνια ο αυταρχισμός και η αστυνομοκρατία αυξάνονται κατακόρυφα στην Ελλάδα. 

Στις 17 Νοέμβρη 2020 τα ΜΑΤ παρελαύναν στους δρόμους της Αθήνας σας άλλος στρατός κατοχής. Ο νόμος για τις διαδηλώσεις και το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι νομοθετήματα που μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε ότι θα περάσουν. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλές χώρες του κόσμου. 

Η μόνη λύση είναι οι μαζικοί αγώνες για να βάλουμε φρένο στην αύξηση της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού και να βγούμε από τον βάλτο και τη σαπίλα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα