17 Νοέμβρη 2020: Η τρομοκρατία δεν πέρασε!

Ανακοίνωση από το «Ξ»

Η 17η Νοέμβρη του 2020 δεν θα μείνει στην ιστορία απλά ως μια ακόμα ημέρα που τιμήθηκαν οι αγώνες και η θυσίες της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη του 1973, ενάντια στη Χούντα και για Δημοκρατία. Θα μείνει και για κάτι άλλο: σαν η ημέρα που η κυβέρνηση της ΝΔ διέταξε πλήρη απαγόρευση των συναθροίσεων, καταργώντας ένα θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα, που εξαπέλυσε ένα ακόμη όργιο πολιτικών διώξεων και απρόκλητης καταστολής χωρίς προηγούμενο, συνεχίζοντας την αυταρχική της στροφή. Όμως δεν της πέρασε!

Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Ελλάδα, κινήθηκαν προς τις συγκεντρώσεις που είχαν καλεστεί, παρά την τρομοκρατία, την ανησυχία και το φόβο, για να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που η κυβέρνηση της ΝΔ θέλησε να μετατρέψει σε κουρελόχαρτο.

Η απάντηση του κινήματος ήταν συγκινητική, αντάξια των παραδόσεων του εργατικού μας κινήματος, αλλά ταυτόχρονα και υποδειγματική.

Συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους, με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των διαδηλωτών, μάσκες και δυναμισμό. Απέναντι σε αυτήν την εικόνα, που κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι αποτελεί κίνδυνο για τη διασπορά του κορονοϊού, η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με ξύλο, συλλήψεις, πρόστιμα, χημικά – με αποτέλεσμα αυτά να οδηγήσουν σε συνωστισμό και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία!

#antireport #Thessaloniki Η πορεία πριν τους μπάτσους και μετά τους μπάτσους

Δημοσιεύτηκε από NoBorders στις Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020

Κυβέρνηση – ψέματα και υποκρισία

Οι διαθέσεις της κυβέρνησης είχαν φανεί από νωρίς, προχωρώντας σε συλλήψεις μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλονίκη για «πρόκληση σε διέγερση»· εισαγγελική εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα· κυνηγητό στα Εξάρχεια και τρομοκρατία σε όποιον κινούνταν· παρέμβαση κατά συνδικαλιστών της ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης) και φοιτητικών συλλόγων, , κλήσεις σε απολογία ατόμων που καλούσαν διαδικτυακά σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο κλπ.

Όλα αυτά έστρεψαν πολύ γρήγορα τη συζήτηση από το πεδίο της «υγείας» στην καταπάτηση ελευθεριών και στο ζήτημα της επιβολής του «νόμου και της τάξης» από την κυβέρνηση.

Αυτό άλλωστε είναι κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Υπουργός «Προστασίας» του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στο –φιλόξενο για τον ίδιο– κανάλι του ΣΚΑΪ, λέγοντας:

«Αποφασίσαμε σήμερα να μη σταματήσουμε τη ζωή στην πόλη, η πόλη πρέπει να λειτουργεί σα να είναι καθημερινή ημέρα, και θα το συνεχίσουμε αυτό για να τελειώνει η υπόθεση με διαδηλώσεις που καταλύουν την κοινωνική ζωή» (η έμφαση δική μας).

Στην ίδια εκπομπή ο Χρυσοχοΐδης προσπάθησε να παρουσιάσει γεγονότα από ένα… παράλληλο σύμπαν, λέγοντας ότι

«…δεν ήταν ημέρα για πρόστιμα σήμερα, ήταν ημέρα συνεννόησης και δημοκρατίας» (!) και ότι «δεν απαγορεύτηκαν οι πολιτικές συγκεντρώσεις, αλλά οι πορείες»!

Βέβαια οι ανακοινώσεις της ίδιας της αστυνομίας διαψεύδουν τον Υπουργό της – όπως αυτή πχ της ΓΑΔ Θεσσαλονίκης που παραδέχεται ότι εγκλώβισε για ώρες ένα τμήμα των συγκεντρωμένων στη Θεσσαλονίκη και επέβαλε 94 πρόστιμα…

Αυτές οι παλινωδίες αποτελούν παραδοχή της αδυναμίας της κυβέρνησης να επιβάλει τη σκληρή απαγόρευση, αν όχι παραδοχής της ήττας της. Οι εικόνες της καταστολής των ειρηνικών συγκεντρώσεων και των περιφερειακών-συμβολικών διαμαρτυριών, είναι αποκαλυπτικές.

Από την υπόθεση της οικογένειας στα Σεπόλια, που δέχθηκαν τη μανία της αστυνομίας, με τον πατέρα να νοσηλεύεται φρουρούμενος, μέχρι τις βίαιες προσαγωγές στα Πετράλωνα αλλά και τις συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα κλπ, αν κάτι συνέβη είναι ότι εξαντλήθηκε η αστυνομική βαρβαρότητα και δεν υπήρξε κανενός είδους «συνεννόηση».

Η εικόνα που θα μείνει στη μνήμη της 17ης Νοέμβρη του 2020 θα είναι τα δακρυγόνα και οι αύρες της ΕΛΑΣ συνοδεία διμοιριών των ΜΑΤ, που χτυπάνε με μανία ακινητοποιημένους διαδηλωτές.

Υγειονομική βόμβα: η αστυνομία και τα ΜΑΤ

Αποκαλυπτικό των χθεσινών γεγονότων είναι επίσης το γεγονός ότι αν κάποιος δεν τηρούσε τα μέτρα αποστασιοποίησης, αυτή ήταν η ΕΛΑΣ.

Κυκλοφόρησαν αμέτρητες φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν δεκάδες αστυνομικούς και ΜΑΤατζήδες τον έναν δίπλα στον άλλο χωρίς μέτρα προστασίας. Όταν δεν ήταν παρατεταγμένοι για να χτυπήσουν, πολλοί από αυτούς έπιναν καφέ, μιλούσαν μεταξύ τους και φωτογραφιζόταν χωρίς μάσκες και χωρίς να κρατάνε την παραμικρή απόσταση. «Κορυφαίο» ενδεικτικό γεγονός ήταν η αποχώρηση της διμοιρίας των ΜΑΤ που είχε έρθει από Λαμία λόγω υποψίας κρουσμάτων κορονοϊού στις γραμμές της!

Τελικά ήταν οι επιθέσεις της αστυνομίας που από τη μια δεν τηρούσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και από την άλλη έσπαγε τις αποστάσεις ανάμεσα στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, ρίχνοντας κυριολεκτικά τον ένα πάνω στον άλλο, και μόνο αυτές που δημιούργησαν τον κίνδυνο διασποράς του ιού!

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η δημόσια υγεία είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολούσε την κυβέρνηση όταν αποφάσιζε να απαγορεύσει τις κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης βέβαια έχουν γίνει καθαρές εδώ και μήνες καθώς δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία, γιατί δεν υπήρχαν, σύμφωνα με την ίδια, τα απαραίτητα κονδύλια. Την ίδια στιγμή όμως ξόδευε μαζικά ποσά για την  ενίσχυση της αστυνομίας με εκατοντάδες περιπολικά, μηχανάκια και προσλήψεις.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση έχει λεφτά για την καταστολή της κοινωνίας και των κινητοποιήσεων αλλά όχι για μέτρα προστασίας της κοινωνίας και ενίσχυση του ΕΣΥ!

Η Αριστερά

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και ενώ οι αντικυβερνητικοί αγώνες είναι κρίσιμης σημασίας, η απουσία ενός ή περισσότερων μαζικών κομμάτων της Αριστεράς που να έχουν ενωτική προσέγγιση στο σύνολο της Αριστεράς και προς τα κινήματα, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Στις χτεσινές κινητοποιήσεις το ΚΚΕ εξέπληξε θετικά καθώς κινήθηκε προς τη σωστή ενωτική κατεύθυνση.

Το κοινό κείμενο ενάντια στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων της 17ης Νοέμβρη που υπογράφηκε από χιλιάδες συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, νομικούς, βουλευτές κλπ διακινήθηκε μετά από δική του πρωτοβουλία. Το οργανωμένο κατέβασμα ενός τμήματος των δυνάμεων του στο δρόμο και το γεγονός ότι δεν περιορίστηκε σε συμβολικές καταθέσεις στεφάνων κλπ, ανακούφισε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ήταν καταλύτης για να μην μείνουν αναπάντητες οι αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις. Επιπλέον, στελέχη του προσπάθησαν να αποκρούσουν επιθέσεις και προσαγωγές όχι μόνο μελών τους αλλά και μελών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Το ΚΚΕ δεν μας έχει συνηθίσει σε ενωτικές προσεγγίσεις και γι’ αυτό η χτεσινή του στάση αποτέλεσε μια πολύ θετική έκπληξη. Ελπίζουμε πως αυτή δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, θα θέλαμε να δούμε κι άλλες πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση, γιατί αυτό χρειάζεται η κοινωνία, το εργατικό κίνημα και τα κοινωνικά κινήματα.

Στις τωρινές συνθήκες, ένα μαζικό με ενωτικά χαρακτηριστικά κόμμα των εργαζομένων οφείλει να καλέσει σε συντονισμό όλα τα κομμάτια της Αριστεράς και των κινημάτων και να μπει μπροστά στην οργάνωση μαζικής ανυπακοής. Επιπλέον χρειάζεται να πάρει την πρωτοβουλία για την οργάνωση αγώνων με σχέδιο και διάρκεια, αγώνων που να αγκαλιάζουν εργατικά σωματεία, σχολές, σχολεία, κοινωνικά κινήματα (πχ περιβαλλοντικό, γυναικείο) κοκ.

Ούτε η αντικαπιταλιστική Αριστερά ωστόσο κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε κοινές συγκεντρώσεις σε κοινή ώρα. Η μαχητικότητα και η αυτοθυσία του κόσμου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με την ευθύνη για κοινή συντονισμένη δράση των οργανώσεων, ιδιαίτερα σε καταστάσεις κατάλυσης στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών.

Απαιτούμε:

  • Να απελευθερωθούν άμεσα οι συλληφθέντες/θείσες της 17ης Νοέμβρη – παύση όλων των κατηγοριών, ακύρωση όλων των προστίμων
  • Να σταματήσουν οι απαγορεύσεις των δημόσιων συγκεντρώσεων και να καταργηθεί ο πρόσφατος νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων ! Η διαδήλωση και η διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα! Αποδείχθηκε ότι και σε συνθήκες πανδημίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με όλα τα μέτρα ασφαλείας και χωρίς κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αποδείχτηκε ότι αυτό που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία είναι οι πρακτικές της αστυνομίας.
  • Να σταματήσουν τα ψέματα ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Τα 32 δισ. € που θα πάρει από την ΕΕ (από το «Ταμείο Ανάπτυξης» των 750 δις €) η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά για να μεταμορφώσουν μια για πάντα την εικόνα της Υγείας, της Παιδείας, της Δημόσιας Συγκοινωνίας, κλπ. Αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να τα χρησιμοποιήσει αλλού – στην ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής και στις επιδοτήσεις του κεφαλαίου.
  • Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, με ενίσχυση των ΜΜΜ (λεωφορεία και οδηγούς), των σχολείων (έως 15 μαθητές ανά τάξη, περισσότερα τμήματα και εκπαιδευτικούς), εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, μαζικά τεστ στον πληθυσμό για έλεγχο της μετάδοσης της νόσου, κλπ..
  • Επίταξη (χωρίς αποζημίωση) του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, των ιδιωτικών λεωφορείων, ιδιωτικών χώρων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την Εκπαίδευση, με στόχο να ενταχθούν στο σχεδιασμό για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Συντονισμένη πάλη της Αριστεράς και των κινημάτων. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθούν οι πιο πάνω στόχοι, μόνο έτσι μπορεί να αναγεννηθεί το εργατικό κίνημα και τα κοινωνικά κινήματα, με στόχο την ανατροπή των κυβερνώντων και του συστήματος που υπηρετούν πιστά και με το αζημίωτο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα